Natālijas Rogovas foto

Pērtiķu maize 0

Meklējot atbildi, kāpēc šo maizi sauc par Pērtiķu maizi, atradu divus variantus. Viena versija esot tāda, ka šī maize līdzinās baobaba augļiem, ko ir iecienījuši pērtiķi, bet otrs variants – šīs maizes nosaukumam ir pavisam vienkāršs – to ēd laužot nost pa gabaliņam.

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas:

Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Lasīt citas ziņas

1/2 paciņa sausā rauga (vesela paciņa 11g)
100ml piens
1 ola
150g skābais krējums
1 ēd.k cukurs
1 tēj.k sāls, bet būtībā sāls un cukura daudzums atkarīgs no tā, kādu maizi cepam, saldu vai sāļu
100g sviests vai margarīns
sezama sēkliņas apvilāšanai
ap 150g siers, 50g mīklā un 100g pildījumā, bet var likt tikai mīklā
ap 300g milti

 

Kā gatavot?

50ml siltā pienā iemaisām raugu un 1 tēj.k cukuru. Apsedzam un ļaujam pacelties.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

 

Olu viegli sakuļam ar sāli,pārējo cukuru,krējumu,rīvētu sieru.Pievienojam pacēlušos raugu.Beram klāt miltus.Lēnām beram,mīcam un skatamies līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.

Ieeļļojam trauku, kur raudzēsim mīklu, liekam iekšā mīklu, apsedzam trauku ar pārtikas plēvi un raudzējam siltā vietā ap 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.

No uzraudzētās mīklas veidojam bumbiņas maza mandarīna lielumā, bet izmērs ir aptuvens.

 

 

Katru bumbiņu saplacināju, ieliku sieru un savēlu atpakaļ bumbiņu.

Man sanāca 15 bumbiņas.

Izkausējam sviestu.

Katru bumbiņu apviļājam sviestā, tad sezama sēkliņās. Liekam cepamtraukā. Atlikušo sviestu pārlejam pāri mīklas bumbiņām, kas jau cepamtraukā.

Trauku ar bumbiņām liekam maisiņā un siltā vietā uz 40 minūtēm.

Pēc tam cepam ap 200 grādiem ap 20-30 minūtēm, līdz skaisti brūna mūsu maize.

 

 

Maize ir ļoti maiga, mīksta, pūkaina. Viegli atdalās visas daļas, laužam un ēdam.

Siera pildījuma vietā var likt ko vēlas, saldu un sāļu vai arī nelikt neko.

Pērtiķu maize sanāca nudien varengarda.

Pagatavošana nav sarežģīta, mīkla labi rūgst un nesagādā nekādas problēmas.Tā kā taps vēl dažāda veida Pērtiķu maize manā virtuvē.

 

 

Kā redzams bildēs, tad es uztaisīju divas dažādas maizes. Viena ir kā iepriekšs aprakstīts, bet otra jau mazliet citāda. Oranžīgā maize tapa, papildinot mīklu ar paprikas pulveri, to piejaucam klāt kopā ar miltiem. Šādi iegūstam skaistu krāsu.

Reklāma
Reklāma

Pildījumā liku vārītus mīcītus kartupeļus, kam pievienoju apceptus sīpolus, izvārtu, sarīvētu burkānu un biezpienu. Šo visu sastampā un pildījums gatavs.

 

 

Tā kā maizi var gatavot gan ar visdažādākajiem sāļajiem pildījumiem, gan arī ar saldajiem krēmiem, ievārījumiem, vai arī nepildīt ne ar ko. Visos variantos maize ir vienkārši burvīga.

 

Iesūtījusi Natālija Rogova

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.