Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
10. jūlijs, 2012
Drukāt

Oriģināli ievārījumi

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Kombinējot mūsu pašu ogas ar augļiem un garšvielām, var iegūt interesantus burvīgas garšas ievārījumus, kas lieliski atsvaidzina tik ierasto brokastu putru vai svētdienas pankūku rītu. Galvenais – nebaidieties eksperimentēt! Piedāvājam dažus variantus.

 

Zemenes ar aprikozēm

• 350 g zemeņu,

• 350 g aprikožu,

• 500 g cukura*,

• 1 vaniļas pāksts,

• 1 zvaigžņotais anīss.

Lielās zemenes sagriež četrās daļās, mazās – uz pusēm. Aprikozēm izņem kauliņus, sagriež gabaliņos un liek katlā. Pievieno zemenes, cukuru, anīsa zvaigzni un pāris ēdamkarotes ūdens. Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm, izkasa mīkstumu un kopā ar visu pāksti liek katlā. Vāra, vairākkārt nosmeļot putas, līdz ievārījums sabiezē, un piliens uz šķīvja vairs neizplūst. Ja izmanto ievārījuma cukuru, jāvāra vien 10 – 15 minūtes. Ieteicams cukuru likt uzreiz, kopā ar ogām, jo tad ievārījumā paliek mazi gabaliņi. Salej izkarsētās burkās, pārklāj ar dvieli, lai pa nakti virspusē veidojas bieza kārtiņa, tai no rīta uzber nedaudz cukura un aizvāko. Ja nav zvaigžņotā anīsa, var vārīt arī bez tā.

 

Ķirši ar amareto

• 700 g skābo ķiršu bez kauliņiem,

• 500 g cukura,

• 60 ml amareto liķiera,

• 1 tējkarote agara pulvera.

Ķiršus pārlej ar amareto liķieri un atstāj uz nakti ievilkties. No rīta pievieno cukuru un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Tad pievieno mazā ūdens daudzumā izšķīdinātu agaru un vāra vēl 5 minūtes. Saliek burciņās un aizvāko. Iznāk želejveida ievārījums – ļoti aromātisks un gards.

 

Rabarberi ar zemenēm
zemenju_rabarberu

• 300 g gabaliņos sagrieztu rabarberu,

• 300 g zemeņu,

• 400 g ievārījuma cukura,

• 1 ēdamkarote rīvētas citronu miziņas.

Zemenes sagriež gabaliņos, rabarberus tāpat, pievieno cukuru un smalki sarīvētu citrona miziņu un vāra uz lēnas uguns aptuveni 5 minūtes. Pēc tam nosmeļ putas, lej tīrās burkās un aizvāko.

 

 

Zemenes ar kivi

zemenju_kivi• 600 g zemeņu,

• 250 g kivi,

• 400 g ievārījuma cukura,

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura.

Zemenes sagriež gabaliņos, kivi nomizo un arī sagriež. Liek katlā, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un pievieno ievārījuma cukuru un vaniļas cukuru (tādu, kam sastāvā ir īsta vaniļa, nevis ķīmiski sintezētais vanilīns!). Vāra 5 minūtes, beigās nosmeļot putas. Tad pilda burciņās un aizvāko.

 

 

 

Upenes ar bumbieriem
bumbieru_upenju

• 600 g upeņu,

• 1 liels bumbieris,

• 500 g cukura,

• 1 kanēļa standziņa.

Bumbieri nomazgā un sagriež gabaliņos, upenes nomazgā un pārlasa, lai nav kātiņu. Liek katlā visas sastāvdaļas un, maisot ar koka karoti, vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, vairākkārt nosmeļot putas. Pievieno cukuru un vāra vēl 5 –10 minūtes (līdz ievārījums sabiezē un piliens uz šķīvja neizplūst). Sapilda burkās un atstāj uz nakti, lai atdziest. No rīta uzber cukuru un aizvāko.

 

 

Ķirši ar laimu un banāniem

kirsu_laima_banaanu• 350 g no kauliņiem iztīrītu ķiršu,

• 150 g nomizotu un gabaliņos sagrieztu banānu,

• 1 laims,

• 50 ml ūdens,

• 500 g ievārījuma cukura.

Ķiršus nomazgā uz izņem kauliņus. Banānus sagriež gabaliņos. Laimam norīvē miziņu, ar nazi uzmanīgi noņem balto mizu un pašu arī sagriež mazos gabaliņos. Visu liek katlā, pievieno ūdeni un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pievieno ievārījuma cukuru un vāra vēl 5 minūtes. Pilda tīrās burkās un aizvāko.

 

* Visas receptes dotas aptuveni viena litra ievārījuma pagatavošanai.

 

Padomi

• Ja ir vēlme, lai ogas un augļi ievārījumā neizšķīst, ir vairākas metodes, kā to pagatavot ar salīdzinoši stingriem gabaliņiem. Pirmā – izmantot ievārījuma cukuru, ar kuru jāvāra pavisam mazu laiku, vai arī, ja izmanto parasto balto cukuru, to pievienot jau vārīšanās sākumā. Otrs variants – vārīt ievārījumu ar 6 – 12 stundu intervāliem, piemēram, uzvāra sīrupu, pievieno ogas, pavāra 5 minūtes un atstāj uz 6 stundām, pēc tam atkal pavāra 5 minūtes un atstāj vēl uz 6 stundām. Pēcāk uzvāra, pavāra 5 minūtes un sapilda burciņās.

• Vajag tikai nedaudz drosmes, lai arī ziemas krājumu sarūpēšanā eksperimentētu ar garšvielām. Katrai ogai ir sava garšviela, kas ar to labi sader, piemēram, jāņogām piestāv ingvers, mellenēm – kanēlis, āboliem – lavanda, aprikozēm un persikiem – zvaigžņotais vai parastai anīss, savukārt vaniļas cukurs labi sader ar dzērvenēm, ķiršiem un zemenēm.

• Ogas ievārījumā saraujas čokurā, ja cukura sīrups nav paspējis tajās vienmērīgi ievilkties. Lai tā nenotiktu, vispirms ogas pārlej ar karstu sīrupu, tad atstāj uz 3 – 4 stundām ievilkties un tikai pēc tam vāra ievārījumu.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+