Mobilā versija
Brīdinājums -0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
20. augusts, 2015
Drukāt

Mmm…. Melleņu kūka

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
Padomi

• Ja parastā cukura vietā liek ievārījuma cukuru, gatavās ogas būs saželējušas.

• Kūka jāēd atdzesēta, jo, griežot karstu, iztecēs daudz karstas melleņu sulas.

• Lieliski garšo kopā ar putukrējumu un saldējumu.

• Ja nav melleņu, kūkai var izmantot upenes vai brūklenes.

Pašu lasītas, tirgū pirktas vai no lauku radiem groziņā atvestas mellenes garantē lielisku desertu.

Šogad mežā dažviet ogas ir lielas un skaistas, bet citviet – sīkas kā blusas. Protams, ārpus konkurences ir lielās un skaistās dārzā kultivētās mellenes vai zilenes, kā nu kurš tās dēvē. Blueberries angļiem, die Blaubeeren vāciešiem – lielā daļā Eiropas tās dēvē par zilajām ogām, taču latvieši devuši melno ogu nosaukumu. Mellenes parasti ēd ar pienu, uzkaisot mazliet cukura. Senaizmirsts saldais ēdiens ir melleņu zupa ar klimpām. Ko nevar apēst tūlīt, to saldē, vāra ievārījumā vai cep kūku.

Melleņu kūka ar mandeļu skaidiņām

Mīklai

• 100 g sviesta

• 200 g miltu

• Šķipsniņa sāls

• 1 tējkarote kanēļa

• 2 ēdamkarotes cukura

• 2 olas

Drumstalām

• 50 g sviesta

• 50 g cukura

• 100 g miltu

Pildījumam

• 2–3 glāzes melleņu

• 3 ēdamkarotes cukura

• Sauja mandeļu skaidiņu

Sajauc mīklas sastāvdaļas. Izveido apaļu kukulīti, ietin pārtikas plēvē un patur ledusskapī aptuveni stundu.

Drumstalām saberž miltus, cukuru, sviestu un liek ledusskapī.

Mīklu plāni izveltnē, ieklāj ar sviestu ieziestā apmēram 28 cm diametra veidnē un sadursta ar dakšiņu, lai vienmērīgāk ceptos un mīkla neuzpūstos. Cep +200 °C aptuveni 10 minūtes.

No cepeškrāsns izņemtajai kūkas pamatnei uzber mellenes un vienmērīgi izlīdzina. Uzkaisa cukuru, drumstalas un mandeļu skaidiņas. Cep +180…+ 200 °C 20–30 minūtes, līdz mandeles un drumstalas kļūst zeltaini brūnas.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+