Mobilā versija
-1.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
5. septembris, 2013
Drukāt

Nātru sviests un gliemežu pastēte. “Riga Food 2013” pārsteidz ar jaunumiem

Foto - Karīna MiezājaFoto - Karīna Miezāja

Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacijā gatavots nātru sviests, Dobeles Valsts augļkopības institūtā tapušās vairāku šķirņu sausmaizītes, Latvijas Universitātes biznesa inkubatorā pēc ulmaņlaika receptēm korporācijas “Daugaviete” studenšu gatavotās tortes un citi konditorejas produkti, Latvijā audzēti vīngliemeži un vīngliemežu pastēte,

 

“Smiltenes piena” jaunās trīs veidu biezpiena tortes bez konservantiem un vēl daudzi, daudzi citi Latvijas uzņēmēju un pētnieku izveidoti jauni produkti kopš vakardienas līdz svētdienai aplūkojami, baudāmi un nopērkami izstādē “Riga Food 2013”, kas notiek Ķīpsalas izstāžu kompleksā.

Latvijas Tehnoloģiskā centra izveidotajā inovācijas stendā Dobeles Valsts augļkopības institūta pētnieki piedāvā baudīt sīpolu un tomātu sausmaizītes. “Tas ir vegānu, cilvēku, kas atteikušies no gaļas produktiem, pasūtījums mūsu institūtam. Izstādē vēlamies uzzināt cilvēku atsauksmes par šīm sausmaizītēm, kuras var baudīt svaigo produktu restorānā “Rawgarden”,” teic institūta direktore Edīte Kaufmane. “Saikne uzņēmējs–pētnieks darbojas, jo pērn institūta pētnieki palīdzēja līdz ražošanai novest bērnu pārtikas produktu līniju “Rūdolfs”,” piebilst pētniece. Institūta zinātnieki kopā ar SIA “Sunfood” arī izveidojuši saldos fitnesa un enerģijas batoniņus.

Par pilngraudu produktu veselīgumu pastāstīs, ar pankūkām, kas ceptas no pilngraudu miltiem, pacienās un vēl veselīgo pankūku receptes līdzi iedos Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta stendā. Institūta direktore Inga Jansone teic, ka pētījumi parādījuši – prostatas vēža slimniekiem pilngraudu miltu rudzu maizes lietošana uzturā uzlabo asins sastāva rādītājus. Iemesls ir grauda apvalka izmantošana maizes gatavošanā. 
Food3_KM_8

“Zelta zaptes” produktos, atšķirībā no lielražotājiem, ogas un augļi ievārījuma sastāvā veido lielāko daļu. Pavisam tiek ražoti 40 dažādu nosaukumu produkti, kuru izveidē svarīgs bija arī saņemtais Hipotēku bankas grants uzņēmējiem. Vispieprasītākais produkts esot aveņu ievārījums, teic I. Saltā. Ogas un augļus ražotājiem piegādājot galvenokārt no radinieku dārziem.

Savukārt lielražotājs a/s “Smiltenes piens” vēl tikai šodien dalībniekus cienās ar jaunajām trīs veidu biezpiena tortēm (žāvētu Latvijas plūmju, melleņu un smilšērkšķu, bez konservantiem), kā arī trīs veidu – ar papriku, dillēm un “Mehiko” garš-
vielām – uzņēmumā izveidoto grieķu sieru, kas patlaban nopērkams vien “Smiltenes piena” veikalos. Gita Mūrniece, uzņēmuma vadītāja, uzsver – jaunajās tortēs arī pamatni pēc īpaša pasūtījuma ražo SIA “Liepkalni”, kas ražošanas procesā neizmanto uzlabotājus.

Izstādē grūti paiet garām SIA “‘B.G.D.I.” stendam, kur pirmo reizi izstādīti Latvijā audzēto vīngliemežu konservi (cena aptuveni 2,50 lati) un pastēte (cena 8 lati). Ja atļauj maciņš, par 20 latiem var nopirkt arī lāča gaļu 240 gramu iepakojumā.

Gardēžiem izstādes apmeklējums noteikti būs īsts pārbaudījums tāpēc, ka savu produktu prot pasniegt ikviens dalībnieks. Dārzeņu pārstrādes uzņēmuma SIA “Kronis” vadītājs Aivars Svarenieks teic, ka uzņēmums lielu vērību pievēršot tā saucamajiem suvenīru produktiem, ko pārdod lidostās un citviet. SIA “Kronis” jaunās līnijas “Rundāle” produkti – sīpolu džems, rožlapiņu ievārījums un citi produkti – ir uzņēmuma lepnums, kas palīdz nest arī valsts vārdu.

Jaunums izstādē ir arī pirmo reizi izveidotie četri reģionālie kopstendi, kur galvenokārt piedalās mājražotāji. Izstādē ir arī Latvijas kopstends. Pavisam “Riga Food 2013” piedalās 664 uzņēmumi no 35 valstīm.

 

Uzziņa

Labākie piena produkti “Riga Food” izstādē

Sviesta konkursā. 1. vieta – saldkrējuma sviests (PKS “Straupe”); 2. vieta – saldkrējuma sviests (AS “Tukuma piens”); 3. vieta – saldkrējuma sviests (AS “Krāslavas piens”).

Kausēto sieru kategorijā. 1. vieta – ar baravikām (SIA “Rīgas piensaimnieks”); 2. vieta – “Čedariņš” (AS “Latgales piens”); 3. vieta – ar dabiskajiem moivas ikriem (AS “Smiltenes piens”).

Svaigo sieru kategorijā. 1. vieta – “Limbažu piens” (AS “Rīgas Piena kombināts”); 2. vieta – ar papriku un čili (SIA “Rīgas piensaimnieks”); 3. vieta – ar zaļumiem (AS “Latgales piens”).

Biezpiena konkursā. 1. vieta – vājpiena biezpiens (AS “Smiltenes piens”); 2. vieta – vājpiena biezpiens (PKS “Straupe”); 3. vieta – vājpiena biezpiens (AS “Valmieras piens”)

Dzeramā jogurta konkursā. 1. vieta – melleņu “Oga” (AS “Tukuma piens”); 2. vieta – ar persiku piedevu (AS “Valmieras piens”); 3. vieta – bez piedevām (PKS “Straupe”).

Glazēto biezpiena sieriņu konkursā. 1. vieta – “Skudru pūznis” (AS “Tukuma piens”); 2. vieta – karameļu (SIA “Rīgas piensaimnieks”); 3. vieta – vaniļas (AS “Tukuma piens”)

Piena produktu konkursos šogad piedalījās 15 Latvijas ražotāji ar 55 produktu paraugiem.

 

{gallery id=”2106″}

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+