Mobilā versija
Brīdinājums +4.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
5. septembris, 2012
Drukāt

No ķirbja top makaroni? Receptes no ķirbjiem

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Kā pareizi sagatavot spageti ķirbi? Iesakiet, lūdzu, dažas receptes!” 
Liliāna B. Limbažos

 

Jums bērni mājās neēd ķirbi? Tas tāpēc, ka neizvēlaties pareizo ogu, ko pasniegt pusdienu galdā! Spageti jeb makaronu ķirbis ir īstais, ar kuru sākt savus mīļos pieradināt pie šīs jaukās garšas un aromāta.

 

Kā melone vai kabacis

Spageti ķirbis ir mazliet līdzīgs kabacim – dzeltens vai zaļš ar svītrām, abos galos vienāds, bez paresninājuma. Dzeltenie spageti ķirbji mazliet atgādina Vidusāzijas meloni, zaļie – cukini kabaci. Tie labi glabājas līdz decembrim, tikai tad ķirbis kārtīgi jānogatavina. Sēklas tam var iegādāties gandrīz jebkurā specializētajā veikalā, arī aug tas kā kabacis – veidojas krūmveida augs, ienākas 5 – 7 ķirbīši. Ļoti viegli audzējams, neprasa īpašas rūpes, īpaši ieteicams mazdārziņos, jo atšķirībā no citiem ķirbjiem neaizņem daudz vietas.

 

Kā pagatavot?

Lai gan šķiet sarežģīti, patiesībā spageti ķirbja pagatavošana ir ļoti vienkārša.

1. Vispirms ķirbi pārgriež uz pusēm, tad vēlreiz uz pusēm. Šīm ceturtdaļām ar rokām izņem sēklas (ar nazi nevajag griezt, tad tik labi neveidojas makaroni).

2. Ir divi varianti, kā gatavot – var apslacīt ar olīv­eļļu un cept cepeškrāsnī +180 grādos aptuveni 25 – 30 minūtes. Un var likt katlā uz sautējamajām restītēm, ielejot apakšā pusglāzi ūdens, un sutināt uz lēnas uguns 15 – 20 minūtes. Ūdenī vārīt gan nedrīkst, tad zūd visas vērtīgās un aromātiskās vielas, ķirbis kļūst ūdeņains un nebaudāms.

3. Ļoti būtiski ir nofiksēt ķirbja gatavību – to nepārcept vai nepārvārīt, tad makaroni nebūs tik stingri un gardi, jo mīkstums kļūst līdzīgs kartupelim. Ja sutina ūdens tvaikos, ķirbja gatavību var noteikt pēc tā, ka mīkstuma virspusē sākt atdalīties šķiedras, kas līdzinās makaroniem (to var ļoti labi redzēt fotogrāfijā). Ceptam ķirbim gatavību pārbauda ar dakšiņu, tam virsma cepeškrāsnī kļūst gluda.

4. Kad ķirbis nedaudz padzisis, ņem dakšiņu un uzmanīgi velk pār mīkstumu, atdalot makaronus. Raksta autore novērojusi, ka ir virziens, kurā tie gatavojas labāk, un tāds, kur tie vairāk līdzinās vermišeļiem, nevis spageti. Lai cik dīvaini šķiet, šis virziens ir nevis gareniski, bet gan plakaniski ķirbja šķēlei.

 

Ar ko pasniegt?

Vārītam spageti ķirbim ir viegls riekstu aromāts, tas negaršo kā pierastie lielie dārza ķirbji. Bērniem tīri labi patīk, ja šos spageti makaronus pārkaisa ar sāli, pievieno nedaudz sviesta un piedāvā kopā ar tomātu mērci, bet ir arī smalkākas receptes, kā šo brīnumu pasniegt galdā.

 

Ar garšvielām
ar_garshvielaam

• 500 g spageti ķirbja,

• 1 ēdamkarote olīveļļas,

• 1 tējkarote melno sinepju sēklu,

• ¼ tējkarotes kurkumas,

• 1 ķiploka daiviņa,

• ½ – 1 tējkarote sāls.

