Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
21. oktobris, 2014
Drukāt

Izkārnījumi, mušas un sapuvuši tomāti jeb neprātīgākās garšvielas pasaulē (1)

Foto - AFP/LETAFoto - AFP/LETA

Daudzi pavāri savu labāko ēdienu receptes glabā lielā noslēpumā, lai pagatavotā  garduma galvenā sastāvdaļa paliktu neatklāta. Tāpēc mēs varam tikai minēt, kas ir tā vai cita ēdiena garšas noslēpums. Iespējams, uz precīzu minējumu par slepeno sastāvdaļu uzvedinās desmit neparastākās garšvielas, ko izmanto dažādu valstu pavāri.

1. Kašalotu izkārnījumi, kas smaržo pēc priedēm

Jau vairākus tūkstošus gadu kašalotu izkārnījumi ir katra gardēža sapnis. Tiesa, runa nav par kuru katru kašalota kaku. Proti, kašalotu delikatešu listes galvgalī atrodas okeānu dzelmēs mītošie milzīgie kalmāri. Pēc to notiesāšanas kašaloti sastopas ar skaudro realitāti – kalmāra knābjiem, kas iesprūst viņu zarnu traktā. Pēdīgi gan kašaloti atbrīvojas no kalmāru knābjiem. Tie vairākus gadus var atrasties ūdenī. Turklāt ar kašalotu izkārnījumiem ir tāpat kā ar vīniem – jo vecāki, jo labāki. Pārstrādāti tie tiek izmantoti ne tikai kā ēdiena piedeva, bet arī smaržu ražošanā. Kašalotu izkārnījumiem piemīt salda smarža – kā priedēm vai tabakai.

2. Spāņu muša

Spīdīgā un zaļā spāņu muša ir kukainis, taču marokāņi to izmanto arī garšvielas izgatavošanā. Mušas tiek sasmalcinātas dzeltenīgā pulverī, kas tiek pievienots dažādiem ēdieniem. Savulaik spāņu mušas izmantoja arī kā afrodiziaku… Zinātāji, skaidro, ka, lai panāktu nepieciešamo efektu, mušas ir jāēd nelielos daudzumos.

3. Akācija kā šokolāde

Austrālijas pavāri saviem ēdieniem bieži pieliek šķipsniņu akāciju sēklu. Jau aborigēni par ēdamām uzskatīja 120 no Austrālijas 800 dažādajām akāciju šķirnēm. Akācijas garšojot nedaudz kā šokolāde, nedaudz kā zemesrieksts un nedaudz kā cigoriņi.

Foto - AFP/LETAFoto - AFP/LETA

4. Sapuvuši tomāti

Indijā par vērtīgu ēdiena piedevu tiek uzskatīti sapuvuši tomāti. Kad tomāti ir nogatavojušie, tos nenoplūc, bet atstāj sapūšanai. Pirms ēšanas sapuvušos tomātus izcep vai apstrādā ar citām garšvielām. Daži indiešu gardēži priekšroku dod arī svaigi sapuvušam tomātam.

 

 

 

 

 

 

Foto - AFP/LETAFoto - AFP/LETA

5. Zīdtārpa kūniņa

Zīdtārpa kūniņa ir izplatīta ēdiena piedeva Indijas pavalstī Asamā. Kad zīdtārps ir iemitinājies savā kūniņā, tās tiek savāktas. Kūniņas vārot, no tām izdalās zīds, taču pašu kūniņu izmanto neparastās garšvielas pagatavošanā.

 

 

 

 

 

 

6. Kaltētās skudras

Neatņemama Indijas virtuves sastāvdaļa ir garšviela čatnijs, kas atgādina ievārījumu. Arī čatnija sastāvdaļas ir dažnedažādas. Čatnijs, kam nosaukums ir čapra, tiek pagatavots no sarkanajām skudrām un to olām. Skudras izkaltē, tad tām pievieno dažādus dabiskos saldinātājus. Un kaltētās skudras var pievienot gaļai.

7. Vaļa gaļas alus

Islandes alus darītava “Steoji”, sadarbojoties ar uzņēmumu “Hvalur”, kura rūpals ir vaļu medniecība, savulaik radīja alu no vaļu gaļas. Neparastā alus reklāmā tika apgalvots, ka, dzerot šo alu, pastāv iespējas kļūt par “patiesu vikingu”. Taču šobrīd vaļa gaļas alus ražošana ir apturēta.

8. Kubebas ogas

Kaut arī “teorētiski” šīs garšvielas skaitās ogas, tās ne tuvu nav tik saldas un sulīgas kā mellenes vai avenes. Pilnīgi pretēji – šīs ogas izmanto kā piparus dažādu mērču pagatavošanā, kā arī gaļas un siera garšvielu. Piparotajām ogām ir rūgtena garša.

9. Putna acs pipari

Šie neparastā nosaukuma nelielie, taču asie pipari lielākoties tiek audzēti Āzijas dienvidaustrumos. Putna acs pipari aug nelielos čemuros, tie ir ļoti kodīgi. Tiesa, neskatoties uz to, ka putna acs pipari ir uzskatāmi par samērā asiem, tie ne tuvu nav asākie pipari pasaulē.

Foto - AFP/LETAFoto - AFP/LETA

10. Zirga gaļas saldējums

Pēc pirmā un otrā ēdiena notiesāšanas nepieciešams arī deserts. Tāds var būt arī saldējums, kam pievienota malta zirga gaļa.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Cik riebīgi,gandrīz apvēmos.

Draugiem Facebook Twitter Google+