Mobilā versija
+5.5°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
13. marts, 2014
Drukāt

Pētījums: kafija samazina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu

Publicitātes fotoPublicitātes foto

hot coffee

Sadarbībā ar Bernes Universitāti un Lozannas Klīnisko Universitāti Šveicē “Nestlé” zinātnieki ir guvuši vērtīgu ieskatu kafijas cīņā pret cukura diabētu. Galvenais secinājums: Kafijas dzeršana samazina iespēju saslimt ar otrā tipa cukura diabētu, skaidro uzņēmuma zinātnieki, piebilstot, ka tas saistīts ar insulīna pretestības izveidošanos aknās.

Jau iepriekš vairāki pētījumi norādījuši uz saistību starp kafijas patēriņu un otrā tipa cukura diabēta riska mazināšanos, tomēr jaunākie pētījumi atklāj vēl detalizētākas nianses, kas apstiprina kafijas lietošanas saistību ar cukura diabētu.

“Mūsu nesen publicētais pētījums, kurā tika izskatīts 31 saslimšanas gadījums, apstiprināja savstarpējo saistību starp kafijas patērētājiem un zemāku saslimšanas gadījumu skaitu ar otrā tipa cukura diabētu,” norāda “Nestlé” pārstāvis.

Pētījuma rezultāti, kuri publicēti Amerikas Klīniskā uztura žurnālā (The American Journal of Clinical Nutrition) liecina, ka pat šķīstošās kafijas lietošana samazina aknu šūnu nejūtību pret insulīnu, kas ir viens no galvenajiem otrā tipa cukura diabēta un sirds un asinsvadu saslimšanu cēlonis.

“Kafija satur ļoti daudz dabisku bioloģiski aktīvu savienojumu, kuru īpašības pagaidām vēl nav pilnībā noskaidrotas. Daļu efektu zinātnieki saista ar kafijā esošo magniju un antioksidantiem kā lignāni un hlorogēnskābe, kas var samazināt salikto ogļhidrātu šķelšanos tievajās zarnās un tādējādi, glikozes uzsūkšanos asinīs. Savukārt kofeīnam un teofilīnam aprakstīts insulīna sekrēciju stimulējošs efekts. Apkopojot daudzu pētījumu rezultātus amerikāņu zinātnieki izskaitļojuši, ka viena tasīte kafijas (ar vai bez kofeīna) dienā samazina risku saslimt ar diabētu par 7%,” norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Ilze Konrāde.

Kā šķīstošā, tā arī bezkofeīna
Zinātnieki apgalvo, ka kafijas labvēlīgā ietekme cīņā ar diabētu ir novērota arī bezkofeīna kafijā. Pētījuma autori ir izvirzījuši hipotēzi, kur galveno lomu spēlē nevis kofeīns, bet gan citi kafijas komponenti, kā piemēru minot hlorogēnskābi.

Pētījumā tika analizēts trīs dažādu šķīstošo kafiju – ar un bez kofeīna – saturs. Divas no šķīstošajām kafijām bija ar augstu un viena ar vidēju hlorogēnskābes koncentrāciju. Pētījuma autori noskaidroja, ka neatkarīgi no tā, vai šķīstošā kafija ir ar kofeīnu vai bez tā, visiem 13 vīriešu kārtas pētījuma dalībniekiem tika novērota aknu šūnu jūtības pret insulīnu paaugstināšanās.

Jautājums paliek neatbildēts
“Nestlé” veiktais pētījums apraksta tikai kafijas iedarbību aknās uz cukura diabēta simptomiem. Īstermiņa fizioloģiskā efekta iedarbība tika novērota veseliem brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem. Pētījuma autori atzīst, ka ir nepieciešams veikt turpmāku izpēti, lai noskaidrotu plašākas kafijas pozitīvās īpašības to indivīdu starpā, kuri hroniski cieš no insulīna pretestības.

Informācija par pētījumu:

Pētījums: Virgile Lecoultre, Guillaume Carrel, Léonie Egli, Christophe Binnert, Andreas Boss, Erin L MacMillan, Roland Kreis, Chris Boesch,, Christian Darimont, and Luc Tappy. The American Journal of Clinical Nutrition 2013 Coffee consumption attenuates short-term fructose-induced liver insulin resistance in healthy men.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+