Praktiski
Receptes

Patīk Spānijas ēdieni? Lūk, 5 burvīgas receptes tavai virtuvei 0

Publicitātes foto

Spānijas gardums – tapas

Saules pielietās Spānijas kulināros brīnumus savā virtuvē cenšas atdarināt daudzi. Viens no izplatītākajiem gardumiem ir tapas, par ko pat Spānijā nav vienotas versijas, kas tās īsti ir. Tapu variācijas ir visdažādākās un katrai Spānijas pilsētai sava. Tas, kas vieno visas tapas, ir to pasniegšanas veids – tās tiek servētas pirms maltītes un vienmēr kopā ar vīnu. Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics un gardēdis Normunds Baranovskis iesaka piecas tapu receptes un tiem atbilstošus vīnus – šī kombinācija palīdzēs sajust Spānijas garšas tepat Latvijā.

Garneles spāņu gaumē
Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir gambas aj ajillo – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio.

Sastāvdaļas
100 ml nerafinētas olīveļļas
10 lielas ķiploka galviņas, sasmalcinātas
1 tējk. sarkano piparu pārslu
500 g jeb aptuveni 15 tīģergarneles
1 citrona sula
60–90 ml spāņu brendija vai sausā šerija
Sāls un svaigi malti pipari (pēc garšas)
3 tējk. sasmalcinātu svaigu pētersīļu
1 svaiga bagete

Pagatavošana.
Dziļajā pannā uzkarsē eļļu, pievieno ķiplokus un sarkano piparu pārslas. Sautē aptuveni minūti, līdz ķiploki paliek maigi brūni. Uzgriežot lielāku gatavošanas temperatūru, pievieno garneles, citrona sulu un spāņu brendiju vai šeriju. Samaisa un sautē aptuveni 3 minūtes, līdz garneles kļūst rozā. Pasniedz ar svaigu bageti no pannas vai šķīvja, pirms tam pārkaistot ar sāli, pipariem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Saceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Šīs ātri pagatavojamās tapas, kas īpaši iepriecinās kazas siera cienītājus, vislabāk saskan ar atsvaidzinošo Rueda baltvīnu.

Sastāvdaļas
10 žāvētas dateles (bez kauliņiem)
100 g mīksta kazas siera
10 šķēles bekona

Pagatavošana.
Ar konditorejas maisiņu piepilda dateles ar kazas sieru, katru dateli aptin ar bekona šķēli un caurdur ar koka iesmiņu. Cep cepeškrāsnī 5–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Tapas pasniedz, kamēr karstas.

Ceptas pildītās sēnes

Šī ātri pagatavojamā uzkoda vislabāk saderēs ar glāzi Amontillado šerija jeb stiprinātā vīna, kam raksturīga izteiksmīga žāvētu augļu, vieglu citrusu un garšvielu salikuma garšas buķete.

Sastāvdaļas
10 lieli šampinjoni
50 g Monchego siera
50 g Serrano šķiņķa
10 g pētersīļu

Pagatavošana.
Sasmalcina šķiņķi, sarīvē sieru un pievieno sasmalcinātus pētersīļus. Šampinjoniem nogriež kātiņus, izgrebj mīkstumu un piepilda tos ar izveidoto masu. Cep cepeškrāsnī 5–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Tapas pasniedz, kamēr karstas.

Mīdijas spāņu gaumē

Spānijā ir ļoti populāras gan karstas, gan aukstas mīdiju tapas, un tās ir viegli pagatavot ikvienam. Šīs jūras veltes izcili saskan ar Verdejo baltvīnu, kam raksturīga svaiga skābuma struktūra.

Sastāvdaļas
900 g svaigu mīdiju čaulās
½ baltā sīpola
6 ķiploka daiviņas
500 ml sausa baltvīna
6 ēd. k. etiķa
2 ēd. k. kūpinātas spāņu paprikas
Sāls pēc garšas
Nerafinēta olīveļļa

Pagatavošana.
Mīdijas notīra un noskalo aukstā ūdenī. Liek katlā, ielej aptuveni 3 cm ūdens, uzliek vāku un vāra, kamēr čaumalas atveras. Mīdijas caurdurī noskalo ar vēsu ūdeni un ļauj atdzist. Tikmēr sasmalcina ķiploku daiviņas un sīpolu. Pannā uzkarsē 2–3 ēdamkarotes eļļas, pievieno ķiplokus un sīpolus un cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pannu noņem no karstuma, pievieno sāli, papriku, baltvīnu un etiķi. Maisa, līdz visas sastāvdaļas izšķīdušas. Mīdijas izņem no čaulām. Pannu liek uz lēnas uguns, pievieno mīdijas, cep 3–4 minūtes, nepārtraukti maisot. Pirms pasniegšanas ļauj atdzist. Pasniedz ar koka iesmiņiem un franču maizes šķēlītēm.

Sulīgās plūmes ar šķiņķi

Šo plūmju sezonas tapu garša vislabāk izcelsies kopā ar izteikti augļaino vīnu no Garnacha vīnogām, par ko Sardīnijā klīst nostāsti, ka šī vīna lietošana esot viena no ilgdzīvošanas receptēm.

Sastāvdaļas
16 plānas Serrano šķiņķa šķēlītes
4 sarkanās vai dzeltenās plūmes, sagrieztas četrās daļās

Katrai plūmes ceturtdaļai apkārt apvij šķiņķa šķēlīti, sasprauž pa vidu ar zobu bakstāmo kociņu un – gatavs baudīšanai!

LA.lv
SM
Signe Mengote
Praktiski
Tas, ka viņi ir lēni, ir tikai mīts… Ciemos pie bruņurupuču meitenes, vārdā Brunis
1 diena
MP
MAIJA PASTARE
Praktiski
Ja darbinieku skaits tiek samazināts, kam ir priekšroka saglabāt darbu?
1 diena
AG
Aija Geida
Praktiski
Mērcītes pie dārzeņu uzkodām. 4 gardas receptes
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

"V
"Mājas Viesis"
Latvijā
Imants Lancmanis: Guvis piepildījumu karjerā un ģimenē, cilvēks var sākt domāt par valsti
2 stundas
IP
Ilze Pētersone
Latvijā
Latvijas vēsture pirms valsts dibināšanas 18 jautājumi un atbildes
1 diena
RO
Regīna Olševska
Latvijā
Dāvana Latvijai – 1000 kilometri. Māris Baltais sāka skriet, aizejot pensijā
3 minūtes
AT
Andris Tiļļa
Latvijā
Ģimenē klusēšana nav zelts! Atziņas no pāriem, kas gredzenus mijuši 18. novembrī
1 stunda
LE
LETA
Pasaulē
ES 27 dalībvalstis vērtē Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES līgumu un nākotnes attiecību deklarāciju
17 minūtes