Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
6. septembris, 2012
Drukāt

Pārsteidz ar pārtikas inovāciju

Foto - Līga VasiļūnaFoto - Līga Vasiļūna

“Sievietes ir vislabākie inovatori. Kad viņām jārisina samezglojumi, viņas kļūst īpaši radošas. Ja bērnam nevar nopirkt īsti piemērotu pārtiku, tad dodas uz Valsts Augļkopības institūtu, izveido recepti un sāk ražošanu,” tā uzņēmuma “Lat Eko Food” īpašnieci Egiju Martinsoni (no labās), kas no Latvijā ar bioloģiskajām metodēm audzētajām izejvielām ražo biezeni mazuļiem “Rūdolfs”,

 

vakar raksturoja Latvijas tehnoloģiskā centra pārstāve Dzintra Znotiņa, stenda “Inovācija pārtikai” vadītāja. “Rūdolfs” vakar saņēma balvu “Gada ekoprodukts 2012”. Septiņus šā biezeņa veidus var nopirkt jau kopš šā gada janvāra. E. Martinsone vakar solīja oktobrī sākt vēl deviņu veidu biezeņu ražošanu un uzsvēra, ka raugoties uz tirgu citās valstīs. Un tas viss – dažu gadu laikā kopš uzņēmuma dibināšanas.

 

Alises Balgalves SIA “Felici” no netradicionālām un īpaši saudzīgi apstrādātām izejvielām – tritikāles, kail­graudu miežiem, ķirbjiem, topinambūriem, linsēklām un vēl citām izejvielām – ražo četru veidu musli ar ļoti lielu šķiedrvielu īpatsvaru, kas “Rimi” dižveikalos nopērkams kopš septembra sākuma. “Koncepciju savai uzņēmējdarbībai izveidoju 2009. gadā, kad apmeklēju “Riga Food” izstādi un tikos ar Priekuļu Laukaugu selekcijas institūta pētniekiem. Receptes veidoju pati, izejvielas, izņemot rozīnes un kanēli, ir audzētas Latvijā,” tā 25 gadus vecā uzņēmēja. Gan viņa, gan arī E. Martinsone darbojas Jelgavas Biznesa inkubatorā, kas samazina uzņēmējdarbības sākšanas izdevumus.

Savukārt SIA “Garšu fabrika” īpašniece, kuldīdzniece Gunita Šteinberga ar savu uzņēmējdarbību – patlaban 15 dažādu dabisku garšvielu bez sāls, konservantiem – sāka Kurzemes Biznesa inkubatorā Kuldīgā. Gunita ir ieguvusi pārtikas tehnologa un vēl trīs specialitātes. “Garšu fabrikā” garšvielu maisījumus kaltē un veido no Latvijā audzētajām izejvielām. Ik dienu pārstrādā līdz 60 kilogramiem izejvielu.

 

Inovāciju stendā var aplūkot un nogaršot vēl vairākus mūsu valstī izveidotus produktus, tostarp veselīgu zupu, dzērienu un maizi no Priekuļu Laukaugu selekcijas institūtā audzētajiem kailgraudu miežiem, augļus un citus produktus. Pirmo reizi inovācijas stendā ir piesaistīts rekordliels biznesa inkubatoru uzņēmumu daudzums.

 

SIA “Rozīne” īpašniece arī ir jaunā uzņēmēja Lelde Sotniece. Viņas “Skrīveru mājas saldējums” izstādes laikā un arī turpmāk daudz vairāk nekā agrāk piedāvās saldējumu kā sāļo uzkodu. Vakar pārliecinājos, ka mārrutku saldējums ar sīpoliem, maigi marinētām bietēm, brētliņu, olīveļļu un nedaudz labu sarkanvīnu patiešām ir ļoti sātīgs ēdiens. “Mūsu kafejnīcā šo saldējumu piedāvājam arī ar sieriem un aicinām apmeklētājus domāt arī par desertu,” tā L. Sotniece.

Izstādē uzmanību pievērš arī eļļā gatavotie Latvijā audzēto vīngliemežu konservi, savus interesantākos produktus Zemkopības ministrijas stendā rāda mūsu valsts ražotāji. Savukārt Eiropas Komisijas (EK) stendā vakar Latvijā ražotā siera degustāciju rīkoja biedrība “Siera klubs”. Biedrības valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova pastāstīja, ka pēc siera un citu piena produktu mārketinga komunikāciju programmas īstenošanas sadarbība ar EK esot augstākā līmenī. “Mēs izstādes apmeklētājus un dalībniekus cienājam ar Rīgas piena kombināta, “Latgales piena”, “Trikātas siera”, “Elpas”, “Straupes” un citu ražotāju sieriem. Piedāvājumu mainām ik pēc pusstundas. Cilvēkus interesē, kur sierus var nopirkt, un arī tas, piemēram, kāpēc daži siera tipi ir zaļā krāsā,” tā V. Davidanova.

 

No 15 valstu nacionālajiem kopstendiem uzmanību piesaistīja Taivānas stends, kur var ne tikai degustēt interesantus produktus, bet arī dibināt sadarbību ar šīs valsts uzņēmējiem, kas pirmo reizi savu valsti pārstāv “Riga Food” izstādē.

 

Pavisam divās izstādes zālēs var iepazīties ar 34 valstu vairāku simtu uzņēmēju piedāvājumu. Vakar izstādi apmeklēja arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kas Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības stendā sakūla īstu “Saeimas” sviestu un solīja, ka deputāti ar visu atbildības sajūtu izskatīšot ieteikumu 25. maiju valstī noteikt par Piena jeb Balto dienu. Brīvdiena gan, visticamāk, tā nebūšot.

Izstāde “Riga Food 2012” turpināsies līdz 8. septembrim.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+