Uzņēmuma “Baltijas dehidrētie produkti” īpašnieks Māris Kalniņš ar dažādi kaltētiem produktu paraugiem.
Uzņēmuma “Baltijas dehidrētie produkti” īpašnieks Māris Kalniņš ar dažādi kaltētiem produktu paraugiem.
Foto – Karīna Miezāja

Ābolu čipsi un pupu kraukšķi: modīga aizraušanās vai jauna tendence? 1

Šokolāde ar ogu pumpām: patīkama, saldskāba tumši sarkanu ķiršu vai dzērveņu garša, kraukšķīgi zemeņu gabaliņi, kas kūst uz mēles kopā ar šokolādi. Vai arī: restorānā atnes biešu zupiņu – sausu zaļu ķērpi, kas, izrādās ir kraukšķīgs brokolis, un tā apliešanai pienes saputotu biešu mērci. Kas tas ir? Jauna mode? Vai šādi dabisku pārtiku izmantos ilgi?

Reklāma
Reklāma

Dažādi kaltē, dažādi žāvē

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Lasīt citas ziņas

Vairāki pārtikas ražotāji pēdējā laikā nākuši klajā ar žāvētiem augļiem un dārzeņiem dažādās variācijās. Savukārt ēdināšanas uzņēmumi arvien biežāk kā ēdiena piedevu vai maltītes sastāvdaļu pasniedz dažādus produktus, kas ir sausi, smalki un kraukšķīgi kā čipsi.

Uzņēmuma “Baltijas dehidrētie produkti” pamata produkti jau 13 gadus ir kaltēti augļi, ogas, dārzeņi, to pulveri u. c., ko kompānija iepērk no uzņēmumiem dažādās pasaules valstīs. Kompānijas īpašnieks Māris Kalniņš intervijā “LA” stāsta, ka kaltēšanas metodes un tajās iegūtie rezultāti ir ārkārtīgi dažādi. Viena no metodēm ir kaltēšana ar gaisu, kas ir pazīstama no bērnības, kad vecmāmiņas kaltēja ābolus šķēlītēs. Tāpat iespējama kaltēšana, izmantojot cukura sīrupu, kad produktu notur cukura sīrupā vai augļu sulā un pēc tam to kaltē ar karsta gaisa plūsmu, iegūstot mīkstāku produktu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēl viena metode ir aukstā kaltēšana, kad produkti tiek sasaldēti. Šādā veidā kaltētas ogas nereti izmanto krēmos, sausajos maisījumos un šokolādēs, kur tās pilda gan dekoratīvu funkciju, gan arī piešķir krāsu un ogu garšu. Ražotāja priekšrocība šajā gadījumā ir iespēja marķējumā norādīt, ka tā sastāvā ir tīras zemenes, nevis ka produktam ir zemeņu garša.

Tāpat ar dažādām metodēm iespējams ražot kraukšķus. Tos iegūst no ogu, augļu un dārzeņu biezeņiem, kā arī auksti kaltētā veidā. Kraukšķu ražošana ilgst līdz pat nedēļai.

Visus šos produktus ražo pēc pasūtījuma, tāpēc bieži vien tie ir ļoti svaigi. Latvijā šāda veida izejvielas lielos apmēros netiek ražotas, “Baltijas dehidrētie produkti” tās iepērk no uzņēmumiem citviet, piemēram, Polijā un dienvidu valstīs, kur ražotāji spēj nodrošināt lielus apmērus un nemainīgu kvalitāti.

Latvijā šādā veidā ražo mājražotāji, kuri attīstās, taču ir ārkārtīgi grūti sa­sniegt tādus apmērus, kā to dara lielie uzņēmumi Rietumos, jo tas prasa lielas investīcijas.

Ābolu čipsi un pupu kraukšķi

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Daina Kārkliņa stāsta, ka Latvijas veikalu plauktos ir parādījušies dažādi kaltēti produkti, piemēram, ābolu čipsi “Garden Snack”, cūku pupu kraukšķi “Pupuchi”, košļājamās bišu maizes pastilas, kraukšķīgais siera našķis “Archee”.

Katram produktam izveidē izmantota sava individuāla ražošanas tehnoloģija, ar saviem temperatūras, spiediena un laika režīmiem. “Izvēloties metodi, mēs pārbaudām bioloģiski aktīvo vielu izmaiņas, kā arī novērtējam tā sensorās īpašības (ārējo izskatu, smaržu, garšu, struktūru),” stāsta Kārkliņa. Viņa norāda, ka LLU Pārtikas tehnoloģijas katedra strādā pie inovatīvu pārtikas produktu izstrādes, būtisku uzsvaru liekot uz funkcionālo pārtiku un produktiem ar paaugstinātu uzturvērtību, kā arī uz produktiem, kas izstrādāti no dabiskām izejvielām.

Reklāma
Reklāma

“LA” apzināja atsevišķus uzņēmumus, kuri ražo veselīgus, kraukšķīgus našķus, kas tirgū parādījušies samērā nesen.

Zemnieku saimniecības “Veckoras”, kas ražo zīmola “Garden Snack” ābolu un bumbieru čipsus, tirdzniecības un mārketinga vadītāja Līga Grīnvalde norāda, ka “Garden Snack” ābolu čipsi patērētājiem pieejami no aizvadītā gada. Ābolu čipsu ražošanā “Garden Snack” izmanto LLU Pārtikas un tehnoloģijas fakultātes zinātnieču – profesores Sandras Muižnieces-Brasavas un docentes Ilgas Gedrovicas – izstrādātu tehnoloģiju. Patlaban sadarbībā ar zinātniekiem kompānija turpina izstrādāt jaunus produktus un 2017. gada rudenī ar “Garden Snack” preču zīmi tirgu plānots papildināt ar astoņiem jauniem produktiem – veselīgiem un garšīgiem našķiem, ko vecāki varēs drošu sirdi iegādāties saviem bērniem.

Vēl viens samērā jauns produkts, kas parādījies Latvijā, ir olbaltumvielām un šķiedrvielām bagātās cūku pupu uzkodas “Pupuchi”, kuras ražo SIA “Zekants”. Uzņēmēja Zanda Ozola stāsta, ka cūku pupu uzkodas “Pupuchi” izmēģinājumus sāka pirms gada, bet pirmos pupu kraukšķus izdevās radīt pagājušā gada pavasarī, kad arī tapa nosaukums “Pupuchi”. Viņa sākusi kā mājražotāja, bet pagājušā gada 2. novembrī nodibinājusi uzņēmumu “Zekants”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.