Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
18. marts, 2012
Drukāt

Netradicionāls piedāvājums – marinēts siers

karlsons-ak

Cilvēkam vienmēr ir tieksme pētīt, meklēt, eksperimentēt un sevi apliecināt, un īpaši veiksmīgi tas izdodas kulinārijā. Ir daudzi siera izmantošanas veidi. Visjaunākais – izmēģināta un apgūta arī siera marinēšana. Rezultāts ir pārsteidzoši labs: siers iegūst jaunu garšu, mazliet izmainās krāsa, un šis produkts atrod vietu jaunos ēdienos, jo īpaši salātos un uzkodās.

 

Marinētu sieru varam sagatavot paši vai nopirkt veikalā, jo arī piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs tādu gatavo, safasētu nelielos stikla trauciņos. Patērētājiem garšo. Taču mūsu pašu iespējas marinēt sieru ir nesalīdzināmi lielākas.

Pieredzē dalās SIA “Karīna&co” šefpavārs Juris Karlsons:

– Marinēšana formulēta kā produktu apstrāde ar skābes šķīdumu, lai produktus konservētu, saīsinātu to pagatavošanas laiku, uzlabotu garšu un konsistenci. Marinēšanas uzdevums attiecībā uz sieru ir šā produkta garšas papildināšana un daudzveidošana.

 

Sieram marinādi es negatavoju nedz ar etiķskābi, nedz citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām garša nav izteikta, un citrona sula vai dažādas citas dabiskās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu.

 

Sieram marinādi es negatavoju nedz ar etiķskābi, nedz citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām garša nav izteikta, un citrona sula vai dažādas citas dabiskās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu. Ja sieru ēdīsiet ātri, lietojiet olīveļļu. Ja pāris dienas turēsiet ledusskapī, ņemiet citu eļļu, jo olīveļļa vēsumā kļūst graudaina.

Ne katrs siers ir piemērots marinēšanai. Droši varat izvēlēties puscietos sierus – Krievijas, Holandes, “Edama”, “Gauda”, mīkstos sierus – Tējas, Muižas, Kazdangas, Mālpils, “Mare”. Esmu marinējis pat pikanto Latvijas sieru un bakšteinu, tiem radās ļoti savdabīga, pat maiga garša, kura labi saderēja ar pamatgaršu.

Visinteresantākais, sierus marinējot, ir tas, ka nekad nevar precīzi prognozēt un pateikt, kāda garša produktam izveidosies. Var tikai nojaust…

 

 

Marinādes iedala:

* stiprās marinādes (bagāta garšvielu buķete),

* vājās marinādes (izvēlas nedaudz garšvielu),

* skābās marinādes (izvēlas tikai skābas sulas),

* saldi skābās marinādes (sulas, medus vai cukurs).

Šie nosaukumi liecina, kāda marinādei būs garša.

 

 

Marinēšanai vispiemērotākie ir litra tilpuma stingri noslēdzami stikla trauki. Lai piepildītu šādu trauku, jānopērk apmēram 500 g siera. To griežam kumosa lieluma kubiņos vai pirksta resnuma stienīšos. Ja ir vēlēšanās, veidojam stienīšus, trīsstūrīšus, bumbiņas u. c. Lai garšvielas (paprikas, asā pipara strēmeles, zaļumus u. c.) marināde neaizskalo burciņas dibenā, tās rūpīgi sarindojam gar trauka malām. Gan garšai, gan greznojumam der arī apelsīna un citrona miziņas. Kopā ar sieru varat marinēt patisona vai kabača šķēlītes, ziedkāposta rozītes, burkāna ripiņas – būs vēl neparastāks salikums.

Siers marinādē istabas temperatūrā jāpatur vismaz 24 stundas, lai garšas ievelkas. Pēc tam burciņa jāliek ledusskapī.

Ja vēlaties papildināt viesību galda ēdienkarti ar marinētiem sieriem, tos var pasniegt kā atsevišķu ēdienu. Tad sieru vēlams griezt lielākos gabaliņos – šķēlītēs un stienīšos.

Izbraucienos, piknikos, ja ierodas negaidīts ciemiņš vai pats esi noguris un vakarā negribas ilgi stāvēt pie plīts, marinēts siers ir lielisks papildinājums dārzeņu salātiem, uzlikts uz apgrauzdētām maizītēm, arī ar ceptiem kartupeļiem, marinētiem artišokiem, olīvām, sēnēm vai biezputru.

 

 

Marinādes sieram

* olīveļļa, rozmarīns, citrona sula, laima sula, svaigas dzērvenes;

* olīveļļa, dilles, sakapātas ķimenes, granātābolu sula;

* olīveļļa, saspiests ķiploks, rozmarīns un timiāns, rožlapiņu ievārījums;

* olīveļļa, estragons, Šalotes sīpolu ripiņas;

* olīveļļa, anīsa zvaigznītes, rozā pipari;

* olīveļļa, rabarberu sula, medus, timiāns;

* olīveļļa, ķirbis, kanēļa stienīši, apelsīnu šķēlītes, brūnais cukurs;

* olīveļļa, citrona sula, apceptas ķirbju sēkliņas, ingvers, ķiploka daiviņas;

* olīveļļa, citrona sula, majorāns, sinepes;

* olīveļļa, citrona sula, medus, mārrutki.

 

 

Kādās proporcijās jāņem sastāvdaļas, stingru recepšu nav. Visu noteiks jūsu garšas kārpiņas: marinādi gatavojot, garšojiet, eksperimentējiet.

 

Marinēts Latvijas siers
LatvijasSiers-ak

Marinādei: marinēti ķirbji ar sulu, laima sula, kanēļa stienīši, griķu medus, brūnais cukurs.

Šajā marinādē var marinēt arī Limburgas un Čedaras sieru, bakšteinu.

 

 

 

 

 

 

 

Marinēts 
Krievijas siers

KrievijasSiers-akMarinādei: olīveļļa, kļavu sīrups, dzērvenes, baziliks, cukurs.

Šajā marinādē var marinēt arī Holandes un “Edama” sieru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marinēts Tējas siers 
TejasSiers-ak

Marinādei: olīveļļa, granātābolu sula, žāvēti āboli, brūnais cukurs, timiāns.

Šajā marinādē var marinēt arī Muižas un Balto sieru.

 

 

 

 

 

 

 

Marinēts Mālpils siers

MalpilsSiers-akMarinādei: olīveļļa, ķiršu un laima sula, rožlapiņu ievārījums, dzērvenes, timiāns.

Šajā marinādē var marinēt arī sieru “Mare” un Kazdangas sieru.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+