Mobilā versija
+0.1°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
12. augusts, 2014
Drukāt

Nažu parāde. Katram darbiņam savs griežamais – kā izvēlēties?

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Naži.

Profesionāli pavāri atzīst, ka virtuvē daži augstas kvalitātes naži atsver lērumu sliktāku griežamo. Ar labu darbarīku ir prieks strādāt.

Kvalitatīvam nazim ir ērts spals, kas viegli ieguļ plaukstā un strādājot neizslīd no rokām. Savukārt asmens parasti ir izgatavots no augstas raudzes tērauda, kas bez asināšanas kalpo ilgāk nekā citi.

Virtuves nažus atkarībā no to izmantošanas var iedalīt četrās galvenajās grupās.

• Lieli naži domāti prāvu gaļas gabalu, veselu zivju un siera rituļu griešanai.

• Nedaudz mazāki naži ir paredzēti fileju apstrādei.

• Pavāra nažu grupā ietilpst rīki maizes un jau gatavu zivs un gaļas produktu griešanai.

• Galda naži ir paredzēti augļu, siera, sviesta griešanai un ziešanai, kā arī citām līdzīgām funkcijām.

Bet ir vēl daudz citu nianšu, kas jāņem vērā konkrētās situācijās.

Tievie un garie izmantojami, lai maizi varētu sagriezt plānās šķēlēs, bet lielie un masīvie naži – cietāku un apjomīgāku produktu sadalei. Mazi robiņi asmenī atvieglo, piemēram, tomātu griešanu, jo, darot to ar vienkārši asu nazi, tomātu drīzāk saspiež, jo miziņa ir elastīga un grūti pārdurama. Naži ar lieliem robiem un garu asmeni tradicionāli paredzēti maizei. Mīksto sieru griešanai ražo nažus ar lieliem caurumiem.

Ir arī speciāli naži sviesta uzziešanai, tortes griešanai un austeru atvēršanai.

 

Konsultējis mājsaimniecības preču vairumtirdzniecības uzņēmuma “GEMOSS” pārdevējs konsultants Kaspars Veiss

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+