Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
3. decembris, 2013
Drukāt

Kā kārtīgi notīrīt virtuves dēlīti (2)

Foto - Shutterstock.comFoto - Shutterstock.com

“Kā no virtuves dēlīša izdabūt ārā zivs smaku. Pēc svaigu zivju tīrīšanas tas ož pēc dūņām? Ar ko mazgāt rokās, lai tās nesmaržotu pēc zivīm?” 
Anita R. Rīgā

Ja cieņā ir koka dēlīši, zivs sadalīšanai nepieciešams ierīkot atsevišķu dēlīti, jo – lai ar kādiem līdzekļiem to tīrītu, tas mazliet smaržos pēc zivs.

Būtiska nozīme ir izvēlētā dēlīša materiālam – vislabāk zivs (arī loku, ķiploku, sīpolu) smaku sevī uzņem koka dēlītis. Mazāk nepatīkamās smakas paliek uz jauno, moderno materiālu (dažādi plastmasas atvasinājumi) dēlīšiem, bet, vienalga, – iegriezumu vietās smaka nedaudz būs jūtama. Savukārt stikla un keramikas dēlīši ir ideāli zivs tīrīšanai un sadalīšanai, jo smaka tajos nesaglabājas. Turklāt stikla dēlīši ir visdrošākie, – ja ar karstu ūdeni tos nomazgā, baktērijām nav vietas, kur savairoties. Koka dēlīšos baktērijām ir daudz vietas, kur veidot savas kolonijas. Mīnuss keramikas un stikla dēlīšiem – nazis ātrāk paliek neass.

Ar ko tīrīt dēlīti? Nekas labāks par etiķi nav izdomāts. Lai kādus modernos trauku mazgāšanas līdzekļus izmantotu, neliels zivs aromāts būs sajūtams. Var palīdzēt arī rupjais galda sāls un kafijas biezumi, bet ne tik efektīvi kā etiķis. Izņēmums ir metāla priekšmeti, piemēram, nazis, kuru, noberžot ar sāli, var atbrīvot no netīkamā zivs aromāta.

Lai rokas kļūtu tīras un smaržojošas, ieteicams izmantot citrona sulu. Nogriež citrona šķēlīti un saspiež, saberž to rokās. Mazliet kož, ja ir kaut nelielas mikrotraumas ādā, toties rokas tīras, baltas un smaržīgas! Pēc tam rokas nomazgā ar ziepēm.

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Pirmais un galvenais noteikums virtuvē – vairāki dēlīši, t.i., jēlai gaļa savs, dārzeņiem savs
    /termiski neapstrādājamiem atsevišķš/, maizei savs un ja nepieciešams – arī zivīm savs. Ja nu mazliet tā smaka paliek, tad arī nav liela bēda – galvenais nesajaukt dēlīšus. Ja uz gaļas dēļa griezīsim dillītes, bet dēlis nebūs ideāli nomazgāts, jūtīgākiem cilvēkiem var rasties gremošanas problēmas. Bet no tā pavisam viegli izvairīties – tik jāievēro elementāra higiēna.

  2. Griezt uz stikla dēlīša var tikai cilvēks, kas pats nažus neasina. Tas ir kā malkas skaldīšana uz akmeņa …

Draugiem Facebook Twitter Google+