Praktiski
Receptes

Modernie virtuļi – donati. Padomi, kā izcept gardus + 3 receptes 16

Foto-Mikhaylovskiy /Fotolia

Donati jau ilgāku laiku ir modes lieta, kas līdz mums atceļojuši no Amerikas. Šos apaļos saldumus ar caurumu vidū konditorejas piedāvā ar gardām glazūrām vai biezu pūdercukura kārtu. Kas slēpjas aiz šā salduma?

Donats izklausās gana smalki, lai mums šķistu, ka ēdam kaut ko eksotisku un īpašu. Patiesībā tas ir labi pazīstamais virtulis, kuru daudzi atceras vēl no padomju laikiem. Caurums vidū tam tādēļ, lai labāk izceptos, lai mīkla vidū nebūtu jēla. Donats ir kalorijām bagāts. Mūsdienās ir tapušas šā salduma liesākas un veselīgākas versijas – saglabājot klasisko formu, to cep cepeškrāsnī. Piedāvājam izmēģināt trīs dažādus donatu variantus, katru ar citādu glazūru.

Burkānu donati ar glazūru

Banānu donati ar ķiršiem šokolādes glazūrā

Eļļā cepti donati ar burvīgu glazūru

UZZIŅA

• Donati, kas cepti eļļā un pārlieti ar šokolādes vai pūdercukura glazūru, ir kalorijām pārbagāti. Ja tā bieži ir brīvdienu rītu brokastu sastāvdaļa, labāk cept silikona formiņās cepeškrāsnī.

• Šiem gardumiem nopērkamas speciālas silikona formiņas, kurās var pagatavot vienādus un perfektus donatus. Ar metāla formiņām grūtāk strādāt, jo pirms mīkla ielikšanas tās jāieziež ar sviestu vai citu taukvielu.

• Donatu mīklu formiņās visvieglāk iepildīt, ja to ieliek konditorejas šļircē ar uzgali, kam apaļš caurums. Ar karoti liekot, notraipās forma, un pēc tam cepot tajās vietās piedeg mīkla.

• Vislabāk šis kārums garšo gatavošanas dienā, īpaši eļļā ceptie nākamajā dienā ir sakritušies un bezgaršīgi, jūtama eļļas piegarša.

• Donatu mīklu var papildināt ar dažādiem žāvētiem augļiem un ogām, sakapātiem riekstiem.

• Visvieglāk pagatavojamā donatu glazūra: citrona vai citu skābenu sulu sajauc ar pūdercukuru, līdz iegūta vijīga masa. Parasti pietiek ar dažām tējkarotēm sulas uz 50–75 gramiem pūdercukura.

LA.lv