Mobilā versija
Brīdinājums +2.0°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
22. septembris, 2014
Drukāt

4 receptes no nenovērtētajām aronijām: no sīrupa līdz biezenim

Foto - Shutterstock.comFoto - Shutterstock.com

“Šogad ir bagātīga aroniju raža? Ko no šīm ogām varētu pagatavot?” EDVĪNS K. PIERĪGĀ

Aroniju krūmi ir ienācēji no Ziemeļamerikas. Ātri sāk ienākties augļi, un raža parasti ir regulāra un bagātīga. Ogu ķīmiskais sastāvs atkarīgs no klimatiskajiem un augšanas apstākļiem, taču aronijās nemainīgi dominē ūdens (ap 80%), ir maz cukuru, mēreni daudz pektīnvielu un organisko skābju, toties īpaši daudz ir C un P vitamīna, tāpat netrūkst A vitamīna, miecvielu un minerālvielu.

Tautas medicīnā un farmācijā izmanto gan svaigas aronijas, gan sulu un ieguves atliekas – čagas. Ogas un to sula ir P vitamīna avots astēnijas, mazasinības, hipovit­aminozes sākumstadijas un aterosklerozes gadījumā, jo stiprina organismu, paplašina asinsvadus, pazemina arteriālo asinsspiedienu, nostiprina asinsvadu sieniņas un mazina to caurlaidību. Lai uzlabotos pašsajūta, speciālisti hipertonijas slimniekiem iesaka lietot 50 ml svaigas sulas trīsreiz dienā pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss ar svaigu aroniju sulu ilgst 10–30 dienu, to atkārto pēc pāris mēnešiem.

Taču aronijas ogas un sulu nedrīkst lietot gastrīta, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimnieki, kā arī cilvēki ar paaugstinātu skābes saturu kuņģī.

Gatavojot krājumus ziemai, jāņem vērā, ka aronijās ir maz skābes, tāpēc garšas uzlabošanai tās vēlams kombinēt ar skābiem augļiem, ogām vai pievienot citronskābi.

Sīrups


• 1 kg aroniju

• 1 sauja ķiršu lapu

• 1,5 ēdamkarotes citronskābes

• 1 l ūdens

• Cukurs

Visu uzkarsē līdz vārīšanai un ļauj diennakti ievilkties. Tad šķidrumu nolej, pieber cukuru attiecībā 1 : 1 (cik daudz sulas, tik kilogramu cukura), uzvāra un karstu pilda traukos. Lietojot sīrupu atšķaida ar ūdeni.

Džems


• 300 g aroniju

• 700 g ābolu

• 1 kg cukura

• 0,3 l ūdens

Skābus ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež šķēlītēs. Gatavas aronijas nomazgā un nosusina uz sieta. Sagatavo cukura sīrupu, pieliek aronijas un vāra, kamēr ogas kļūst mīkstas. Tad pakāpeniski pievieno ābolus un vāra, kamēr pēdējās šķēlītes kļūst caurspīdīgas. Karstu džemu pilda izkarsētās burciņās un cieši aizvāko.

Sula


Jāievāc pilnīgi gatavas ogas, jo tad tajās ir visvairāk sulas. Pirms izspiešanas aronijas sasaldē vai blanšē. Pēc blanšēšanas notecina uz sieta un izmaļ sulu spiedē. Iegūto nedzidro, biezo sulu katlā uzkarsē līdz +70…+80 °C. Biezumus noņem ar putu karoti. Izfiltrē caur marles maisiņu vai smalku sietu. Pilda dezinficētās burkās vai pudelēs un pasterizē +80 °C: 0,5 l burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20 minūtes, 3 litru burkas – 30 minūtes.

Aronijas satur 10% cukura, līdz 5,5% karotīna, C un PP vit­amīnu. Cilvēkiem, kuri slimo ar hipertoniju, iesaka lietot sulu. Lai uzlabotu garšu, var pielikt citronskābi, jo ogas satur ļoti maz skābes.

Biezenis


• 1 kg aroniju

• 1 kg cukura

• 2–5 g citronskābes

Aronijas notīra no kātiem, nomazgā un blanšē 3–5 minūtes. Tad ogas sasmalcina un samaisa ar cukuru un citronskābi. Vāra 3–5 minūtes. Karstas pilda dezinficētā burkā un uzliek plastmasas vai metāla vāciņu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+