Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
28. februāris, 2012
Drukāt

Mīkstā čabata (1)

ciabata_1166

“Lūdzu, uzrakstiet recepti, kā mājas apstākļos var uzcept tumšās ciabatas maizīti!” Veronika Bindere Preiļu novadā

 

Ciabatta (izrunā – čabata, uzsvaru liekot uz priekšpēdējās zilbes, itāliski nozīmē – rītakurpe jeb čība) ir itāļu raudzētas kviešu mīklas maize ar sulīgu mīkstumu, lielām porām un kraukšķīgu garozu. Maizes klaipa garenā, paplatā un plakanā forma atgādina nelielu, strupu čabatu. Maizes šķirne radīta 1982. gadā Ligūrijas reģionā Itālijā, pašlaik tās variācijas ir arī pārējos reģionos un pazīstamas citur Eiropā un Ziemeļamerikā.

Čabata ir kviešu maize, tāpēc mīkstums ir gaišs. Latvijā pazīstamo tumšo čabatu iegūst, daļu kviešu miltu aizstājot ar rudzu miltiem – jo vairāk, jo tumšāka. Itālijā katrā ģimenē, kur cep šo maizi, ir savi knifi, taču rudzu miltus tur neizmanto.

Čabatu var gatavot gan maizes mašīnā, gan mīcot ar rokām. Vienai no itāļu versijas čabatām nepieciešami 760 g miltu, 450 ml remdena ūdens, 60 ml olīveļļas, 3 tējkarotes sāls un paciņa (Itālijā – 25 g) rauga. Izmantojot maizes mašīnu, saber visas sastāvdaļas un samaisa, lai mīkla ir drīzāk ļoti elastīga, nevis stingra. Mīklas trauku pārklāj ar tīru drāniņu un stundu ļauj uzrūgt. Mīcot ar rokām, traukā vispirms ieber miltus, tad pielej siltu ūdeni, kurā izšķīdināts raugs, pievienota eļļa un sāls. Samīcītai mīklai divas stundas ļauj atpūsties. Tad no visām pusēm apkaisa ar miltiem un maigi izveido vēlamo formu. Cep sakarsētā krāsnī 240 ˚C temperatūrā apmēram 20 minūtes. Cepšanas laikā krāsnī jāievieto trauks ar ūdeni, lai pastāvīgi būtu mitra vide.

Itāļu kulinārijas forumos internetā pieejamas arī citas čabatu cepšanas metodes un receptes, izmantojot ne vien atšķirīgas sastāvdaļu attiecības, bet arī citas piedevas, tostarp cukuru vai iesalu un majorānu.

Vienkāršs veids, kā Latvijā mājas apstākļos izcept šo maizīti, ir gatavais “Dobeles dzirnavnieka” sausais maizes maisījums Ciabatta. Tā sastāvā ir kviešu milti, kaltēta kviešu raudzēta mīkla, dekstroze, kviešu iesala milti, arī dažādas E vielas un sāls. Sekojot norādījumiem, 0,5 kg sausā maizes maisījuma ieber traukā, pievieno divas tējkarotes (bez kaudzes) sausā rauga un 320 ml auksta ūdens. Samīca viendabīgā mīklā, beigās pievienojot trīs tējkarotes olīveļļas. Gatavai mīklai jābūt ļoti mīkstai un elastīgai. Liek ieeļļotā traukā ar augstām malām un 25 – 30 cm diametru, uzliek vāku vai pārsedz ar dvielīti un 1,5 – 3 stundas raudzē 26 – 30 ˚C temperatūrā. Pēc tam uz galda uzkaisa kviešu miltus, uzraudzēto mīklu uzmanīgi, nesaspiežot izņem no trauka, pārkaisa ar miltiem un izveido taisnstūrveida formā. Sagriež 3 – 4 gabalos, katru 10×20 cm izmērā, un novieto uz cepešpannas. Vēlreiz aptuveni 30 minūtes raudzē istabas temperatūrā. Tikmēr cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 ˚C, ieliek sagatavotos klaipiņus un cep trīs minūtes, pēc tam samazina temperatūru līdz 200 ˚C un turpina vēl 20 – 25 minūtes cept. Cepšanas režīms un ilgums var atšķirties atkarībā no cepeškrāsns.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Nedomāju gan, ka tumšajai liek rudzu miltus. Pilngarudu kviešu un viss

Draugiem Facebook Twitter Google+