Mobilā versija
+4.9°C
Guna, Judīte
Piektdiena, 9. decembris, 2016
17. februāris, 2012
Drukāt

No pilngraudu miltiem

graudmaleji_3194

Pilngraudu milti organismu nodrošina ar nepieciešamo enerģiju, minerālvielām un taukskābēm, kas ir pilnvērtīga uztura sastāvdaļas. Tāpēc ir vērts pamēģināt, kāda sanāk maize, biezputra vai saldēdiens no šiem miltiem.

 

Pilngraudu miežu maize ar medu

Nepieciešams: pilngraudu miežu maizes maisījums, 250 ml piena, 50 g sviesta, 1 ola, 2 ēdam­karotes medus, soda.

Pagatavošana: izkausē sviestu, pievieno pienu, olu, medu, tad visu iejauc miltu maisījumā. Mīklu liek ietaukotā veidnē vai uz plāts un cep 200 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.

 

Pilngraudu rudzu maize ar sodu

Nepieciešams: pilngraudu rudzu maizes maisījums, 250 ml kefīra/paniņu, 200 ml apelsīnu vai ābolu sulas, 2 ēdamkarotes eļļas, soda.

Pagatavošana: visas sastāvdaļas pievieno miltu maisījumam un samaisa. Mīklu liek ietaukotā veidnē vai uz cepamās plāts un cep 200 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.

 

“Grauda spēka” rupjā rudzu maize

Nepieciešams: 300 g vidēji rupja maluma rudzu miltu, 700 g rupja maluma rudzu miltu, 4 ēdamkarotes tumšā mīkstā cukura, 2 tējkarotes sāls, aptuveni 4 ēdamkarotes ķimeņu, 180 – 200 g “Grauda spēka” rudzu ierauga, 1 l silta ūdens.

Pagatavošana: cukuru un sāli izšķīdina nelielā daudzumā silta ūdens, pievieno miltus, iesalu, ķimenes, ieraugu un vēl ūdeni, samīca mīklu (tai jābūt mazliet mīkstākai, jo rūgstot rupjie rudzu milti uzsūc lieko škidrumu). Raudzē siltā vietā 12 – 24 stundas (jo ilgāk raudzē, jo maizei skābāka garša). Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem, mīklu liek maizes formās vai veido kukulīšus. Gan formas, gan plāti ieteicams nedaudz ietaukot un izkaisīt ar miltiem. Cep pusotru līdz divas stundas, aptuveni 40 minūtes pirms gatavības samazinot temperatūru uz 180 grādiem. Rudzu maizi atdzesē un noliek nostāvēties vismaz 24 stundas, jo svaiga, tikko cepta ir mazliet mitra un ķepīga. Rudzu maizi var uzglabāt līdz 10 dienām. No gatavās mīklas nelielu daudzumu (apmēram 200 gramus) ieliek noslēdzamā trauciņā nākamajai cepšanas reizei – tas būs ieraugs, un to var uzglabāt ledusskapī līdz 2 nedēļām.

 

Pilngraudu kviešu miltu uzpūtenis ar āboliem un vaniļu

Nepieciešams: 5 lieli āboli (nomizoti, bez serdēm), 1 l ūdens, 1 vaniļas pāksts, 1 glāze un 2 ēdamkarotes vidēji rupja maluma pilngraudu kviešu miltu, cukurs pēc garšas.

Pagatavošana: katlā liek smalki sagrieztus ābolus, pielej ūdeni, iegrieztu vaniļas pāksti un vāra, kamēr āboli mīksti. Pieber rupja maluma pilngraudu kviešu miltus un vāra 7 – 10 minūtes. Pieber cukuru pēc garšas. Atdzesē un saputo. Pasniedz ar pienu.

 

Tritikāles kēksiņi ar āboliem

Nepieciešams (12 – 15 kēksiņiem): 3 olas, 130 g sviesta, 180 g tumšā cukura, 100 ml piena vai saldā krējuma, 280 g tritikāles pilngraudu miltu, 2 tējkarotes cepamā pulvera, kanēlis vai vaniļa pēc izvēles, 1 liels skābs ābols (nomizots un sagriezts nelielos gabaliņos), 150 g brūkleņu.

Pagatavošana: cepeškrāsni noregulē uz +200…+220 °C. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru, pa vienai pievieno olas un turpina putot, pievieno pienu un saputo viendabīgā masā. Pievieno miltus un cepamo pulveri, kā arī kanēli vai vaniļu, ātri, bet rūpīgi sajauc. Mīklā iejauc ābolus un brūklenes. Pilda nelielās kēksa formiņās un cep cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes. Kēksiņi ir gatavi, kad tajos iedurts koka irbulītis paliek sauss, bez mīklas.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+