Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
1. septembris, 2016
Drukāt

Pēdlapi labāk neēst, brīdina farmācijas doktore Eniņa

Foto - Uldis MuzikantsFoto - Uldis Muzikants

Dārzā pēdlapēm šogad laba raža. Vienu sarkano augli pārgriezu – kārdinoši skaists, sulīgs un patīkami smaržo. Vai to drīkst ēst? Varbūt var kaut ko gardu pagatavot? LELDE RUBEŅOS

– Dārzā ir augi, kas tiek audzēti skaistumam, bet apēšanai netrūkst daudz tradicionālāku lietu, – skaidro farmācijas doktore Vija Eniņa. Viņa novērojusi, ka dārzos tagad arvien paplašinās augu kolekcijas un cilvēki nez kāpēc vēlas no šiem košumaugiem izspiest vēl kādu labumu. Sak, ko varētu apēst, kā to izmantot tautas medicīnā, pret kādām kaitēm varētu līdzēt? Farmācijas doktore uzskata, ka nespeciālistiem vajadzētu lietot tikai labi pārbaudītus augus, kas nevar kaitēt veselībai.

Sešputekšņlapu pēdlape uzskatāma par indīgu augu. Tiesa, tai piemīt arī spēcīgas ārstnieciskās īpašības, tāpēc, piemēram, izmanto, ārstējot ļaundabīgos audzējus. Taču ar pēdlapi nekādā gadījumā nevajadzētu dziedināties uz savu roku, jo sekas var būt bēdīgas. Ārstniecībai derīgus līdzekļus no pēdlapes iegūst zinoši profesionāļi laboratorijās.

– Pats auglis nav indīgs, lai gan salīdzinājumā ar citām pēdlapes daļām, kas cilvēkam ir indīgas, ir maz pētīts. Nav arī ziņu, ka tas būtu veselīgs. Gan jau pēdlapē ir kaut kas vērtīgs, piemēram, kāds vitamīns, taču lielāks labums un baudījums ir no tā skaistuma dobē, – piebilst Vija Eniņa.

Farmaceite uzver: ja tomēr intereses pēc nolemts augli pagaršot, nedrīkst apēst augļa sēklas, kas cilvēka veselībai ir bīstamas. Pat ja cilvēks apēdīs pāris augļu bez sēklām, nekāds ļaunums veselībai neradīsies, taču kāpēc vajadzētu tā eksperimentēt?

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+