Natālijas Rogovas foto

Medus kūka 0

Šīs medus kūkas svars ir ap 1kg. Kūkas gatavošana neprasa daudz laika, bet pacietību līdz brīdim, kad varēs to ēst, jo visgardākā medus kūka ir otrajā un pat trešajā dienā.

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas mīklai:

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

4 ēd.k medus (šķidrs)
2 ēd.k piens
1 tēj.k vaniļas cukurs (var nelikt, ja nevēlas)
1 ēd.k kakao, nesaldināts (var nelikt, ja nevēlas)
75g sviests (var arī izmantot margarīnu)
2 olas
1/2 glāze cukurs (glāzes tilpums 250ml)
ap 3 glāzes milti, mīcot mīklu manīsim, cik vajadzēs
1/2 tēj.k soda

Sastāvdaļas pildījumam:

0,5l skābais krējums (tā kā es to putoju, tas kļūst biezs un palielinās apjomā, tad es izmantoju tikai un vienīgi krējumu, kas ir labas kvalitātes 20% vai 25%) + vēl var pievienot svaigo sieru ap 100g, tas gan garšai, gan konsistencei.
250g biezpiens (var ņemt jekuru, graudainu, iepriekš sablenderējam, lai ir viendabīgs, šajā reizē izmatoju Ricotas biezpienu, kas ir mitrs un viendabīgas masas)
1/3 buņdžiņa vārīta iebiezinatā piena (var arī vairāk, bet man tobrīd bija tik, cik bija)
ap 3 ēd.k cukurs (cukura daudzums atkarīgs no tā, vai liekam un cik liekam iebiezināto pienu. Būtībā cukuru varam pievienot pēc garšas, jo vienam patīk sald,s citam mazāk salds)

Kā gatavot?

CITI ŠOBRĪD LASA

1. Katliņā liekam medu, cukuru, pienu, vaniļas cukuru. Karsējam un maisām, līdz cukurs izkusis.

2. Kad cukurs izkusis, pievienojam sviestu. Karsējam un maisām, līdz sviests pilnībā izkusis.

3. Pievienojam sodu un uz vidēji lielas uguns karsējam, nepārtraukti maisot.

4. Masa sāks celties. Ja šķiet, ka pāries pāri katliņa malam, piepaceļam katliņu no uguns līdz masa nedaudz nosēžas un tad atkal uz uguns karsējam. Masa sāk lēnām nosēsties un mainīt krāsu. Tā kļūst tumšāka.

5.Karsējam tik ilgi, līdz paliek tumši brūna. No šī soļa atkarīgs, cik brūna būs gatavā kūka.

Kad masa ir krasi mainījusi krāsu, tad noņemam no uguns un vēl turpinam maisīt. Ļaujam mazliet atdzist.

 

6. Lai ātrāk atdziest, es pārlēju masu citā traukā, pievienoju kakao, izmaisām.

Pa vienai piesitam olas. Kārtīgi ,intensīvi izmaisām.

7. Beram klāt miltus. Sākumā es iebēru vienu glāzi, izmaisīju, tad otro glāzi, izmaisīju un beigās trešo glāzi jau bērnu pa daļām, lai nepiebērtu par daudz.

8. Mīcam mīklu. Nomazgajam rokas un turpinām mīcīt ar tīrām, lai zinātu, cik tad precīzi milti nepieciešami. Gatavā mīkla ir mīksta, maiga, nedaudz lipīga, bet pavisam nedaudz.

Ieliekam mīklu maisiņā un atstājam istabas tempertūrā atpūsties, lai milti uzbriest.

Reklāma
Reklāma

9. Ņemam mīklu,sadalām to divās vai vairāk daļās, lai vieglāk rullēt. Tā kā mīkla ir nedaudz lipīga, tad ļoti nedaudz uzberam miltus (Ja mājās ir rudzu vai kukurūzas milti, tad labāk ar tiem apbērt mīklu, jo kviešu milti vairāk būs nepieciešami un tie pataisīs sausāku mīklas plāksnes, bet kukurūzas milti nepieciešami pavisam nedaudz, ar to palīdzību ļoti viegli rullējas).

Mīklu izrullējam plānu. Izgriežam formu, kādā vēlamies kūku.

Izrullēto mīklu sadurstam ar dakšiņu, cepam ap 200g grādiem ap 8-10 minūtēm līdz mīkla ir sausa.

10. Gatavās mīklas plāksnes ir cietas, tā tam jābūt.

Gatavojam pildījumu:

Skābo krējumu putojam, līdz tas sāk biezēt. Krējums sākumā kļūst šķidrāks, tad atkal sabiezē un kļūst krēmīgs, gaisīgs, spīdīgi balts un palielinās apjomā 2-3 reizes.

Pievienojam iebiezināto pienu, saputojam, pievienojam biezpienu, atkal saputojam. Pagaršojam, cik salds, ja nepieciešams, pievienojam cukuru un visu vēl saputojam.

Katru mīklas plāksni apsmērējam ar krēmu. Neliekam kopā, bet pagaidām kādas 30 minūtes.

 

 

Pēc tam liekam vienu uz otras un ieliekam ledusskapī. Ja vēlas, izdekorē, bet es šajā reizē neko īpaši nedekorēju, jo taisīju kūku tāpat vien. Uzbēru tikai rīvētu šokolādi labākam izskatam.

Šis krēms ir pietiekami biezs, lai tas turētos uz kūkas un netecētu.

Kūku turam ledusskapī vismaz 12 stundas, bet, jo ilgāk tā stāvēs, jo gardāka būs. Kārtas labi savelkas ar krēmu un kūka ir ideālā mitrumā.

Man patīk, ja krēms ir saldskābs, nevis ļoti salds, tas tādēļ, ka medus mīkla ir salda un prasās klāt tieši saldskābs krēms.

 

Iesūtījusi Natālija Rogova

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.