Mobilā versija
Brīdinājums +4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
20. maijs, 2013
Drukāt

Pašu gatavota želeja no… vīna! Un citas želejas receptes

geleja2

Želeja ir kārdinošs saldais ēdiens, ko bez lielām pūlēm var pagatavot no svaigām ogām, augļiem vai piena produktiem, bet šajā steidzīgajā laikmetā var izmantot arī ražotāju piedāvātās sausās želejas.

 

Improvizācijas iespējas

Mājas apstākļos želejas gatavo no augļiem un ogām, vārot cukura sīrupā, no augļu sulām, arī no piena, saldā krējuma vai vīna.

Šķidrumu sarecina ar želatīnu vai agaru (iegūst no aļģēm). Želatīna plāksnes pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina.

Pēc tam karstā šķidrumā vai ūdenī izšķīdina. Šķidrumu ar želatīnu nedrīkst vārīt, jo tad želejai ir nepatīkama piegarša. Ja recināšanai izmanto agaru, tas jāņem gandrīz trīsreiz mazāk.

Želeju lej mazos stikla, kristāla vai porcelāna saldēdiena trauciņos, lēzenās glāzēs vai veidnēs, kuras iepriekš ar ūdeni izskalo, lai pēc sarecināšanas želeju varētu vieglāk atdalīt. To var uz brīdi ievietot karstā ūdenī, lai želejas ārējā kārtiņa atkūst.

Kārtainu želeju iegūst, sarecinot veidnē vairākas krāsainas, piemēram, apelsīnu un piena. Veidnē ielej jāņogu želeju un liek ledusskapī, lai sastingst, tad uzmanīgi uzlej nākamo – piena želejas – kārtu. Tā var rīkoties vairākas reizes, līdz top želejas tornītis. Ja nākamo kārtiņu uzlej, kamēr iepriekšējā nav kārtīgi sastingusi, robeža sanāk izplūdusi. Turklāt jāņem vērā – ja saldajā ēdienā paredzētas piena vai saldā krējuma starpkārtas, to sastingšanai vajadzīgs divas reizes ilgāks laiks.

Želeju var pasniegt ar aukstu pienu, uzputotu saldo krējumu, saldējumu, sulām, vaniļas mērci, augļu vai ogu mērci vai sīrupu, kā arī ar svaigiem vai konservētiem augļiem vai ogām. Ar želeju var pārliet torti, kura pārziesta ar krēmu, kā arī desertus no putukrējuma, biezpiena vai jogurta, tos iepriekš atdzesējot ledusskapī.

 

Ātri un garšīgi

Jau divus gadus Latvijas tirgū ir pieejamas SIA “Aloja Starkelsen” ražotās septiņu veidu Alojas sausās želejas: Apelsīns, Dzērvene, Ķirsis, Citrons, Persiks, Zemene un Kivi.

– Piedāvājot gatavus želeju maisījumus, mēs tiem, kam garšo šis deserts, esam atvieglojuši saldēdiena tapšanas procesu, – uzsver SIA “Aloja Starkelsen” plaša patēriņa produktu pārdošanas vadītājs Raitis Šarkovskis. – Ir tikai jāuzvāra ūdens, jāieber sausās želejas paciņas saturs, maisot jāizšķīdina, jāielej veidnē un jāliek ledusskapī, lai sastingst. Vairs nav nekādu klapatu, jo nevajag meklēt ne ingredientus, ne briedināt želatīnu. Alojas želeju pagatavošana aizņems tikai dažas minūtes.

Jaunā produkta piedāvājumu ražotāji balstījuši uz rūpīgiem pētījumiem, lai mēs saņemtu kvalitatīvu, Latvijas virtuves tradīcijām atbilstošu un bez lielām pūlēm pagatavojamu desertu.

– Mūsu speciālisti pie sausās želejas sastāva radīšanas strādāja gandrīz gadu. Izpētīja un izgaršoja Latvijā un kaimiņvalstīs pieejamās, lai varētu tās pārspēt un ražot labākas.

Radot receptūru, raudzījušies arī, lai želejām būtu bagātīga garšu un krāsu palete. Jo cilvēks ēd ne tikai ar muti, bet arī ar acīm. Bet vēl svarīgāks šķitis nosacījums, ka šim pārtikas produktam, kura patērētāji lielākoties ir bērni, jābūt no dabīgām izejvielām.

– Mēs izmantojam nevis sintētiskās, bet augu izcelsmes krāsvielas un dabīgos pārtikas aromātus. Turklāt viena no galvenajām želejas sastāvdaļām – želatīns – satur vērtīgas aminoskābes, kas ir vajadzīgas cilvēka organismam. Tāpat pastāv uzskats, ka želatīns nāk par labu kaulu, locītavu, nagu un matu veselībai.

R. Šarkovskis uzsver, ka sausās želejas izstrādnei vajadzīgās izejvielas iegādājoties tikai no uzticamiem un pārbaudītiem sadarbības partneriem.

 

Arī no tējas

Tie, kas tīko pēc jaunām garšas niansēm, želejas pagatavošanai var izmantot arī… medu un rūgušpienu, burkānu sulu, maizes kvasa ekstraktu un melno tēju. Bet tiem, kuri atbalsta klasiskas vērtības, dažas želeju receptes ierosmei.

Olu un piena želeja. Ņem 400 – 500 g piena, 2 – 3 olu dzeltenumus, 3 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukuru, 10 – 12 g želatīna. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, maisot atšķaida ar siltu uzvārītu pienu, liek tvaika peldē un maisot karsē, līdz maisījums mazliet sabiezē. Pēc tam sildīšanu pārtrauc, pielej izšķīdinātu, želatīnu, pieber vaniļas cukuru, izmaisa, salej veidnēs un atdzesē.

Piena želeja ar kakao pulveri. 2 – 3 tējkarotes kakao pulvera samaisa ar 4 – 5 ēdamkarotēm cukura un pakāpeniski atšķaida ar 500 g karsta piena. Nokāš, pievieno 15 g izšķīdināta želatīna, pieber vaniļas cukuru, izmaisa, salej traukos un atdzesē.

Šokolādes želeja. Ņem 450 g – 500 g piena, 75 g šokolādes, 3 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukuru, 12 g želatīna. Karstā pienā izšķīdina šokolādi un cukuru, pieber vaniļas cukuru, pielej izšķīdinātu želatīnu, salej veidnēs un atdzesē.

Vīna želeja. Vajag 100 g sarkanvīna, 50 g ūdens, 20 g cukura, 5 g želatīna, 15 g saldā krējuma, cukuru, kanēli, citrona miziņu. Ūdeni ar cukuru, kanēli un citrona miziņu uzvāra, izkāš. Tad pievieno vīnu, uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina. Pēc tam lej veidnēs un sarecina. Rotā ar putukrējumu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+