Mobilā versija
+3.1°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
18. augusts, 2015
Drukāt

Nākamgad būtu jāmaina receptes, tomēr ar ražotājiem vienošanās par “slikto tauku” ierobežošanu… nezin kad

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
Transtaukskābes

Trans taukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem:

Baktēriju izraisīta nepiesātināto taukskābju pārveidošanās atgremotājdzīvnieku (piemēram, govju un aitu) gremošanas orgānos (transtaukskābes nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā).

Augu eļļu rūpnieciska hidrogenēšana vai sacietināšana, lai ražotu margarīnu un tauku pastu.

Tauku karsēšana, pārtikas produktu cepšana eļļā augstā temperatūrā.

Jaunajā Ministru kabineta noteikumu projektā noteiktās prasības nepiemēro dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesā.

Avots: Veselības ministrija

Aptuveni 7800 Latvijas pārtikas aprites uzņēmumiem, kas, iespējams, pārtikas ražošanas un ēdienu gatavošanas procesā izmanto taukvielas, kuras satur transtaukskābes, jau nākamajā gadā vajadzētu mainīt receptes un būtiski mazināt šo veselībai kaitīgo vielu īpatsvaru. To paredz vakar Ministru kabineta komitejas sēdē apstiprinātais noteikumu projekts par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos. Tiesa gan, ar vairākiem nosacījumiem, tostarp atstājot vienošanos par pārejas periodu un sūtīšanu valdībai uz nenoteiktu laiku.

Noteikumu projekta autori norāda — ieviešot viņu lolojumu dzīvē, cenas pārtikas produktiem kāps nebūtiski vai vispār nekāps. Viena produkta analīze transtaukskābju noteikšanai ir 52,25 eiro bez PVN. Likumprojekta autori atzīst – daļai pārtikas aprites uzņēmumu transtaukskābju saturošu taukvielu aizvietošana ar veselīgākām alternatīvām varētu radīt papildu naudas izdevumus. Proti, būs jāveido jaunas receptes un, iespējams, vajadzēs jaunas tehnoloģijas.

Zemkopības ministrijā patlaban nevar pateikt, cik uzņēmumu savā ražošanas procesā izmanto transtaukskābes saturošas taukvielas vai ražo galaproduktus, kuru sastāvā ir transtaukskābes. Lielākā daļa no minētajiem (6536) ir sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, kam noteikumu projekta apstiprināšanas gadījumā varētu rasties papildu naudas izdevumi. Diētas ārste Lolita Neimane atgādina pirms vairākiem gadiem notikušo, lai arī neprecīzo analīžu noteikšanu “Staburadzes” vafelēm, pēc kuras uzņēmums ātri pārkārtoja ražošanu.

Kāpēc jāierobežo transtaukskābes

Veselības ministrijā, atsaucoties uz Pasaules Sirds federāciju, uzsver – regulāri uzturā lietojot pārtikas produktus ar augstu transtaukskābju saturu, dzīves laikā pieaug risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, tostarp ar sirds išēmisko slimību, akūtu miokarda infarktu, koronāro sirds slimību.

Pētījumi rāda – Latvijas iedzīvotāju uztura paradumi nav veselīgi. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta “BIOR” pētījums 2013. gadā parādīja, ka Latvijā visaugstākā transtaukskābju koncentrācija sastopama siera izstrādājumos, biezpiena sieriņos, krējuma un sviesta izstrādājumos.

“Ņemot vērā Latvijā vērojamos sirds asinsvadu slimību milzīgos mirstības rādītājus, katrs solis to mazināšanā ir apsveicams. Turklāt mēs redzam, ka pēc izglītošanas kampaņas aizvien mazāk veikalos ir siera izstrādājumu un krējuma izstrādājumu, kuru ražošanā arī izmantotas transtaukskābes,” tā L. Neimane. Piebildīšu, ka sirds un asinsvadu sistēmas slimības 2012. gadā ir bijis visizplatītākais nāves cēlonis (54,9% no visiem mirušajiem) Latvijā.

Pievienot komentāru

Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Budžeta prioritātes - aizsardzība, drošība, veselība2017. gada valsts budžeta prioritārās nozares ir aizsardzība, sabiedriskā drošība un kārtība, veselība, sociālā aizsardzība un izglītība.
Draugiem Facebook Twitter Google+