Praktiski
Receptes

Padomi, kā nopirkt gatavu granātābolu 16

Foto – Shutterstock

Granātābola sēklas ir garšīgas tikai tad, ja izlobītas no gatava augļa, pretējā gadījumā tās ir skābas un ne tik aromātiskas.

Granātābola kokam sarkanas ir ne tikai sēklas, bet arī ziedi. Katrā auglī ir 200–300 saldskābu sēkliņu, kas ir garšīgas gan vienas pašas, gan kopā ar zaļajiem salātiem, augļu salātos, desertos un kūku pildījumos.

Salīdzinoši grūti ir noteikt, vai granātābols ir gatavs, jo tam ir stingra un bieza miza un no ārpuses tas tikpat kā nesmaržo. Savā ziņā tā ir laimes spēle, tomēr ir arī dažas pazīmes, kas varētu liecināt, ka auglis ir nogatavojies.

Gatavam granātābolam miza ir cieši nostiepusies ap sēkliņām, tā ir sausa, un var redzēt atsevišķas sēkliņu grupas, proti, auglis ir nevis apaļš, bet ar redzamām sēklas frakcijām. Ja miza ir kļuvusi plāna un sausa, bet sēkliņu grupas nav izspiedušās, visticamāk, auglis ir nevis gatavs, bet savītis, ilgi guļot veikala plauktā.

Auglim jābūt cietam. Ja tas ir mīksts, visticamāk, ir sācis bojāties vai saspiests transportēšanas laikā.

Uz granātābola nedrīkst būt brūnu plankumu vai jūtamas pelējuma smaržas, jo tas nozīmē, ka auglis sācis bojāties vai transportēšanas un uzglabāšanas laikā cietis no aukstuma.

Granātābola zieda vietai jābūt mizas tonī. Ja tajā manāma zaļa krāsa, visticamāk, auglis būs skābs.

Gatava augļa sēklas ir tumši sarkanas, vairāk saldas nekā skābas.

Ir vairākas metodes, kā nomizot granātābolu.

• Visātrākā: pārgriež augli horizontāli uz pusēm un ar koka karoti virs bļodas izsit sēklas. Ja auglis ir gatavs, sēklas labi izbirst.

• Ja gribas skaisti atvērt granātābolu, to dara šādi: auglim nogriež aptuveni 1/3–1/4 daļu no virspuses. Ar mazu, asu nazi vietās, kur ir baltās, sēklu grupu atdalošās starpsieniņas, izdara vertikālus iegriezumus tā, lai pārgrieztu visu mizu, bet netraumētu sēklas. Ar rokām uzmanīgi atver granātābolu, lai tas izskatās kā atvērts zieds. Izņem visas baltās plēves un starpsienas.

LA.lv