LLU izstrādātais jjaunums – pelēko zirņu batoniņš, kam jau piešķirts patents, tik vien jāsagaida ieinteresēta ražotāja finansiāls atbalsts
LLU izstrādātais jjaunums – pelēko zirņu batoniņš, kam jau piešķirts patents, tik vien jāsagaida ieinteresēta ražotāja finansiāls atbalsts
Publicitātes foto

Musli batoniņš un popkorns – no pelēkajiem zirņiem 0

Tehnologu izdomai inovatīvu produktu radīšanā no pākšaugiem nav robežu. Cūku pupu kraukšķi, kas pērn tika demonstrēti izstādē “Riga Food”, nu jau iekarojuši popularitāti un uz palikšanu ienākuši veselīga dzīvesveida piekritēju ēdienkartē. Tāpat kā, piemēram, zirņu milti, taču pārtikas tehnologu izdomai nav robežu, un šajā reizē izstādē tiek demonstrēta vēl virkne jaunu, inovatīvu produktu.

Reklāma
Reklāma

Saldi un sāļi zirņu batoniņi

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Piemēram, musli batoniņi no pelēkajiem zirņiem. To saldā versija piedāvā trīs veidus – ar kaņepju sēkliņām, karameļu garšu, godži ogām, savukārt sāļajā piedāvājumā var izvēlēties batoniņus, kam pievienoti saulē kaltēti tomāti, ingvers ar vasabi vai arī skābais krējums ar sīpoliem. Tiek piedāvāta arī pastēte, gatavota no lauka pupām, glīti safasēta 120 g porcijās, papildināta ar brušetu, papriku, sezama sēkliņām. Bet tas vēl nav viss. Ja ir vēlme, var panašķoties ar ko līdzīgu popkorna graudiem, kas, izrādās, esam tie paši pelēkie zirņi, tikai īpaši apstrādāti, “uzpūsti” jeb ekstrudēti. Šie uzkožamie ir gan saldajā versijā – ar šokolādi un mandelēm, gan sāļajā – ar barbekjū, šķiņķi un ceptiem sīpoliem.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniece Evija Puiškina teic, ka šie produkti ir absolūts jauninājums ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas tirgū, tiem ir labas pārdošanas izredzes, diemžēl labie nodomi atduras pret finansējuma trūkumu, līdz ar to būtu nepieciešama sponsora palīdzība.
“LLU jau pieder patents un tajā brīdī, kad kāds ražotājs būs gatavs to nopirkt, šie produkti aizies tirgū. Visos šajos pākšaugu produktos ir izmantoti dabiskie, vietējie pelēkie zirņi vai cūku un lauka pupas. Te ir augsts proteīna saturs, maz cukura, tā ir olbaltumvielām bagāta alternatīva graudaugu uzkodām, līdz ar to tā būtu ļoti pieprasīta prece,” saka pētniece.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī krekeri no zirņiem

Izstādes “Riga Food 2017” LLU inovāciju stendā savu produktu demonstrēja arī Ķekavas uzņēmums SIA “Jolle”, kas ražo plānus cepumus jeb krekerus no zirņiem – to galvenā sastāvdaļa ir aunazirņu milti. Parastie pelēkie zirņi šeit gan neesot derējuši, garša pēc tehnoloģiskās apstrādes lika vilties. Turpretim aunazirņi bijuši labu labie. Krekeri papildināti ar linsēklām, kaņepēm un saulespuķu sēklām, kas produktu bagātina gan ar vērtīgām omega-3 grupas polinepiesātinātām taukskābēm, gan papildu šķiedrvielām. Iznākumā iegūts interesantas struktūras produkts, krekeri ar augstu olbaltumvielu (25%) un šķiedrvielu (13%) saturu. Tāpat produktā ir magnijs, dzelzs, mangāns, varš un cinks, kalcijs un kālijs.

Produkta veidotāji stāsta, ka mērķis bija izveidot veselīgu uzkodu, kas būtu piemērota jebkuram lietotājam – gan jaunam, gan vecam, gan veģetārietim, vegānam, gan cilvēkam ar alerģijām, veselīgā dzīvesveida mīļotājam, gan ātro uzkodu cienītājam. Izstādes apmeklētāju interese par krekeriem apliecināja, ka tas jaunajiem uzņēmējiem ir izdevies.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.