Mobilā versija
Brīdinājums -0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
6. augusts, 2013
Drukāt

Metāla spodrināšana ar tautas metodēm + FOTOGALERIJA

Foto-Ausma LukšaFoto-Ausma Lukša

Ielūkojoties sen jau bēniņos aizmirstā mantu kastē, reizēm var atrast lietas, kas varētu būt skaistas un pat noderīgas, ja tikai tās izdotos atbrīvot no pamatīgas netīrumu kārtas.

 

Viena no vērtīgākajām šādu atradumu kategorijām ir seni metāla priekšmeti – grezni svečturi, lādītes, galda piederumi un citas mājlietas, kuru skaistums ar gadiem aug, ja tos pareizi kopj. Pēc vairākiem aizmirstībā pavadītiem gadiem šos priekšmetus nereti klāj zaļgans, pelēks vai brūns metāla oksidēšanās produktu slānis, kas padara tos nespodrus. Ja šo slāni izdodas notīrīt, priekšmets var atgūt savu seno dienu skaistumu un goda vietu mājoklī.

Metāla priekšmetu pulēšanai noderīgi ir gan modernie, tieši šim mērķim radītie ķīmiskie līdzekļi, ko var iegādāties saimniecības veikalos (piemēram, “G505” vai “Sano Multi Metal” maksā vidēji Ls 4,50 par 500 ml), gan vecvecāku pārbaudītie dabai nekaitīgie risinājumi, no kuriem vislabākais ir citrona sula vai citronskābe.

Vispirms, lai sāktu spodrināt, piemēram, vecu misiņa svečturi, jāatbrīvojas no lipīgās netīrumu un putekļu kārtas, ar kuru viegli tiek galā jebkurš parasts trauku mazgāšanas līdzeklis.

Uz svečturiem parasti saglabājušās arī vecas parafīna paliekas – tās var nokasīt ar neasu nazi vai jebko citu, kas neskrāpē svečtura virsmu.

Kad virsma ir šķietami tīra, taču vēl joprojām nespodra, to var sākt apstrādāt ar citronskābi. Kā tieši to darīt, atkarīgs no spodrināmās daļas izmēra. Ja priekšmets ir neliels, to var iemērkt citronskābes šķīdumā un atstāt uz apmēram piecām minūtēm. Pēc izņemšanas redzams, ka metāla krāsa patiešām ir mainījusies un kļuvusi spožāka, gaišāka. Ja uz virsmas bijušas kādas biezākas nogulsnes vai traipi, tie mērcējot nepazūd, taču kļūst mīkstāki un vieglāk noberžami. Lai virsmu nesaskrāpētu, berzēšanai vēlams izmantot lupatiņu vai sūkļa mīksto pusi, un pie abrazīviem materiāliem ķerties tikai tad, ja nekas cits tiešām nelīdz.

Ja spodrināmais priekšmets ir paliels, to mērcēt ir nepraktiski. Kā alternatīvu var izmantot samitrinātu lupatiņu – to izklāj uz galda virsmas, apkaisa ar citronskābes pulveri, un priekšmetu tajā cieši ietin, pārliecinoties, ka lupatiņa maksimāli saskaras ar priekšmeta virsmu. Arī šajā gadījumā ir pietiekami to atstāt uz piecām minūtēm. Maksimāla spožuma panākšanai to pēc tam var arī noberzt ar sodas pastu. Kad rezultāts beidzot ir apmierinošs, priekšmetu noskalo un noslauka.

 

Padoms

* Citronskābei ir diezgan spēcīgas balinošas īpašības, tāpēc, strādājot ar to, jācenšas pasargāt savas drēbes un galda virsmu no tās tiešas iedarbības.

{gallery id=”1980″}

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+