Mobilā versija
-0.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
8. aprīlis, 2016
Drukāt

Klasika – deserts “Peldošās salas”

saldais_33972
Sastāvdaļas:

4 olas,

600 ml piena,

100 g cukura,

vanilīns.

Kamēr dārzā zemi vēl klāj sniegs, kaut ko gardu vienmēr var pagatavot arī no ikdienas apritē esošiem produktiem – piena, olām, miltiem, cukura, saldētām ogām un žāvētiem augļiem.

 

– Manā bērnībā, kas aizritēja Gulbenes pusē, cilvēki ēda veselīgi. Kad vasarā bija ogu laiks, ar tām mielojāmies no krūma, jo tad nezūd ne vitamīni, ne citas vērtīgas vielas, kas ir ogās. Ziemā no žāvētiem āboliem vārījām kompotu, retāk – biezo ķīseli, jo bērniem tas ne īpaši garšoja. Cukuru daudz nelietojām, tas nestāvēja uz galda brīvi pieejams, toties medus gan netrūka. Svētkos vecāmāte cepa rolbiskvītu, jo mājās bija olas, milti un ar āboliem savārītas brūklenes. Bet, kad cepa rudzu maizi, viņa gatavoja arī kādu neparastāku saldēdienu – no rudzu maizes mīklas un ābolu sulas vārīja biezo ķīseli, ko pasniedza ar pienu, – atceras”Index Cafe” pavāre Astrīda Čeppe. – Desertus gatavot vispirms sāka turīgākie ļaudis. Viens no tādiem saldēdieniem bija buberts, kas, no šodienas pieredzes skatoties, šķiet pavisam vienkāršs deserts. Vasarā bubertam mērci gatavoja no jāņogām, ziemā – no dzērvenēm. Lauku mājās bubertu vārīja no miltiem, vēlāk tos aizstāja ar mannas putraimiem.

Kā gatavot “Peldošās salas”

Olu baltumus ar pusi cukura saputo stingrās putās. Saputoto olbaltumu ar karoti liek verdošā pienā un pikas aptuveni trīs minūtes karsē no abām pusēm. Tad ar karoti pikas izņem no piena un kārto uz deserta šķīvjiem. Olu dzeltenumus saputo ar atlikušo cukuru un vanilīnu, atšķaida ar pienu, kurā karsējās olu baltumi, un, vēlreiz maisot, karsē, līdz mērce sāk biezēt. Nepārtraukti uzmana, lai pienu nepierauj. Peldošās salas pasniedz atdzesētas.

 

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+