Mobilā versija
+13.1°C
Līga
Piektdiena, 23. jūnijs, 2017
21. janvāris, 2014
Drukāt

No septembra jāmazina kaitīgā benzopirēna līmenis gaļas un zivju kūpinājumos

LETALETA

No šā gada 1. septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni, taču ražotājiem būs jāievēro jauna  –  samazinātā benzo(a)pirēna norma kūpinātā gaļā un zivīs, kā arī to produktos, portālu “LA.lv” informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

No septembra atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 mikrogramiem līdz 2 mikrogramiem kilogramā. Savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna  un krizēna summa samazināsies no 30 mikrogramiem/kg līdz 12 mikrogramiem/kg.

ZM skaidro, ka šādas normas pieņemtas 2011.gadā un to ieviešanai noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014. gada 1. septembrī. Šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku.

Pārtikas produktus, kuri tiks saražoti un laisti tirgū līdz 2014. gada 1. septembrim, saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām normām varēs turpināt iztirgot pēc šā datuma līdz to minimālā derīguma termiņa beigām.

Izņēmums ir šprotes, kam pieļaujamā benzo(a)pirēna norma nemainās.

Jau vēstīts, ka benzopirēnu, kas rodas gaļas un zivju kūpināšanas laikā, zinātnieki atzinuši par  kancerogēnu jeb vēzi izraisošu, ja tas tiek uzņemts lielās devās.

Pievienot komentāru

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+