Izžāvēti un smalkā pulverī samalti dārzeņi un garšaugi aizņem ļoti maz vietas. Foto – Anda Krauze un Lorita Miķelsone

Pašu audzēti dārzeņi pārtop pulverī. Dobelnieces Loritas Miķelsones ideja 0

Aizgūst no amerikāņiem

Enerģiskā dobelniece LORITA MIĶELSONE pirms četriem gadiem pievērsās mājražošanai. Nevarēdama pārdzīvot, ka vietējos dārzeņus, augļus un garšaugus svaigā veidā ēdam vien pāris mēnešu gadā, bet pēc tam pērkam ievestos, viņa izdomāja, ka pašmāju labumus varētu kaltēt tā, lai nezustu uzturvērtība.

Reklāma
Reklāma
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Uzsākot mājražošanu, Lorita pirmās žāvētavas modeli noskatījusi pie lielogu dzērveņu audzētāja un pārstrādātāja Andra Špata. Bet, lai iegādātos rūpnieciski ražotu, nav bijis tik daudz naudas. Lorita turpinājusi meklēt informāciju gan par žāvētavām, gan par kaltēšanas procesu. Drīz meklējumi vainagojušies panākumiem – ASV Zemkopības departamenta mājaslapā atradusi jaunāko pētījumu rezultātus, kuros izklāstīta infrasarkanā starojuma izmantošana, žāvējot augļus un ogas. Izrādās, infrasarkano staru spektrs ir ļoti līdzīgs dabiskajam saules starojumam, tāpēc var iegūt kaltētu produktu, kas saglabā krāsu, garšu, smaržu un dabisko struktūru.

Tagad Lorita augļus, ogas, dārzeņus un garšaugus žāvē inovatīvā, pašas izgatavotā infrasarkanā starojuma žāvētavā, tajā uzturot +25…+42 °C un retinātu skābekļa daudzumu, kas samazina oksidēšanās procesu kaltējamā materiālā un ļauj iegūt īpaši smaržīgus un garšīgus produktus.

CITI ŠOBRĪD LASA
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.