Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
4. novembris, 2015
Drukāt

No šokolādes ražo elektrību

Foto - AFP/LETAFoto - AFP/LETA

Pārtikas un saldumu ražošanas kompānijas “Nestle” filiālē Favdonā Britānijā uzstādīta iekārta elektroenerģijas ražošanai no nepārdotās šokolādes un konditorejas izejvielu atlikumiem.

Ierīces darbības pamatā ir anaerobā fermentācija, kas ir mikrobioloģisks organisko vielu sadalīšanās process bezskābekļa ap­stākļos. Anaerobās pārstrādes tehnoloģija ir svarīgs instruments, kas nodrošina bioloģisko atkritumu pārstrādāšanu. To izmanto biogāzes ražošanai gaisu necaurlaidīgās reaktora tvertnēs, ko sauc par bioreaktoriem. Bioreaktora un elektroenerģijas ražošanas bloka uzstādīšanu uzņēmumā finansēja Britānijas valdība “Atkritumu un resursu rīcības programmas” (WRAP) ietvaros.

Elektroenerģijas ražošanai tiek izmantota saldumu ražošanas procesā pāri palikusī ciete, nepārdotie šokolādes un konditorejas izstrādājumi, kā arī saldumi, kam beidzies derīguma termiņš. Pārstrādājot šos atkritumus, tiek iegūts metāns, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai. Dienā bioreaktors var apstrādāt aptuveni 200 tūkstošus litru izejvielu un 1200 tonnas atlikumu.

Kombinētajā siltuma un elektroenerģijas ražošanas iekārtā (koģenerācijas iekārtā CHP) saražo 200 kW elektroenerģijas, ko uzņēmums izmanto šokolādes un konditorejas izstrādājumu ražošanas procesā. Tas veido apmēram 8% no ikdienā patērējamās elektroenerģijas, kas nepieciešama attīrīšanas iekārtām, un ļauj ietaupīt aptuveni 100 000 mārciņu gadā. Biogāzes iekārtās saražotā elektrība un siltums ir ieguldījums klimata pārmaiņu kavēšanā. Cīņa ar klimata pārmaiņām un to seku mazināšana ir viena no uzņēmuma prioritātēm. Tā galvenais uzdevums ir līdz 2020. gadam par 40% samazināt kaitīgos izmešus, kas rodas ražošanas procesā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+