LETA

No septembra jāmazina kaitīgā benzopirēna līmenis gaļas un zivju kūpinājumos 1

No šā gada 1. septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni, taču ražotājiem būs jāievēro jauna  –  samazinātā benzo(a)pirēna norma kūpinātā gaļā un zivīs, kā arī to produktos, portālu “LA.lv” informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Lasīt citas ziņas

No septembra atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 mikrogramiem līdz 2 mikrogramiem kilogramā. Savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna  un krizēna summa samazināsies no 30 mikrogramiem/kg līdz 12 mikrogramiem/kg.

ZM skaidro, ka šādas normas pieņemtas 2011.gadā un to ieviešanai noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014. gada 1. septembrī. Šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārtikas produktus, kuri tiks saražoti un laisti tirgū līdz 2014. gada 1. septembrim, saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām normām varēs turpināt iztirgot pēc šā datuma līdz to minimālā derīguma termiņa beigām.

Izņēmums ir šprotes, kam pieļaujamā benzo(a)pirēna norma nemainās.

Jau vēstīts, ka benzopirēnu, kas rodas gaļas un zivju kūpināšanas laikā, zinātnieki atzinuši par  kancerogēnu jeb vēzi izraisošu, ja tas tiek uzņemts lielās devās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.