Mobilā versija
-0.8°C
Meta, Sniedze
Piektdiena, 2. decembris, 2016
14. februāris, 2014
Drukāt

Pēc ēšanas vēders kā piepūsts balons. Kāpēc un ko darīt? (1)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Ja regulāri burkšķ un pūšas vēders un tā iemesls nav izmaiņas uzturā, piemēram, trekna lauku piena vai ābolu baudīšana, padomu vajadzētu jautāt ārstam.

Kāpēc pūšas?


“Vēdera pūšanos parasti izraisa vai nu gaisa norīšana ēšanas laikā, vai uzturā lietotie pārtikas produkti vai slimības,” biežākos iemeslus nepatīkamajai parādībai min medicīnas sabiedrības “ARS” gastroenterologs Sabri Abdulmassihs. Vienkāršākais veids, kā iedzīvoties uzpūstā vēderā, ir steidzīga, ātra ēšana, nepietiekama ēdiena sakošļāšana, dzeršana lieliem malkiem, kā arī smēķēšana. Ieradums bieži lietot košļājamo gumiju un profesija, kas saistīta ar runāšanu, arī var būt iemesls pastiprinātai gaisa norīšanai un nonākšanai kuņģī, bet pēc tam zarnās. Parasti gan tas no zarnām caur kuņģi nonāk atpakaļ barības vadā, izraisot atraugas.

Lielākajai daļai cilvēku tomēr vēdera pūšanos un pastiprinātu gāzu veidošanos rada apēstie pārtikas produkti. Uz to, ka diskomforta iemesls ir apēstā maltīte, nereti norāda arī smaguma sajūta, caureja vai sāpes vēderā.

Gastroenterologs skaidro, ka daudziem cilvēkiem trūkst fermentu, kas nepieciešami pārtikā esošo cukuru šķelšanai. Visbiežāk cilvēka gremošanas sistēma nespēj labi pārstrādāt piena cukuru jeb laktozi, kas atrodama pienā, sierā un saldējumā, vai augu valsts cukurus – fruktozi, sorbītu un rafinozi. Tos satur āboli, bumbieri, sīpoli, pupas, zirņi un kāposti. Ja tie neapstrādāti nonāk resnajā zarnā, baktērijas tos sašķeļ un veidojas nepatīkami smakojoša gāze, kas cilvēkiem traucē visbiežāk. Der gan atcerēties, ka ikvienam cilvēkam gāzes izdalās vismaz 6 – 25 reizes dienā. Gāzu veidošanos veicina arī ūdenī šķīstošās šķiedrvielas, ko satur, piemēram, auzu pārslas.

Lai noteiktu, kas izraisa vēdera pūšanos, var veikt elptestu. Ja gāzes veidojas no ārējas iedarbības, piemēram, ātri ēdot, izelpā būs augsts skābekļa līmenis. Pārbaudot kādas produktu grupas, piemēram, piena cukura nepanesību, pacientam tukšā dūšā liek iedzert glāzi piena un pēc tam nosaka, cik daudz izelpā ir ūdeņraža, kas var rasties tikai pēc baktēriju iedarbības.

Lēnām un maz, 
bet bieži


“Svarīgi ēst lēnām, biežāk nekā trīs reizes dienā un nelielām porcijām. Tas var palīdzēt novērst ne tikai vēdera pūšanos, bet arī to, ka vakarā vairs negribēsies baudīt daudz ēdiena, kas pārvēršas liekajos kilogramos,” norāda gastroenterologs. Vēlams arī pēc katras maltītes 10 – 15 minūtes pastaigāties.

Lai noteiktu, kuri produkti veicina vēdera pūšanos, uz divām trim dienām kādu no tiem vajadzētu izslēgt no savas ēdienkartes un pavērot savu pašsajūtu. Produktus, kas izraisa vēdera pūšanos, ieteicams ēst retāk un mazākā daudzumā vai citādi pagatavotus, piemēram, dārzeņus tvaicējot, nevis ēdot svaigus. Tauki, olbaltumvielas, piemēram, trekna gaļa, parasti nav vēdera pūšanās iemesls.

Lai mazinātu vēdera pūšanos un gāzu veidošanos, var lietot aktivētās ogles tabletes, simetikonu saturošus līdzekļus, fermentu preparātus, kā arī medikamentus gremošanas orgānu, tostarp aizkuņģa dziedzera, darbības veicināšanai. Piena un piena produktu labākai panesībai var palīdzēt laktāzes preparāti, kas šķeļ piena cukurus. No tautas līdzekļiem ieteicama ķimeņu, diļļu vai fenheļa tēja.

Uzziņa


Vēdera uzpūšanos un pastiprinātu gāzu veidošanos var arī izraisīt:

 dažādas gremošanas sistēmas slimības, piemēram, kairinātu zarnu sindroms, zarnu infekcijas vai parazīti, kolīts, Krona slimība, celiakija, žultspūšļa vai aizkuņģa dziedzera problēmas;

 ar gremošanas sistēmu nesaistītas slimības, piemēram, olnīcu cistas sievietēm;

 hormonālas izmaiņas, piemēram, menopauze;

 medikamentu, tostarp nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošana.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Vīrieši (ap 48 un augstāk) pēc pulksten 18:00 nedrīkst ēst saldējumu (īpaši šokolādes), jo viņiem sāk pūsties vēdars un var piemesties caureja.

Draugiem Facebook Twitter Google+