Mobilā versija
+4.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
5. februāris, 2014
Drukāt

Olas baltums stingrās putās. Kā lai izdodas?


olas

Gatavojot dažādus desertus, bieži vien to sastāvā ir putots olas baltums. Kas jāievēro, lai putojums izdotos, kā nākas, un neciestu ēdiena kvalitāte.

Olas baltuma putošanai paredzētajam traukam jābūt ļoti tīram un sausam. – Ja bļodas iekšpusē palikušas tauku nogulsnes vai mitrums, baltumu būs grūti saputot, – skaidro restorāna “Kaļķu vārti” auksto uzkodu un desertu pavāre Inga Cīrule .

Kulšanai piemērotākie ir stikla un metāla trauki, bet nevajadzētu izmantot no plastmasas vai alumīnija ražotos.

Olas ieteicams izņemt no ledusskapja 10–15 minūtes pirms kulšanas un paturēt istabas temperatūrā. Ja tās aukstas ieliek siltā traukā, temperatūras kontrasta dēļ putas nebūs gana stingras. – Olas baltums rūpīgi jāatdala no dzeltenuma. Nedrīkst palikt ne drusciņas dzeltenuma, kas satur taukus, – brīdina pieredzējusī pavāre.

Pirms dzeltenuma atdalīšanas vēlams olas noskalot ūdenī, kas nav siltāks par 45 grādiem.

Ļoti svaigas olas vajadzēs kult ilgāk, toties putas būs stingrākas. Lai tās kļūtu gaisīgākas,
baltumam pieber šķipsniņu sāls. Cukurs jāpievieno pakāpeniski, vienlaikus palielinot kulšanas ātrumu. Nekādā gadījumā visu cukura devu nedrīkst piebērt pašā sākumā, jo tad cukurs nespēs uzcelt putas.

Ja deserta receptē norādīts, ka skābumam jāpievieno citronskābe, citronu sula vai etiķis, tas jādara brīdī, kad sāk veidoties putas. Skābie produkti palīdz labāk savienoties olbaltumvielām, tādējādi tiek iegūtas stingrākas putas.

Putošanu beidz, kad putas stingri turas pie putojamām slotiņām vai putojums nekrīt laukā no trauka, to ātri apgāžot uz mutes. Pavāre skaidro: ja cep bezē, putām jābūt stingrām, bet suflē pagatavošanai – mīkstām, tādām, kas turas pie slotiņām, taču pēc kāda brīža nokrīt. – Olas baltumu var ļoti ātri pārkult – tas kļūst graudains, nav vairs pufīgs. Šādu sastāvdaļu pievienojot biskvīta mīklai, tā cepot var saplaisāt.

Ar mikseri jākuļ aptuveni 10 minūtes. Darot to ar roku, process ir ilgāks, un, lai olas pārāk nesasiltu, bļodu novieto uz ledus vai vēsā vietā.

Uzputotu olas baltumu var uzglabāt ledusskapī, bet ne ilgāk par stundu. Gaiss no olas baltuma izdalās, un putojums sāk atsuloties.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+