Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
13. jūnijs, 2016
Drukāt

Pa melnās maizes ceļu Vidzemes baltajos lielceļos

Alūksnes Jaunajā pilī atrodas arī entuziasta Alda Vernera veidotais dabas muzejs ''Vides labirints'' ar unikālu tumsā spīdošo akmeņu kolekciju no visas pasaules. Foto - ShutterstockAlūksnes Jaunajā pilī atrodas arī entuziasta Alda Vernera veidotais dabas muzejs ''Vides labirints'' ar unikālu tumsā spīdošo akmeņu kolekciju no visas pasaules. Foto - Shutterstock

Noslēdzot gastronomisko ceļojumu pa Latvijas novadiem, pienācis laiks Vidzemei. Nez kādēļ man liekas, ka priekšstati par latviskumu, tostarp latvisku ēšanu un dzeršanu, meklējami tieši te. Vidzemes centrālā augstiene, Piebalga, Smiltene, Madona, lai neapvainojas citi, tomēr ir un paliek vietas, kas noskaņo patriotiski. Varbūt tādēļ, ka Latvijas centrā, tālāk no svešām ietekmēm, bet varbūt vienkārši mums gribas kaut kur būt pašiem un pa īstam.

Maize kā māmuļa

Ošupietis Andrejs Broks tradicionālo latviešu maizi pēc savas vecmāmiņas receptes cep jau 15 gadus. Daudziem tā pazīstama kā “Jaunkalēju” maize. Tagad viņš Madonā, Parka ielā, pie estrādes uzbūvējis un atvēris maiznīcu kafejnīcu “Māmuļa”, ar šo nosaukumu godinot visas savas dzimtas sievietes, kas turpina senās tradīcijas. – Maniem trim bērniem augot lielākiem, radās nepieciešamība pārcelties no laukiem uz pilsētu, kur tuvāk skola. Tādēļ esmu pateicīgs Madonas pašvaldībai, kas piešķīra zemi ar izpirkšanas tiesībām ceptuves un veikaliņa izbūvei, – teic Andrejs.

Tā nu tapusi skaista trīsstāvīga ēka ar pagrabu, kas ir ne tikai noliktava, bet arī ražošanas telpa. Pirmā stāva vidū atrodas lielā krāsns, kur maizes cepšanai var izsekot ikviens kafejnīcas apmeklētājs – kā klaips tiek izveidots, apmīļots un pēc tam tieši no krāsns nonāk veikala plauktā. Interesentiem iespējams pieteikties maizes cepšanas programmai, kad cepšanu pavada maiznieka stāstījums, un visvairāk Andrejam patīk darboties kopā ar bērniem.

Pateicoties plašajai virtuvei, ģimenes uzņēmums cep arī kulinārijas un konditorejas izstrādājumus, tostarp pie mums reti gatavotos ūdenskliņģerus, klāj banketa galdus otrā stāva zālē. Sakoptā vide ar rožu stādījumiem un baļķu galdiem tā vien mudina te pakavēties ilgāk. Taču paralēli maizes cepšana joprojām notiek arī lauku mājās “Jaunkalējos”. Turpat kaimiņos ekskursanti var apmeklēt zemnieku saimniecību “Zīles”, kas nodarbojas ar aitkopību, vai Latvijas armijas pirmā virspavēlnieka pulkveža O. Kalpaka dzimtās mājas “Liepsalas”.

Vīns, zemenes un siers 

Madonā, Raiņa ielā, atrodama vīna darītava ar filozofisku nosaukumu “Domu pietura”. Par šo aizraušanos saimniece Astra Riekstiņa var pateikties tēvam Kārlim Dumbrājam, kurš šo prasmi kopis teju pusgadsimta garumā. Sākot ar sava pagraba sulu krājumiem, radošais process turpinās mācoties, ik pa laikam pievienojot arvien jaunas vīna receptes. Tā kā Latvijā vairāk iecienīti ir pussaldie vīni, šobrīd Astras vīna pagrabā lielākoties atrodami tieši tādi – no upenēm, rabarberiem, jāņogām, ķiršiem, mellenēm, cidonijām un dzērvenēm, kā arī pussausais pašaudzēto vīnogu vīns.

Lai gan zemeņu laiks tirgū jau sācies, nesegtajās platībās pēc ogām varēs doties tikai neilgi pirms Jāņiem, arī uz zemnieku saimniecību “Ataugas” (Praulienas pag.), kur divu hektāru platībā tiek audzētas zemenes un avenes. No tām gatavotos ievārījumus, sulas, desertus un kūkas iespējams nobaudīt kafejnīcā “Stūrītis” Madonā un viesu mājā “Apiņu kalte” Praulienā, bet grupu ēdināšanu var papildināt ar Madonas vīnu degustācijas programmu.

Bioloģiskajā saimniecībā “Lejas Ķunci 2” (Ļaudonas pag.) darina kazas sierus un sviež medu. Ekskursantiem piedāvā gida pavadībā iepazīt vietējo apkārtni, kazu ganāmpulku un izsekot līdzi siera tapšanas procesam, izveidojot pašam savu siera rituli, kā arī piedalīties Mocarellas un Rikotas siera gatavošanas meistarklasē. Bitenieks Andrejs Briedis parādīs saimniecības bišu dravu, bet vakarā nakšņotājus gaidīs raganas pirtiņa, kur pieredzējuša pirtnieka vadībā varēs pasēdēt piena sūkalu vannā un saņemt medus masāžu.

Pievienot komentāru

Gribi pilnībā mainīt stilu? Kā spert pirmo soli, iesaka stiliste Una BernatovičaLūdzu, pastāstiet, kas jādara, lai sieviete pilnībā mainītu savu stilu! Kā panākt efektu, lai neviens viņu vairs nepazīst? ILONA KULDĪGĀ
Pieci sejas kopšanas rituāli pārejai uz "ziemas laiku"Mainoties gadalaikiem, jāmaina sejas kopšanas paradumi.
Draugiem Facebook Twitter Google+