Mobilā versija
-0.5°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
23. jūlijs, 2012
Drukāt

Medus raža šogad sliktāka nekā citos gados

Foto-LETAFoto-LETA

Šogad slikto laika apstākļu dēļ Latvijā medus ievākums ir sliktāks nekā citos gados, 23.jūlijā žurnālistiem pavēstīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis. Viņš paskaidroja, ka medus ievākums ir zem vidējā rādītāja nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ.

“Neskatoties uz to, ka bites pārziemoja labi, pavasaris nebija daudzsološs biškopjiem. Medus ievākums ir nedaudz zem vidējā, un neizskatās, ka augustā situācija ievērojami uzlabosies,” klāstīja Šteiselis.

Savukārt bitenieks Jānis Vainovskis pastāstīja, ka pieprasījums pēc medus saglabājies iepriekšējo gadu līmenī. “Biškopji varētu arī saražot vairāk, ja būtu lielāks pieprasījums,” piebilda Vainovskis.

LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze teica, ka vērojams pieaugums tiešajā tirdzniecībā, un norādīja, ka biškopji aktīvāk sākuši braukt uz dažādiem pasākumiem un tajos piedāvāt savu produkciju.

“Krīze biškopību ietekmēja mazāk nekā citas nozares, jo tika veiksmīgi piesaistīta Eiropas nauda. Arī cenas nav īpaši kāpušas, un kilograms medus vidēji maksā piecus latus,” par tirgus situāciju stāstīja Krauze.

Pirmdien arī tika paziņoti konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2012” rezultāti. Konkursam, kurš tiek rīkots jau desmito gadu, šogad bija pieteikti 93 medus paraugi. Par Latvijas garšīgāko medu šogad atzīts biškopja Jāņa Kārkļa medus no Pļaviņu novada Vietalvas pagasta, savukārt par labāko medus etiķeti apbalvots bitenieks Vilnis Špats no Cesvaines novada.

Pagājušās nedēļas nogalē Madonas novada Vestienas pagastā desmito reizi notika konkurss “Garšīgākais Latvijas medus”, kurā tika vērtēti 90 medus paraugi. Konkurss notika biedrības rīkotā “Biškopju vasaras saieta 2012” laikā, kas pulcēja 1100 biškopjus no visas Latvijas. Konkursā otro vietu ieguva Valkas novada biškopis Igors Ignatjevs par “Dažādu ziedu medu”, bet trešo vietu – Brocēnu novada biškopis Jānis Vainovskis par “Latvāņu ziedu medu”.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+