Praktiski
Svētki

Pie glīta svētku galda viesiem viss garšo labāk… Praktiski padomi galda klāšanā 0


Mežs ienāk mājā. Šajā galda klājumā uzsvars likts uz kompozīciju, kas veidota no mūžzaļo augu – egles, priedes un tūjas – zariem. Izmantoti arī eikalipta zari (tos var nopirkt ziedu veikalos), kas simbolizē pārticību. Košumam  – mākslīgās spalvas baltā krāsā.
Lai kompozīcija no dabīgajiem materiāliem nenotraipītu balto galdautu, tā kārtota uz tumšzaļa sakrokota auduma.
 Ziemassvētkos neiztikt bez svecēm! Šajā gadījumā izmantoti dažāda augstuma svečturi ar garām baltām svecēm. Tos nevajadzētu likt vienā rindā kā kareivjus ierindā, bet grupēt pa pāriem.
Mežs ienāk mājā. Šajā galda klājumā uzsvars likts uz kompozīciju, kas veidota no mūžzaļo augu – egles, priedes un tūjas – zariem. Izmantoti arī eikalipta zari (tos var nopirkt ziedu veikalos), kas simbolizē pārticību. Košumam  – mākslīgās spalvas baltā krāsā. Lai kompozīcija no dabīgajiem materiāliem nenotraipītu balto galdautu, tā kārtota uz tumšzaļa sakrokota auduma. Ziemassvētkos neiztikt bez svecēm! Šajā gadījumā izmantoti dažāda augstuma svečturi ar garām baltām svecēm. Tos nevajadzētu likt vienā rindā kā kareivjus ierindā, bet grupēt pa pāriem.
Foto – Anda Krauze

Ir jāprot ne tikai pagatavot ēdienu, bet arī glīti uzklāt galdu. Tad viss garšo labāk un svētku viesiem ir laba oma. Vēl arī izrādās, ka ar patiku baudītu ēdienu organisms labāk izmanto.

Katrai lietai sava vieta

Nav obligāti jāklāj galdauts, zem katras individuālo trauku grupas var paklāt sedziņu vai likt paliktni. Izvēloties audumu atsevišķām sedziņām vai galdautam, jāpadomā par krāsu saskaņu galda klājumā un tekstiliju atbilstību trauku stilam. Piemēram, ar puķēm apgleznotus traukus nav ieteicams likt uz rūtainas galdsegas, bet latviskus māla traukus – uz zīda vai sintētiskas šķiedras galdauta.

Traukus un rīkus galda klāšanai izvēlas un izvieto atbilstīgi ēdieniem, dzērieniem un to pasniegšanas secībai. Šķīvjus novieto aptuveni divu centimetru atstatumā no galda malas, pret krēsla vidu. Attālumam līdz blakussēdētāja šķīvim jābūt aptuveni 30  centimetriem uz katru pusi. Jāņem vērā gan krēsla platums, gan individuālo trauku aizņemtās vietas laukums. Lai visu varētu ērti novietot, galda platumam vajadzētu būt ne mazākam par 90 centimetriem, skaidro restorāna “Ferma” komanda.

Nazi un dakšiņu var novietot katru savā šķīvja pusē – nazi pa labi, dakšiņu pa kreisi. Dakšiņas zari pavērsti uz augšu, naža asmens – pret šķīvi. Ja rīkus novieto abus vienā pusē – blakus šķīvim dakšiņu, aiz tās – nazi. Karotes vieta ir šķīvja augšmalā (ar kātu uz labo pusi) vai šķīvja labajā pusē. Ja paredzētas divas karotes, tālāk no šķīvja liek to karoti, kuru lietos pirmo. Tas attiecas uz visiem rīkiem jebkurā gadījumā: pirmos lietošanai ņem tos rīkus, kuri atrodas tālāk no pamatšķīvja. No tā pa kreisi liek šķīvi maizei un nazīti sviesta vai kāda smēriņa uzziešanai uz maizes, bet pa labi – glāzes. Parasti tās ir glāzes ūdenim, vīnam, svētku reizē vēl var pievienot glāzi šampanietim. Vairāk par trim glāzēm nevajadzētu likt, jo tad galds būs ar tām pārblīvēts.

Ja galda servējums un dekorējums nosedz teju visu galda virsmu, ēdienu pasniedz individuāli. Mājasmāte vai nu katram piedāvā, lai viesis no kopējā trauka uz sava šķīvja uzliek ēdienu, cik vēlas, vai arī to pasniedz, jau sadalītu porcijās.

Ēdam arī ar acīm

Kad ēdieniem piemēroti trauki un rīki novietoti uz galda, liek rotājumu. Svētkos ir piemēroti greznāki ziedi nekā ikdienā, sveces, lentes un citi dekoratīvi elementi. – Lai Vecgada mielasta galda klājums būtu efektīgs, jāmēģina maksimāli iedarboties uz cilvēka maņām: redzi, ožu un garšu. Piemēram, sarkanie āboli, kas izmantoti vienā no galda klājumiem, stimulē redzes un garšas receptorus, bet ožu – piparkūkas, kas saliktas uz katra ēdēja šķīvja, – norāda floriste dekoratore Marta Egle.

Dekorus ieteicams grupēt – tie jāsavieto vismaz pa diviem. Ja rotājumam izmanto tikai vienu lietu, tā izskatīsies vientuļa. Un kurš tad svētkos vēlas būt vientuļš – retorisku jautājumu uzdod floriste dekoratore. Ja iztiek tikai ar vienu dekoru, nerodas sakārtotības un mājīguma izjūta.

Galerijas nosaukums
LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pats vienkāršākais veids, kā atgūt emaljas katliem sākotnējo spožumu
19 stundas
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Spēkā stājies Likteņdārza likums. Kas tas tāds un ko nodrošina?
21 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Ābolu kraukšķis ar karameli un saldējumu. Izcila garša!
21 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

VS
Viesturs Sprūde
Latvijā
Aģents Māris no “TV Varavīksnes”. Saruna ar Aldi Ermanbriku 1
Intervija 2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Liepājā jauns mērs. Pēc 21 gada amatā Uldis Sesks zaudē krēslu
51 minūtes
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: Izrādes apmeklējums Rīgas centrā varēja beigties traģiski. Sieviete brīdina citus
3 stundas
LA
LA.lv
Latvijā
Bija izplānota iespaidīga afēra: no Zviedrijas ievestos atkritumus uzdeva par Latvijā savāktiem
2 stundas
LA
LA.lv
Latvijā
Lielo veiksmi nosvinēs kārtīgi: azartiskā talseniece atklāj, kā tērēs Simtgades laimestu
3 stundas