Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
17. septembris, 2012
Drukāt

Organisms ziņo: gribu putru ar pipariem un kanēli

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Burātājs un garo distanču skrējējs Normunds Uzulēns ir vingrs kungs labākajos gados, kura izskats pat nepieļauj domu, ka vēl nesen viņš svēra 130 kilogramus un kāvās gan ar veselības problēmām, gan dzīvesspara izsīkumu.

 

Kad apņēmies: tā dzīvot vairs negribu! – sācis intensīvu darbu ar sevi: kardināli mainījis ēdienkarti, aizrāvies ar riteņbraukšanu un skriešanu, līdz pa spēkam izrādījās pat maratons. Pēc 30 gadu pārtraukuma Uzulēns pārliecinoši atgriezies burāšanas sportā. Pagājušajā vasarā piedalījās pasaules čempionātā senioriem, šogad darīs to atkal.

 

Normunds atzīst, ka organisma labsajūta ir kā velosipēds – krietni kalpo tikai tad, ja tiek pastāvīgi pārbaudīta un profilaktiski aprūpēta. Īpaši cilvēkiem, kuriem intensīvas sportošanas gados radītās pārslodzes ik pa laikam atgādina par sevi.

 

– Kopš atgriešanās aktīvā dzīvesveidā esmu strikti atteicies no aptiekā nopērkamiem medikamentiem un sintētiskiem izsīkušo spēku atjaunotājiem, bet galveno uzmanību veltu visam, kas dabisks. Jau vairāk nekā gadu īpašu uzmanību pievēršu garšvielām. Nevis lai padarītu ēdienu gardāku, bet iedziļinoties garšvielu radītajā iespaidā uz orgāniem un to sistēmām.

 

Tiklīdz jūtu, ka parādās savulaik vairākkārt pārslimotā plaušu karsoņa sekas, kā arī atjaunojas problēmas ar vēdera izeju – tie man ir organisma vājie punkti kopš jaunības –, sāku pastiprināti lietot kanēli, timiānu un visu veidu piparus.

Gan timiāns, gan asās garšvielas labi ietekmē plaušu veselību, turklāt pipari pasargā audus arī no šķidruma uzkrāšanās un sekmē zarnu trakta darbību. Ja tā nav īsti kārtībā, domas par aktīvu sportošanu jāatmet. Savukārt kanēlis veicina vielmaiņu, gādā, lai prāts možāks, spēka vairāk.

 

 

Lai slodzes laikā nevajadzētu aizelsties un no visa, kas pārstrādāts, vēders atbrīvotos divreiz dienā. Dara tā

* Brokastu auzu putrai pievieno ne tikai ierastās piedevas, bet arī kanēli un maltus piparus. Sader pārsteidzoši labi, turklāt katrs piparu veids mazliet maina ēdiena garšas nianses.

* Dārzeņu un lapu salātiem, bet tos lietoju ļoti daudz, pievienoju olīveļļu, kanēli un visu veidu piparus.

* Timiānu lieku gan pie zupām, gan biezpiena.

Lietojot garšvielas, jāatceras, ka neviena no tām nav ne laba, ne slikta. Ja kādu kārojas vairāk nekā citas un arī tās smarža ir tīkama, to vajadzētu lietot bez lieka aizdomīguma. Un nemocīt sevi, ja organisms signalizē: pietiek, gribu kaut ko citu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+