Mobilā versija
Brīdinājums +4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
28. augusts, 2014
Drukāt

Pašam sava tabaciņa, izaudzēta dārzā + Kā tabaku audzē Smārdē (3)

1. Katram sava metode

1no3
tabakaudz3

“Audzēju tabaku, bet nezinu, kā apstrādāt tabakas lapas, lai varētu izmantot smēķēšanai. Zinu, ka tās jākaltē, bet kā rīkoties tālāk?”
 VELTA VĀVERE BALDONĒ

Profesionālu tabakas audzētāju Latvijā nav, ir tikai amatieri, kuri to audzē pašpatēriņam. Aptaujājot šādus cilvēkus, jāsecina: konkrētas metodes nav, katrs atradis savu variantu.

Kad tabaka sākusi ziedēt, lauž lapas – vispirms no auga apakšas, ikreiz izvēloties lielākās un dzeltēt sākušās. Lapas ver uz auklas vai stieples, žāvē un nodrošina tām fermentāciju. Šajā brīdī sākas plašākās variācijas un improvizācijas lapu apstrādē. Viens no variantiem – pažāvētās lapas liek čuguna cepamajā traukā, blīvi aptin ar foliju, lai nepiekļūst gaiss, kas fermentācijai neder, un nakti patur izkurinātā malkas plīts cepeškrāsnī. Otrajā dienā izņem un siltumā izkaltē līdz galam.

Otrais variants – tie, kam ir maizes krāsns, pēc maizes cepšanas lapas zem sloga liek krāsnī un lēni sutina. Citi izlīdzas ar gāzes vai elektriskās plīts cepeškrāsni, kur fermentācija notiek zemā siltuma režīmā. Daži pamanījušies šim nolūkam izmantot pirts krāsni. Vieni lapas krāsnī tur, kamēr sakaltušas, citi izņem un kaltēšanu pabeidz siltā vietā, līdz lapas labi sairst. Izkaltētajām lapām atdala rupjās dzīslas un atlikušo smalki saberž vai sagriež kā tabaku. Audzējot lielākos apmēros, var iegādāties speciālu tabakas smalcināmo mašīnu.

  1. Katram sava metode
  2. Kā tabaku audzē Smārdē
  3. Lapas žāvē kā reņges

Pievienot komentāru

Komentāri (3)

  1. Man (Kurzemes vidū) gan Virginia Gold šogad izauga līdz 2,4m augstumam, bet šķiet, ka bildēs ir kāda cita šķirne, jo Virdžīnijai ir rozā ziedi un citas formas un struktūras lapas, un tai ir raksturīga izteikta lapu dzeltēšana sasniedzot gatavību. Audzēju 4.gadu. Fermentēju aizkrāsnē (malkas apkure), saliekot minimāli mitras (nav slapjas, bet nečaukst, ja vajag, pa laikam pārbaudu un samitrinu ar pulverizātoru) plastm. atkr. maisos, temperatūra 50-55 C kādas 2-3 nedēļas.

  2. Interesanti! Tomēr šī nav mahorha (nicotiana rustica), bet gan, kā liekas, Virdžīnija. Hm, līdz šim domāju, ka Virdžiniju pie mums nevar izaudzēt, jo tā ir dienvidu šķirne. Un tik milzīgas lapas! Man izdevās izaudzēt tikai plaukstas lielumā, bet tā gan bija mahorka. Mahorkai ir dzelteni ziedi, nevis tādi kā šeit. Būtu interesanti sazināties ar citiem audzētājiem, vai nav kāda mājas lapa?

    • Modri , var ari pie mums izaudzet Virdziniju, kaut dziivoju l Latvijas ziemelos , man izauga 1,5 liidz 1,8 m gari stumbenji . Vieniigi nesagaidiiju ziedus uznaaca aukstums , Lapas kaa klozetpoda vaaki , neesmu veel iisti izkodis ,kaa buutu pareizi ar to fermentaaciju , jo tas ir diezgan garsh un sarezjgjiits process .

Draugiem Facebook Twitter Google+