Mobilā versija
+2.7°C
Elizabete, Betija, Liza, Līze
Svētdiena, 19. novembris, 2017
10. oktobris, 2014
Drukāt

Pārstrādājam ābolus! Kuri augļi piemēroti žāvēšanai, kuri – sulai un biezenim

Foto no Lailas Ikases arhīvaFoto no Lailas Ikases arhīva

Pienācis laiks ķerties pie vēlo ziemas šķirņu ābolu pārstrādes. Lūkojam, kuri augļi vairāk piemēroti žāvēšanai, kuri – sulas spiešanai, ievārījuma un biezeņa vārīšanai.

Āboli satur aptuveni 80% ogļhidrātu, tostarp cukurus (~ 2,1% saharozes, ~ 2,4% glikozes, ~ 5,9% fruktozes), kā arī šķiedrvielas (~ 2,4%) un organiskās skābes. Šajos augļos dominē ābolskābe, nozīmīgākie polifenolu savienojumi ar antioksidatīvām īpašībām – flavonoli, hidroksihalkoni (floridzīns un floretīns), antocianīni un kanēļ­skābe, bet ābolu enerģētiskā vērtība vidēji ir 192 kJ (46 kcal) 100 gramos.

Kaut gan vietējo ābolu šķirnēm ir samērā augsts cukura saturs, dienvidos audzētajos tomēr ir vairāk cukuru un mazāk skābes. Toties mēs varam priecāties par to, ka Latvijas āboliem ir vairāk vitamīnu un spēcīgāks aromāts nekā siltzemju augļiem.

Pievienot komentāru

VID atlaidis 10 darbiniekus (2)Valsts ieņēmumu dienestā (VID) šogad uz ierosināto disciplinārlietu pamata no darba atbrīvoti 10 darbinieki.
Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+