Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
12. janvāris, 2012
Drukāt

Norma – divas maizes šķēles dienā


Foto - LETAFoto - LETA

“Esmu ievērojusi, ka tagad visām maizēm liek klāt cukuru. Kādēļ tas jāpievieno?” 
Austra Rīgā


 

Cukura pievienošana maizei ražošanas procesā nav obligāta, taču tai ir liela tehnoloģiska nozīme, skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Daiga Kunkulberga. Tradicionāli saskaņā ar senām maizes receptēm cukuru pievieno gan rudzu, gan kviešu maizei. Vislielākā nozīme tam ir garšas bagātināšanā, taču kviešu maizei cukuru nepieciešams pievienot arī tāpēc, lai veicinātu rūgšanas procesu. “Cukurs piešķir maizei apjomu un padara to poraināku. Bez tā maize būtu pārlieku blīva un ar pliekanu garšu,” skaidro pārtikas tehnoloģe. Turklāt, tieši pateicoties cukuram, maizei veidojas brūna garoziņa. Cukura daudzums maizē gan parasti ir neliels – vidēji tie ir 2%. Mazāk cukura ir kliju maizē un lētākajos maizes izstrādājumos.

Uztura speciāliste Signe Rinkule tomēr iesaka iepērkoties sekot līdzi, cik daudz cukura ir maizē. Saliktie jeb labie ogļhidrāti ir graudaugi, un no tiem nav jāuzmanās. Jāraugās, lai dienā uzņemtais cukura daudzums nepārsniegtu 30 gramus. Uzmanību der pievērst arī maizes uztura vērtībai, lai nepārsniegtu dienā ieteicamo kaloriju daudzumu. Viņa iesaka ik dienu apēst ne vairāk kā divas pilngraudu vai rupja maluma maizes šķēles plaukstas lielumā.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+