Izcep vai izvāra ķirbi un ar dakšiņu sagatavo makaronus. Pannā uzkarsē eļļu, apcep garš­vielas un sakapātus ķiplokus. Nogriež uguni, pievieno makaronus un viegli apmaisa. Aromātiski un gardi, diētiskas vakariņas 20 minūtēs!

 

 

Ar malto gaļu

ar_malto_galju• 500 g spageti ķirbja,

• 300 g maltās gaļas,

• 1 sīpols,

• 4 – 5 ēdamkarotes tomātu mērces,

• 1/3 tējkarotes maltu melno piparu,

• ½ – 1 tējkarote sāls.

Uz pannas apcep sakapātus sīpolu ar malto gaļu, pievieno sāli, maltus melnos piparus, tomātu mērci un cep 5 minūtes. Spageti ķirbi sagriež četrās daļās, uz katras no tām saliek šo masu un cep cepeškrāsnī +180 grādos pusstundu. Tad ar dakšiņu nokasa no ķirbja mizas visu mīkstumu. Sanāk kā makaroni ar gaļu. Pasakaini gardi un aromātiski!

 

Pildīti ar soju un tomātiem
pilditi_ar_soju_un_tomatiem

• 500 g spageti ķirbja,

• 100 g sojas maltās gaļas granulu,

• 1 tējkarote sojas gatavā garšvielu maisījuma (var iegādāties veikalos, kur pārdod soju),

• 400 g tomātu,

• ½ – 1 tējkarote sāls,

• 1 ēdamkarote olīveļļas.

Spageti ķirbi sagriež četrās daļās, izņem sēklas un liek uz 25 minūtēm tvaicēties. Tikmēr soju pārlej ar verdošu ūdeni, kam pievienots sojas gatavais maisījums. Atstāj uz 5 minūtēm ievilkties, tad nokāš. Tomātus sagriež mazos gabaliņos. Uz pannas uzkarsē eļļu, apcep tomātus, pievieno soju un visu pāris minūtes pasutina. Kad ķirbis gatavs, to pārlej ar sojas – tomātu maisījumu un liek galdā. Katram pašam ir tas prieks ar dakšiņu pagatavot sev spageti makaronus. Ļoti labi maigais ķirbis garšo kopā ar pikanto sojas gabaliņu mērci, jo gatavie sojas garšvielu maisījumi parasti ir ļoti pikanti un piparoti.

 

 

Uzziņa

Lauku Avīzes izdevniecībā tapusi jaunā LA Tematiskā avīzē – “Ķirbjaugi”.

Ķirbjaugus Latvijā audzē galvenokārt dārzeņkopības amatieri, mazdārziņu saimnieki, tāpēc katrs auglis tiek izlolots. Tiek meklētas jaunas šķirnes, tās mainītas ar domubiedriem, ķirbju saime tā visu laiku iet plašumā. Jaunajā izdevumā aprakstītas visdažādākās ķirbju formas, kabači un cukini, patisoni, melones un melongurķi, īpatnējas gurķu formas, lagenārijas, kavbūži, pepino, momordikas, lufas utt. Īpaša uzmanība veltīta ķirbjaugu dziednieciskajām īpašībām, kas, starp citu, arī ir viens no šo dārzeņu popularitātes stūrakmeņiem. Bioloģiskā sastāva ziņā ķirbis esot īsts brīnums, jo saturot praktiski visu, kas nepieciešams cilvēka organismam. Bet, ja dārzkopis pats sev audzē šīs zāles un apčubina, apmīļo gan sēkliņas, gan pēc tam jau aizmetušos ķirbīti, tad varot tikt galā ar visām kaitēm.

Izdevuma autore ir žurnāliste Līga Zītara, kura jau iepriekš daudz rakstījusi gan par dārzeņiem un veselības augiem, gan veselīgu dzīvesveidu.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+