Mobilā versija
Brīdinājums -2.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
13. jūnijs, 2014
Drukāt

Multifunkcionālie katli – kādas ir to funkcijas un kā tie darbojas dzīvē?

katls-redmond

Daudzas ierīces vienā

Vēlos gūt skaidrību par multifunkcionālajiem elektriskajiem katliem, kurus tagad plašā klāstā piedāvā elektropreču veikalos. Vai vērts iegādāties katlu ar 36 programmām, varbūt pietiek ar desmit? Firmas reklamē, iesaka, bet lietotāju viedokļa nav. 
LUDMILA GRIŠKĀNU PAGASTĀ

Vienā ierīcē apvienojot vairākas, iespējams ne tikai ietaupīt vietu virtuvē, bet arī līdzekļus un pat laiku. Tāpēc tiek ražoti virtuves kombaini, ātrvārāmie un lēnvārāmie katli un daudzas citas kombinētās ierīces. Praksē var pārliecināties, ka vēl nevienam nav izdevies radīt šīs kombinācijas tik pilnīgas, lai patiešām varētu teikt, ka multifunkcionāla ierīce spēj kvalitatīvi aizvietot trīs un vēl vairākas ierīces. Multikatlā ražotājs mēģinājis aizvietot plīti, cepeškrāsni, tvaika katlu, fritētāju, aerogrilu un jogurta pagatavošanas ierīci. Jautājums tikai – cik veiksmīgs ir šis mēģinājums?

Multifunkcionālie katli pašlaik vēl ir pretrunīgi vērtētas virtuves ierīces – no pilnīgas sajūsmas līdz absolūtai kritikai. Reklāmās tie tiek varen slavināti: saliec visas nepieciešamās sastāvdaļas un aizmirsti par stāvēšanu pie plīts, maltīte pagatavosies pati. Mūsdienu steidzīgajā laikmetā izklausās pēc īstas brīnumierīces. Taču kā var vienlaikus tapt ēdiens no dažādiem produktiem, kam ir atšķirīgs gatavošanas laiks? Uzreiz jāsaka, ka ne visas receptes var izmantot multifun­kcionālajā katlā. Lai atvieglotu dzīvi, ražotāji piedāvā savu recepšu grāmatu. Vai multikatli ir ērti lietojami, un kāda ir tajos tapuša ēdiena garša?

Pats process ir pilnībā automatizēts, un lietotājs var izvēlēties starp 10–40 dažādām automātiskajām un manuālajām programmām. Viss pamatojas uz vienmērīgu siltuma sadalīšanu no katla apakšas, sāniem un arī no augšas un nelielu tvaika spiedienu (tvaika sistēma un vārsts nodrošina hermētiskumu un apstākļus, lai ēdiens gatavojas vienmērīgi, saglabājot maksimāli daudz vitamīnu un mikroelementu). Tāpēc, piemēram, dārzeņi multifun­kcionālajā katlā sutinās savā sulā, tādējādi nezaudējot krāsu un garšu (komplektā pieejams speciāls tvaicēšanas sietiņš).

Daudziem modeļiem ir atliktā starta funkcija, kas ļauj vakarā sagaidīt mājiniekus ar jau gatavu ēdienu (gatavošanas procesu var atlikt no 10 minūtēm līdz 24 stundām, vienīgi jābūt saprātīgam, izmantojot ātri bojājošos produktus). Turklāt multikatls pēc ēdiena pagatavošanas nevis izslēdzas, bet gan ieslēdz siltuma uzturēšanas režīmu, lai virums neatdzistu (arī šeit, protams, jāievēro saprāts, jo, piemēram, zupa, kas visu dienu uzturēta silta, vakarā visdrīzāk būs saskābusi).

Šajā katlā iespējams pagatavot visdažādākos ēdienus: gaļu, zivis un citus jūras produktus, veģetāros ēdienus, putras, zupas, makaronus, rīsus un plovu, jogurtu (komplektācijā ir speciāli jogurta trauciņi), džemus, ievārījumus, fondī, kā arī cept eļļā. Dažos modeļos tiek piedāvāts gatavot zem spiediena, proti, izmantot to kā ātrvārāmo katlu, kas palīdz ātrāk pagatavot ilgi vārāmus produktus, piemēram, bietes un pupas (pieejami trīs spiediena režīmi: zems (35–50 kPa), vidējs (50–60 kPa) un augsts spiediens (60–70 kPa). Drošību nodrošina liekā spiediena izvades ventilis un vāka bloķēšana.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+