Mobilā versija
+5.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
25. septembris, 2013
Drukāt

Pieneņu sakne zupai, dadža sakne – kartupeļu vietā…

Brīnišķīgi, ka pieneņu vērtību apzināmies aizvien vairāk, ne viens vien tās pat sācis audzēt no sēklām. Taču jāņem vērā – veselību stiprinošais efekts kultivētajām ir krietni niecīgāks nekā tām, kas kuplo pļavā.

Pienenes sakneņi satur vairākus desmitus veselībai nepieciešamu bioloģiski aktīvu vielu – iedarbība ir urīnu un žulti dzenoša, organismu attīroša. Tās palīdz normalizēt vielmaiņu, vieglākus padara podagras un reimatisma uzliesmojumus, uzlabo gremošanas trakta darbību.

Sasmalcinātu drogu var glabāt pat piecus gadus.

 

* Saknes var izkaltēt, atceroties, ka nedrīkst pāržāvēt – pēc apstrādes gabaliņiem jābūt mazliet elastīgiem, nevis kā koka sprungulīšiem. Ja vēlas, kaltējumu var arī pulverizēt. Tomēr labākais izmantošanas veids – šīs saknes turēt pieraktas un vajadzības reizē nelielās devās pievienot zupai, mērcei vai sautējumam – tas piešķir ēdienam patīkamu pikantumu. Bet ne vairāk kā jebkuru dabas garšvielu!

Iesaka Rūta Bērziņa–Bērzīte no Saulkrastiem

 

* Saknes notīra, nomazgā, liek aukstā ūdenī, pusstundu vāra, nokāš un produktu lieto kartupeļu vietā.

Iesaka Vija Eniņa no Jūrmalas

 

Dadzis – liels un dižs arī virtuvē

No savvaļas sakņaugiem dadzis laikam ir visplašāk iepazītais un izmantotais. Veselības sakne – stiepjoties vairāk nekā metra dziļumā, spēj no augsnes paņemt ļoti daudzveidīgu mums nepieciešamo vielu klāstu. Precīzi šo sastāvdaļu spēku, iespējams, zināja tikai zāļu sievas – ka diždadzis veicina svīšanu un vielmaiņu, stimulē žults sekrēciju, rosina ēstgribu, izmantojams nieru, urīnpūšļa, žultsakmeņu, gastrīta, reimatisma, ādas slimību un citu kaišu gadījumā.

Dažādi sagatavotas saknes, intuitīvi apjaušot to vērtīgumu, cēla saimes azaidgaldā.

Kā vairākums, arī tās vislabāk uzglabājamas pagrabā – pierokot. Sakni var arī vispirms izkaltēt un tad izmantot gan pulverizētu, gan sīkgabaliņos, tikai jāatceras, ka pat mazos kriksīšus pirms lietošanas nepieciešams vismaz dienu uzbriedināt.

 

* Balzams matiem – dadža sakni vāra litrā ūdens, atdzesē, nokāš, pēc mazgāšanas ierīvē galvas ādā, skalo matus.

Iesaka Zeltīte Kaviere no Vaidavas

 

* Veselības dzēriens no dadža un pienenes saknēm – pusotram litram ūdens pieber divas tējkarotes pieneņu un pusotras tējkarotes sasmalcinātas dadža saknes, brīdi pavāra, atdzesē, nokāš, pievieno skābumu – citronu vai cidoniju sulu, ja nav – citronskābi. Sanāk antioksidantu koncentrāts. Skoti tam liek klāt arī anīsu, kas der pret saaukstēšanos. Vai ingveru – locītavu elastīgumam. Kam garšo, var piešaut nedaudz medus.

Šāda kūre ir pašā laikā, kad dienas kļūst īsākas, zūd optimisms, māc gurdenums, pārciesta smaga slimība vai bijusi pārslodze. Mūsu klimatā iedarbīguma ziņā līdzvērtīgs šim dzērienam ir tikai viršu ziedu sīrups. Pārdozēt nav iespējams.

Iesaka Rūta Bērziņa–Bērzīte no Saulkrastiem

 

* Viltotā kafija – dadža sakni sagriež gabaliņos, izžāvē, apgrauzdē, samaļ, lieto kā kafiju. Jārēķinās: dadža pulveris uz vienu tasīti vajadzīgs trīs reizes vairāk, nekā parasti liekat kafiju.

Iesaka Ziedonis Kārkliņš no Skultes pagasta

 

* Sīki sagriezta dadža sakne piešķir īpatnēju garšu vārītiem rīsiem. Ar piebildi: ja garšo.

Iesaka Vija Eniņa no Jūrmalas

 

* Nomazgātas saknes novāra un lieto kartupeļu vietā. Gatavo salātus – notīrītu dadža sakni sarīvē, pievieno sasmalcinātus kāpostus, burkānus, baltos redīsus, sīpolus, aizdaram – eļļu vai krējumu.

Iesaka Zeltīte Kaviere no Vaidavas

 

* Novārītas saknes samaļ, sajauc uz pusēm ar putraimu biezputru, pievieno olu un sīpolus un pārējo, ko mēdz likt pie kotletēm, izveido mazas bumbiņas un cep zeltainas.

Vai arī – novārītas un gabaliņos sagrieztas saknes apcep sviestā, pārlej ar sakultu olu, kam pievienots viss, ko liek pie omletes. Var sakni novārīt sālsūdenī, apcept sviestā, der arī kā piedeva gaļai.

Iesaka Ziedonis Kārkliņš no Skultes pagasta

 

* Iejauc maizes mīklu un pievieno sīki sagrieztas viengadīga dadža saknes (divas saknes uz kilogramu mīklas). Veido bulciņas un cep cepeškrāsnī. Dadži ir bagātīgi ar minerālvielām un mikroelementiem, satur inulīnu.

Iesaka Vaira Kārkliņa no Pāvilostas

 

* Neparasts ievārījums – 400 gramus dadža saknes nomazgā, sasmalcina, pievieno nedaudz ūdens, vāra kopā ar 200 gramiem sasmalcinātu skābeņu. Masu izberž caur sietu, pievieno kilogramu cukura, vāra līdz gatavībai. Skābeņu vietā var ņemt jebkuru skābo augli vai ogu, arī ābolus.

Man patīk arī šāds saldais ēdiens: puskilogramu sasmalcinātu sakņu vāra nelielā ūdens daudzumā, kam pievienots 100 gramu sīki sagrieztu rabarberu kātu vai skābas sulas, līdz veidojas pabieza masa. Dadža desertu saldina ar medu.

Iesaka Zeltīte Kaviere no Vaidavas

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+