Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
1. aprīlis, 2014
Drukāt

Paniņu siers. Divas saimnieces Lilijas Lubanes receptes

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Tie, kuri mājās kuļ (tautā saka – sit) sviestu, zina, ka rezultāts ir gards, dzeltens sviests, kurš peld baltā, vidējas konsistences maigi skābenā šķidrumā – paniņās, un tās tiešām ir garšīgs padzēriens.

Ļaujam paniņām siltā istabā diennakts laikā saskābt, tad katlu liek uz uguns un silda, kā gatavojot biezpienu, lai atdalās sūkalas. Nokāš caurdurī, kur ieklāta siera drēbe. Recekli liek bļodā, pēc garšas ieber sāli un garšvielas.

Otrs veids – pasterizētām svaigām paniņām pievieno nopirktu ieraugu. Uzkarsē pienu līdz 30 oC, iemaisa ieraugu, ļauj siltā virtuvē (apmēram 20–22 oC) 12 stundas nogatavināties, un tad, lūk, paniņas var gan dzert, gan no tām gatavot sieru.

Process ir vienkāršs: 1 litrā siltās istabas temperatūras paniņās iemaisa izšķīdinātu recināšanas fermentu. Kad paniņas sarec, recekli lej siera drēbē, to pakar, lai sūkalas notek. Tad sieru liek bļodā, var iebērt garšvielas. Eksperimentējiet, ar kādām vislabāk garšos!

Lidija Lubāne uzsver: Nenorādu ierauga un fermenta nosaukumus un daudzumus, jo tie ir iegādājami vairākās firmās, ir dažādi veidi – gan šķidri, gan sausi, un katrs ražotājs norāda ieteicamo daudzumu, kā arī izplatītājfirmu pārstāvji (mēs sadarbojamies ar SIA “Neo”) ir profesionāli un zinoši konsultanti, ja kādam radīsies interese par sieru gatavošanu.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+