Mobilā versija
-2.2°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
13. jūnijs, 2014
Drukāt

Mīkstais siers ar kaltētām nātrēm
. Siera meistares Ievas Midegas recepte

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Zemnieku saimniecības "Vecsiljāņi" siera meistare Ieva Midega no Kokneses novada Bebru pagasta sieru sāka gatavot pirms četriem gadiem, sienot mīksto sieru. Vēlāk, iedvesmojusies no Nīderlandes siera ražotājiem un mācījusies no viņu pieredzes, sāka siet cieto sieru ar dažādu nogatavināšanas pakāpi – no diviem līdz sešiem un vairāk mēnešiem. Ar zīmolu "Ievas siers" tas nopērkams daudzos veikalos un jau guvis pircēju atzinību.

”Mājas Viesa” 21. marta numurā sadarbībā ar biedrību ”Siera klubs” izsludinājām konkursu ”Mans īpašais siers”. Iepriekšējos žurnāla numuros jau iepazīstinājām ar Latgales, Zemgales un Kurzemes siera sējējām, bet šoreiz stāstīsim par siera gatavotājām Vidzemē.

Siera siešanu nevar apgūt nevienā skolā


Zemnieku saimniecības ”Vecsiljāņi” siera meistare Ieva Midega no Kokneses novada Bebru pagasta sieru sāka gatavot pirms četriem gadiem, sienot mīksto sieru. Vēlāk, iedvesmojusies no Nīderlandes siera ražotājiem un mācījusies no viņu pieredzes, sāka siet cieto sieru ar dažādu nogatavināšanas pakāpi – no diviem līdz sešiem un vairāk mēnešiem. Ar zīmolu ”Ievas siers” tas nopērkams daudzos veikalos un jau guvis pircēju atzinību. Puskilogramu, kilogramu, divarpus, piecus un desmit kilogramus smagus siera rituļus Ieva gatavo ar dažādām piedevām – ķimenēm, nātrēm un maurlokiem, ar baziliku un tomātiem, ar amoliņa sēkliņām u. c., arī bez piedevām. Jaunākais saimniecībā tapušais cietais siers ir ar nātrēm, maurlokiem un selerijām, un arī to pircēji jau labprāt pērk. Ieva pati gan visbiežāk našķojas ar divus līdz trīs mēnešus nogatavinātu sieru bez piedevām no divus līdz trīs kilogramus smagiem siera rituļiem. Izrādās, siera garšu ietekmē arī tas, cik liels ir siera ritulis. Tuvojoties Jāņiem, pircēju mudināti, ”Vecsiljāņi” atkal atsākuši ražot mīkstos sierus. Arī tos gatavo ar daudzveidīgām piedevām.

”Vecsiljāņu” kūtīs mīt 400 slaucamas govis, un to skaits pamazām pieaug, stāsta Ieva. Lai piens būtu kvalitatīvs, speciāli piena devējām tiek izstrādāta sabalansēta ēdienkarte. Produkciju gatavo no nupat slaukta, nepasterizēta piena, kas tam piešķir īpaši labu garšu.

Agrāk Ieva apguvusi pavāra konditora specialitāti, bet siera gatavošanas prasmi nevar iemācīties nevienā skolā, viņa uzsver. Vaicāju, vai trīsdesmit divus gadus jaunajai siera meistarei ikdiena pie siera kubula nešķiet pārāk vienmuļa? Gluži pretēji, viņa teic. Pateicoties sieram un pasākumiem, kuros tā dēļ nākas piedalīties, viņai bieži nākas tikties ar cilvēkiem. Turklāt siera meistare sieru negatavo viena, viņai palīdz divas darbinieces, savukārt realizācijas jautājumu risināšanā iesaistīti arī citi ģimenes locekļi.

 

siersMīkstais siers ar kaltētām nātrēm

10 litrus piena uzkarsē līdz 90 grādiem, pievieno sāli, kaltētas nātres, vienu olu, nedaudz citrona sulas, etiķa vai siera suliņu. Lēnām maisot, turpina karsēt, līdz masa sarec. Nokāš, liek zem sloga. Jo smagāks slogs, jo siers izdosies sausāks, jo slogs vieglāks – jo siers mitrāks. Siera ritulim ļauj atdzist. Pasniedz ar tomātiem un baziliku.

 

 

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+