Mobilā versija
+7.5°C
Līksma, Bārbala
Pirmdiena, 24. aprīlis, 2017
31. marts, 2016
Drukāt

Paipalu olas – mazas, bet vērtīgas. Ilze Jurkāne ciemojas pie audzētājiem “Pūcītēs”, iesaka gardas receptes (1)

1. Pirmais - ola vai vista?

1no7
Publicitātes fotoPublicitātes foto


Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Kas bija pirmais – oliņa vai vistiņa? To centos noskaidrot, ciemojoties paipalu audzētavā “Pūcītes” Skrundā. Paipalu vistiņas un to dētās mazās oliņas ir tik skaistas! “Pūcītēs” šī skaistuma ir ļoti daudz – kopumā vairāk nekā 15 tūkstoši vistiņu, kas dienā izdēj aptuveni 7 tūkstošus olu. Gada laikā mazās vistiņas saražo vairāk nekā 2,5 miljonus oliņu.

“Pūcītes” ir viena no lielākajām paipalu audzētavām Latvijā, kas ražošanu sāka 1997.gadā, kad dibinātājas Ilzes Davidenko vīram Ervīnam, kolhozam likvidējoties, nācās meklēt jaunu nodarbošanos. Tajā laikā kļuva populāri audzēt gan paipalas, gan strausus, un Davidenko pāris nopirka 16 Japānas šķirnes vistiņas. Tomēr tās nedēja, jo dzīvoja kūtī kopā ar divām govīm. Izrādās, ka paipalu vistiņas ir diezgan egoistiskas un nepacieš citus dzīvniekus savā mājvietā. Kad govis pārveda uz citu kūti, vistiņas laimīgi sāka dēt. Tā no 16 vistiņu audzētavas tā ir attīstījusies par varenu saimniecību, kurā šobrīd ir vairāk nekā 15 tūkstoši vistiņu. Šobrīd saimniecībā ir Japānas šķirnes paipalas, kas sakrustotas ar Igauņu paipalām. Izcila kombinācija, jo Japāņu paipalas ir vislabākās dējējas, toties Igauņu paipalas ir lielākas. Atšķirtībā no daudziem uzņēmumiem Latvijā, “Pūcītes” saimnieki ir iztikuši bez lieliem kredītiem.

Audzētavā ir desmit darbinieki. Pie olu šķirošanas un fasēšanas strādā divas darbinieces, un arī es šim procesam pieliku savu roku. Pārbaudīta tiek katra ola, galvenokārt, vai tajā nav kāds caurumiņš vai plaisa. Olu čaumalas ir ļoti trauslas un viegli traumējamas. Pēc tam tās tiek šķirotas pa lielumiem – ja oliņas būs par lielu, tad neies kastītē, bet ja par mazu, pircējs nebūs apmierināts. Oliņas, kuras tiek fasētas, sver 10-12 gramus. Labās un “pareizā” izmēra oliņas saliku kastītēs un uzlīmēju etiķeti ar derīguma termiņu. Termiņš tām ir salīdzinoši garš, un istabas temperatūrā oliņas turas svaigas veselu mēnesi, toties aukstumā tās var turēt pat līdz diviem mēnešiem.

  1. Pirmais - ola vai vista?
  2. Par cālīšiem un vistiņām tiek rūpīgi gādāts
  3. Kāpēc paipalu oliņas ir tik populāras?
  4. Uzkoda Āzijas gaumē
  5. Skotu olas ar franču “bois boudran” mērci
  6. Pavasara kartupeļu salāti
  7. Citrona muss

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Lai veicas visiem paipalu audzetajiem.Paipalu olas tiesam ir garsigas un veseligas.Zel,ka daudzi to nesaprot.

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+