Foto – Shutterstock

Pavasara spirgtums salātu bļodā: ko likt traukā? 1

“Knapi velku kājas,” pavasarī sūdzas te viens, te otrs. Kā pēc kārtējās aukstās sezonas, kad organismā iestājies vitamīnu izsīkums, atgūt spēkus, galdā ceļot pirmās pavasarī izdīgušās zaļās lapiņas, padomus sniedz LJMC Sarkandaugavas ambulatorās aprūpes centra un veselības centra “Vivendi” sertificētā uztura speciāliste LIENE SONDORE.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

* Pavasarī salātu traukā droši varam likt ne tikai uz palodzes izaudzētus vai veikalā iegādātus salātus, bet arī nezāles, piemēram, jaunās nātres un gārsas, pļavā no zemes izlīdušās pieneņu lapiņas u. c. zaļumus. Ja dārzā aug upeņu krūmi, pievienojiet salātiem arī to pumpurus un kādu liepas pumpuru. Mans iecienīts gardums pavasarī ir ne tikai nātres, bet arī zaķkāposti ar to skābeno garšu.

* Kāpēc mums, modernā laikmeta cilvēkiem, tas jādara? Nātres, gārsas, zaķkāposti un citi zaļumi, ko atrodam pļavā un mežā, bagātīgi satur vitamīnus, minerālvielas un hlorofilu. Lietoti ar prātu un mēru, šie zaļie augi palīdz mums justies možiem un enerģiskiem. Tomēr jāpatur prātā, ka tie ir tikai mazs veselīga uztura papildinājums. Lielākā enerģijas deva cilvēkam jāuzņem ar citiem produktiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

[wrapintext][/wrapintext]

* Nātres (un arī visas citas “nezāles”) bagātīgi satur C, K, B2 vitamīnus, kāliju, kalciju, dzelzi u. c. To sastāvā ir hlorofils, kas ir izcils antioksidantu avots. Katrai zālītei ir savs ķīmiskais sastāvs, bet pamatā tas ir līdzīgs.

* Ja kādu zāli vai nezāli nepazīsti un neesi pārliecināts par tās nekaitīgumu, nekādā gadījumā uzturā nelieto!

* Nātres ir labs ikdienas uztura papildinājums pavasarī, īpaši nogurušiem cilvēkiem, jo bieži vien mums uzturā trūkst olbaltumvielu, šķiedrvielu, labas kvalitātes tauku, pilngraudu produktu, bet ir daudz rafinētu produktu. Tieši zaļumi ar bagātīgo C vitamīna devu spēj sapurināt un sniegt nepieciešamo enerģijas lādiņu.

* Svarīgs padoms: lai organisms iegūtu lielāku labumu, salāti un kokteiļi ir jālieto uzturā uzreiz pēc to pagatavošanas.

Foto – Shutterstock

* Salātiem, kokteiļiem, zupām un sacepumiem izmantoju jaunās nātru lapiņas. Lasot tās, velku rokās cimdus, jo nātres, kā zināms, ir dzēlīgas. Pirms pievienot ēdienam, tās noplaucēju.

* Lielās nātres lasu visu vasaru, kaltēju un izmantoju tējas pagatavošanai un matu skalošanai.

* Salātiem izmantoju arī pavisam mazas pieneņu lapiņas, jo tās vēl nav rūgtas, arī gārsu un virzu jaunās lapiņas. Pļavā, kurā šos augus lasu, atrodamas arī skābenes. Kopā ar jaunajām spinātu lapiņām un nātrēm tās ir labs dzelzs avots. Skābenes, nātres un citas zaļās lapiņas vāru arī zupā, tiesa, tad gan aptuveni 80 procentu vitamīnu zūd, bet sajūta, ka ģimenes galdā ir celts pavasarīgs dabas spēks, ir laba.

Reklāma
Reklāma

* Lai salāti ar “nezālēm” būtu patiešām veselīgi, nepievienojiet tiem krējumu vai majonēzi un daudz eļļas. Es tiem pievienoju tikai auksti spiestu olīveļļu, tā vienlaikus rūpējoties arī par sirds un asinsvadu sistēmu. Piespiežu klāt nedaudz citrona sulas vai pieleju kādu ēdamkaroti pašu gatavota cidoniju, jāņogu vai citu ogu sīrupa vai sulas.

* Visi zaļie salāti labi sader arī ar kefīru, paniņām un biezpienu. Tie ir lieliska “kompānija” redīsiem, svaigiem gurķiem, lociņiem.

LIENES SONDORES ieteikta salātu recepte nesteidzīgam brīvdienu rītam

Vajadzīgs: Aptuveni 100 g lapu salātu, sauja rukolas, divas saujas jauno nātru lapiņu, gārsu un zaķkāpostu, gurķis, redīsi, mazs sarkanais sīpols, divas cieti vārītas lauku vistu olas, upeņu pumpuri dekorēšanai.

Mērcei: divas ēdamkarotes “Extra Virgin” olīveļļas, citrona sula, šķipsniņa sāls un cukura, daiviņa ķiploka.

Gatavošana: Nātru lapiņas noplaucē un nosusina. Gurķi un redīsus sagriež plānās ripiņās, pusi sīpola sagriež ļoti plānos gredzenos. Salātu bļodā liek salātus, gurķus, redīsus, pievieno “nezāles”.

Mērcei piestā saberž ķiploku (var arī saspiest ķiploku spiednē vai sarīvēt), pievieno eļļu, citrona sulu, garšvielas. Mērci iecilā salātos. Dekorē ar ripiņās sagrieztām olām, sīpolu gredzeniem un upeņu pumpuriem. Salāti labi garšo ar mazsālītu lasi, cepeškrāsnī ceptām reņģēm vai tunci.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.