Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
17. marts, 2014
Drukāt

Pašceptas saldskābmaizes recepte (5)

Foto - tematiskā avīze "Mājas labumi"Foto - tematiskā avīze "Mājas labumi"

5 glāzes kviešu miltu, 1,5 karotes sausā rauga, 4 karotes rūgušpiena, kurš samaisīts ar 1 karoti cukura, 1,5 glāzes silta ūdens, saldskābmaizes ieraugs. Šai maizei ir lieliska saldskābena garša un maiga konsistence, kaut gan tā netiek gatavota, izmantojot tradicionālo saldskābmaizes ieraugu (abrkasi).

Izklāj piemērotu (aptuveni 20 cm diametrā) bļodu ar tīru dvieli. Dvieli viscaur nokaisa ar plānu kārtiņu miltu. Ņem mīklas kukulīti un ar gludo pusi uz leju liek bļodā. Pārklāj bļodu
ar dvieli un noliek 50–60 minūtes uzrūgt, līdz mīkla divkāršojusies. Ietauko 25 cm platu cepamo plāti.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 230 oC temperatūrai un tās apakšējā daļā ieliek karstumizturīgu trauku, kas piepildīts ar verdošu ūdeni, lai rastos tvaiks.

Atloka bļodai pārsegto dvieli, uzliek ietaukoto cepamo plāti virs bļodas un abus traukus reizē apgriež otrādi. Noņem bļodu. Uzmanīgi noceļ dvieli, cenšoties nenotraukt miltu slānīti.

Ar lielu, asu nazi klaipa virspusē izdara 4 iegriezumus dažu milimetru dziļumā, nedaudz pagriež maizi un izdara vēl 4 iegriezumus, veidojot klaipa virspusē kvadrātu rakstu. Liek plāti uz cepeškrāsns vidus restēm un cep 30 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 190 oC un cep vēl 15–20 minūtes, līdz maize, tai piesitot ar dakšiņu, skan tā, it kā klaipa vidus
būtu tukšs.

Pievienot komentāru

Komentāri (5)

  1. Es zinu kā izgatavo ieraugu, esmu daudz reiz mēģinājusi un eksperimentējusi, tomēr tas ko gribu neiznāk, pzrasti iznāk vienkārši rupjmaize. Tur ir savi knifi, bez kuriem nevar īstu lauku maizi izcept- koka abra, silts mūrītis, kas ilgi glabā vajadzīgo siltumu rūgšanas laikā, labi milti, pareizas proporcijas un zināma tehnolo’ģija un visbeidzot īsta krāsns ar pareizu karstumu, kas pavisam atšķiras no elektriskās. Ir tomēr tas process jāredz savām acīm. Un vēl, katram ir savs spriedums par labas lauku maizes garšu.

  2. Ļoti nepilnīga recepte.. žēl gan.

  3. Kur ir dabonams saldskābmaizes ieraugs? Ļoti labprāt gibētu iemācīties cept maizi .

  4. Kāda jēga no šāda raksta, ja nav pateikts kā top ieraugs ?

Draugiem Facebook Twitter Google+