Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
14. jūlijs, 2014
Drukāt

Vīns… no veciem ievārījumiem

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Mums iekrājušies iepriekšējo gadu ievārījumi, kurus ģimene vairs negrib ēst. Kā no tiem pagatavot vīnu? Vai jāievēro kādas nianses, izmantojot sarūgušus un labus, nesarūgušus ievārījumus? Vai der ievārījumi, kas vārīti ar recinātāju Gelierfix (satur konservantu sorbīnskābi) vai ievārījuma cukuru?” 
LĪGA RĪGĀ

SIA “Mājas alus” direktors Pāvels Maksimovs iesaka vīnu pagatavot no ievārījumiem, kas vārīti ar parasto cukuru. Ievārījuma cukuram ir pievienots konservants kālija sorbāts, tas nonāvē rauga sēnes, tāpēc vīnam neder. Tas attiecas arī uz ievārījuma recinātājiem, kas satur konservantu. Toties, ja ievārījuma recināšanai pievienots tikai pektīns, vīnu varētu pagatavot, jo pektīns ir dabiska viela, tas atrodas negatavos augļos un ogās (piemēram, zaļās ērkšķogās) un augļu mizās. Vēlams izmantot labus, nesarūgušus ievārījumus. Ja ievārījums sarūdzis, nav zināms, kādas rauga sēnes tur darbojas, un var gadīties, ka vīns izrūgs, taču garšos pēc puvuma.

Lai pagatavotu vīnu, ar cukura blīvuma mērītāju jānoskaidro tā daudzums ievārījumā. Ievārījumam pielej vēlamo daudzumu ūdens un šķīdumu ielej mērītāja kolbā. Tajā ieliek mērcaurulīti (tā atgādina garu termometru). Mērcaurulīte daļēji iegrims šķidrumā (peldēs kā pludiņš). Iedaļa, līdz kurai tā iegrims, rādīs cukura daudzumu gramos uz 1 litru. Mērcaurulītes otrā sānā ir skala, kas rāda iespējamo alkohola procentu topošajam vīnam.

Ir arī vienkāršāka pieredze. Pensionāre Rita Bergmane savā dārzā Carnikavas novadā audzē augļus, ogas un dārzeņus, sarūpē krājumus ziemai. Katru gadu viņa gatavo aroniju vīnu (bez piedevām) un jāņogu–upeņu vīnu, abi esot ļoti garšīgi. Izmanto starta komplektu, ko pērk veikalā “Mājas alus”. Šis komplekts noderējis, arī gatavojot vīnu no veciem ievārījumiem. Lietā likusi dažādus ievārījumus un sulas, kopā apmēram 5 l, ko aplējusi ar 10 l vāroša ūdens. Kad šķīdums atdzisis, pievienojusi vīna raugu no paciņas un tālāk rīkojusies pēc instrukcijas. Izdevies garšīgs mājas vīns. Jāpiebilst, ka ievārījumi bijuši vārīti ar parasto, nevis ievārījuma cukuru.

Gatavojot vīnu no aronijām, upenēm un jāņogām, Rita Bergmane sulu nespiež, bet raudzēties liek saspaidītas ogas, jo miziņās atrodas vērtīgas vielas un enzīms tās izvelk ārā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+