Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
21. septembris, 2016
Drukāt

Netīrība un slikti produkti: Bērnu ēdinātāja “Kindercatering” pārkāpumi apstiprinājušies

bernudarzs_zabacini

Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas norāda uz higiēnas prasību pārkāpumiem uzņēmumā “Kindercatering”; tā darbība ir apdraudējusi 27 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu veselību, paziņojis Pāŗtikas un veterinārais dienests.

Pārbaudes laikā dienests “Kindercatering” virtuves telpās noņēma un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtīja 11 virsmu nomazgājumu, kā arī piecus pārtikas produktu paraugus. Trīs neapstrādātas pārtikas produktu paraugi tika noņemti pie izejvielu piegādātāja un viens mērces paraugs – pirmskolas izglītības iestādē, kas saņēma gatavus ēdienus no “Kindercatering” virtuves.

Divos virsmu nomazgājumu paraugos identificētas patogēnas baktērijas “Bacillus cereus”, desmit paraugos – īpaši augsts mikroorganismu kopskaits, kas, saskaņā ar starptautisko praksi, norāda uz sliktu uzņēmuma higiēnu. Tostarp augstākais mikrobioloģiskā piesārņojuma līmenis konstatēts nomazgājumos no virtuves krāna. Septiņos gadījumos identificētas zarnu nūjiņas grupas baktērijas un vienā gadījumā – zeltainais stafilokoks, kas ir patogēns cilvēka veselībai.

Noņemtajā mērces paraugā (krējumā un majonēzē) nav konstatēti patogēnie mikroorganismi, tomēr ir identificētas dažādas baktērijas (Citrobacter freundii, Klebsiella variicola, Enterobacter cloacae), kas liecina par tā zemo kvalitāti. Par produkta zemo kvalitāti liecina arī termiski apstrādātā panētā vistas gaļā identificētās nepatogēnās baktērijas – “Aeromonas caviae”, “Aeromonas hydrophila”.

Atsevišķos neapstrādātas pārtikas produktu paraugos ir identificētas patogēnās baktērijas – zeltainais koagulāzes pozitīvais stafilokoks, kā arī jau pieminētās nepatogēnās baktērijas – E.coli, Aeromonas hydrophila, Morganella morganii, Citrobacter freundii, Citrobacter braakii, Aeromonas caviae, Proteus vulgaris, Raoultella ornitholytica, citi stafilokoki, Shewanella putrefaciens, Enterobacter cloacae, Proteus mirabilis, kas var ietekmēt produkta kvalitāti.

Paņemtajos pārtikas un nomazgājumu paraugos salmonellas netika konstatētas.

Uzņēmums apgalvoja, ka veic regulāru temperatūras kontroli ēdienu uzglabāšanas, gatavošanas un atdzesēšanas laikā, tas nevarēja uzrādīt nevienu temperatūras mērierīci.

Bērnudārzos Rīgā pārtikas dēļ saslima vairāki desmiti bērnu – pēc jaunākās informācijas 67.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+