Mobilā versija
-2.6°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
22. jūnijs, 2012
Drukāt

Nevaļīgas saimnieces Jāņu mielasts

Foto-andriskozlovskis.lvFoto-andriskozlovskis.lv

Mazliet citādāk, daudz vieglāk un saudzīgāk pret darbos aizkavējušos Jāņu māti – tāds ir šo vienkāršo maltīšu vēstījums. Trīs alternatīvas pierastībai. Vai nu tos pavadām mazā savējo sanākšanā vai kārtīgā kopuspasākumā, Jāņos bez cienasta neiztikt – tas skaidrs ikvienam, bet īpaši sieviešu kārtas jāņotājām.

 

Jau laikus tiek cepts, vārīts, liets un siets… līdz mielasts tāds, ka pašiem un svešiem pietiktu vismaz nedēļu. Protams, saimniece pēc virtuves darbu maratona pati putās kā tāds svaigi liets tāpiņš – labi, ja tam visam pietiek laika un spēka. Taču ko iesākt tām, kurām katra minūte druvā dārga un atlicināt gatavošanai iespējams vien kādu stundiņu pirms došanās zaļā pļavā? Piedāvājam trīs vienkāršas receptes, lai cienasts būtu gards, bet sagatavojams ātri.

Jā, šie ēdieni patiks jāņubērniem veģetāriešiem.

366jul068

Kartupeļu, gurķu un olu salāti
(alternatīva rasolam ar desu)

jaunie kartupeļi
svaigie gurķi
dzeltens saldais pipars
saldskābi marinēti gurķēni
olas
daudz zaļumu – dilles, loki

Mērcei:
skābs krējums
daiviņa ķiploka
sinepes
cukurs, sāls
kaltēti garšaugi (Anniņa) bez sāls
mazie kaperi (ja ir)

No norādītajām sastāvdaļām pagatavo mērci. Ja vēlas vijīgāku, pievieno nedaudz olīveļļas.

Izvāra kartupeļus un olas, sagriež papriku un lociņus, dilles. Kad kartupeļi un olas atdzisušas, visu sagriež rupjos gabalos (saimniecei ātrāk paveicams un ēdājam labāk sajūtama produktu pirmgarša). Pievieno zaļumus, papriku, liek bļodā un pirms pasniegšanas pārlej ar pikanto kaperu mērci.

Receptē norādītas sastāvdaļas, bet ne to daudzums, ko var brīvi variēt. Nemainīgas ir trīs sastāvdaļas – gurķi, olas, kartupeļi. Pārējo var papildināt pēc saviem ieskatiem un garšas izjūtas. Piemēram, šajā sabiedrībā labi iederas redīsiņi un to jaunās lapiņas.

366jul070

Uz akmens apcepti šampinjoni, paprika, ķiploki
(alternatīva šašlikam)

plakans akmens, ko izmanto kā plītsvirsmu
šampinjoni vai citas sēnes
paprika
tomāti
ķiploki
kāds zariņš rozmarīna vai sausie garšaugi
rupjā jūras sāls

Kad ugunskurs jau nometis liesmu un vairs kvēlo tikai oglēs, uz tām sakarsē plakanu akmeni (ja ir, var izmantot arī čuguna virsmu vai kādu vecu pannu). Papriku sagriež lielās šķēlēs, šampinjonu cepurītes noslauka ar papīra virtuves dvieli, tomātiem nedaudz iešķeļ mizu. Visu liek uz karstās virsmas (šampinjonus ar kātiņiem uz augšu), pārkaisa ar garšaugiem un rupjo sāli. Cep, līdz sēņu cepurēs sakrājusies gardā sula, tad karstu kāru muti notiesā. Ja vēlas, aizdaram izmanto kaperu mērci (sk. salātu recepti), klāt – rupju maizi.

Ķiplokus, ko cep uz akmens vai krāsnī, neizloba, bet liek svelmē ar visu mizu. Gatavi tie kļūst mīksti kā sviests un tā arī ziežami uz rupjmaizes – gluži kā sviests.

Šādi var cept jebkurus dārzeņus – kāļus, kabačus, cukīni, baklažānus. Pēdējos gan pirms cepšanas sagriež šķēlēs un pārkaisa ar sāli, lai izdalās sīvā sula, ko ar papīra dvieli noslauka.

366jul069

Viltus štrūdele ar pērno brūkleņu ievārījumu
(alternatīva plātsmaizei)

lavašs
sauja rozīņu vai kaltētu
dzērveņu
apmēram 250 ml brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma
puse glāzes skāba krējuma
ola
vaniļas cukurs
ēdamkarote cukura (ja ievārījums ļoti salds, tad nevajag)
nedaudz kanēļa pārkaisīšanai

Saputo skābo krējumu, olu, vaniļas cukuru un parasto cukuru. Var piemest šķipsnu sāls. Izklāj lavaša ripu un pārziež ar ievārījumu, kam uzkaisa rozīnes. Pārlej ar olas un krējuma mērci, tin štrūdeles rulli. Pārziež virspusi ar olu vai cukura sīrupu un pārkaisa kanēli. Liek krāsnī un cep, līdz virtuve smaržo pēc salda kanēļa un rullis ieguvis zeltainus sānus.

Ievārījumu var aizstāt ar smalki sagrieztiem rabarberiem, kas apviļāti cukura un miltu maisījumā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+