Dabā
Medības

Mednieks virtuvē. Olas ‘Benedikt’ un stirnas gaļas medaljoni0

Foto: Kate Šterna

Brokastis. Dažreiz iztiek ar kafiju vien, bet, ja ir laiks un iedvesma, var pagatavot kaut ko interesantāku. Iedvesma radās, skatoties seriālu Labākais no labākajiem, kur finālā tiesnesis un viens no slavenākajiem pasaules pavāriem Gordons Remzijs pieprasīja dalībniekiem pagatavot vienu no viņa iecienītākajiem ēdieniem – olas a la Benedikt. Tas izskatījās tik garšīgi!

Klasiskajā receptē tiek izmantots cepts vītināts bekons, angļu mafins – brokastu bulciņa, ko apcep uz pannas uzreiz pēc gaļas, ola pašot (vārīta bez čaumalas) un Holandes mērce (holandēze). Tā ir vienkārši pagatavojama, bet ļoti barojoša. Šoreiz iztiku bez tās. Un bekona vietā izvēlējos stirnas gaļas medaljonus.

Sastāvdaļas
•Tostermaizes šķēle
•Ola
•Stirnas gaļas medaljoni
•Sāls
•Salātu lapas
•Nedaudz majonēzes

Pagatavošana
Tostermaizes šķēli apcep vidēji brūnu. Uz šķīvja uzliek vienu vai vairākas salātu lapas. Maizi novieto pa virsu.

Uz pannas apcep medaljonus. Kas tie tādi, kāds varētu vaicāt. Te ir runa par variācijām, izmantojot to, kas ir mājās. Iepriekšējā dienā tika gatavotas kūpināšanai paredzētās desas. Ādas (zarnas) izbeidzās, bet gaļas mašīnā bija palikusi gaļas masa, no kuras tapa tāda uz pannas apcepta rulete. Nākamajā rītā tā tika sagriezta ripiņās, kuras es apcepu sviestā. Lūk, arī stirnas gaļas medaljoni.

Gatavojot olas Benedikt, viss top vienlaikus. Holandes mērci šoreiz izlaidu. Citreiz pamēģināšu. Tās vietā uz tostermaizes uzziedu nedaudz majonēzes.

Kamēr cepās medaljoni, uzvārījās ūdens olām. Es izmantoju šauru un augstu katliņu. Faktiski tā ir kafijas džezla. Kad ūdens uzvārījies, jānogriež uguns uz minimumu un ar karoti jāiegriež virpulis. Olu iesit glāzē vai pa tiešo no čaumalas uzmanīgi virpuļa viducī. Šādi olas vārās daudz ātrāk nekā ola čaumalā. Faktiski vienu minūti. Jāatceras, ka šādā veidā vārītām olām jābūt ar šķidru dzeltenumu.

Kad ola gatava, to ar ēdamkaroti uzmanīgi ņem ārā no ūdens. Lai notecinātu ūdeni, lēzeno šķīvi apliek otrādi un uz tā dibena novieto olu. Protams, tādu šķīvi, kuram dibens ir gluds.

Visbeidzot karstus gaļas medaljonus novieto uz tostermaizes un tiem pa virsu liek olu, ko pāršķeļ ar nazi, lai iztek dzeltenums, un tūdaļ pasniedz galdā.

Galerijas nosaukums

LA.lv