Mobilā versija
Brīdinājums -2.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
30. aprīlis, 2014
Drukāt

Pieneņu vīns. Slavenā dzēriena recepte

pienenes

Sastāvdalas:

1 spainis dzelteno ziedlapiņu

20 l ūdens

5 kg cukura

2 citroni

vīna raugs EC – 1118 vai Lalwin 71B

(ja grib saldu vīnu)

1 ēdamkarote rauga

barības vielas Fermaid.

Viena 25-30 litru balona noraudzēšanai nepieciešams apmēram spainis pieneņu ziedlapiņu. Ja ņem tikai dzeltenās daļas bez zaļumiem, vīns nebūs rūgts. ziedus vāc saulainā dienā no pilnīgi izplaukušiem ziediem pēc tam, kad nožuvusi rasa. Ziedus vislabāk nogriezt ar šķērēm un likt grozā, lai tie nesasustu un nesaspiestos. Ilgi glabāt nedrīkst, jāapstrādā, cik ātri vien iespējams. Ziedlapiņas aplej ar gandrīz verdošu cukurūdeni un atstāj uz diennakti, lai veidojas dzeltens cukura sīrups. Izmanto tikai stikla vai nerūsējošā tērauda traukus. Ūdens temperatūrai jābūt tādai pašai, kā aplejot tēju – ūdeni karsē, līdz parādās burbuļi, tad pagaida, līdz tie norimst. Ja ziedlapām uzlej verdošu ūdeni, krāsa vairs nebūs dzeltena, bet dzeltenbrūna.

Uz spaini ziedlapiņu nepieciešami 10 litri ūdens un 2,5 kg cukura. Novilkums obligāti jāpaskābina. Var ņemt divu citronu sulu vai divas tējkarotes citronskābes. Diennakti iztur, tad novilkumu izkāš un ielej tīri izmazgātā un ar karstu ūdeni izplaucētā raudzēšanas traukā.

Uz tām pašām pieneņu ziedlapiņām atkārtoti uzlej tikpat daudz gandrīz verdoša cukurūdens un atstāj ievilkties vēl vienu diennakti. Skābi vairs nelieto. Pēc tam nokāš un atjauno izvilkumu pievieno pirmajam izvilkumam. Pagaršo. Skābumam ir jābūt labi jūtamam, diezgan asam. Ja tā nav, mazām porcijām pievieno vēl citronu sulu vai citronskābi. Skābums nepieciešams, lai izvilkums rūgtu kā vīns, nevis kā etiķis. Tas palīdzēs arī saglabāt skaisto dzelteno krāsu. Vislabāk skābumu nomērīt precīzi, titrējot ar sārmu. Skābēm vajadzētu būt vismaz 0,5-0,7% līmenī. Speciāla dezinfekcija pirms raudzēšanas nav nepieciešama – verdošais ūdens, kas uzliets ziedlapiņām, jau nogalinājis nevēlamos savvaļas raugus.

Pievieno raugu barības vielas – slāpekļa avotu un vitamīnus, uz 25-30 l balonu ņem vienu ēdamkaroti “Fermaid”. Pievieno vīna raugu. Sausam, stipram pieneņu vīnam labs ir EC- 1118. Salda vīna iegūšanai labāk izmantot Lalwin 71B.

Pieneņu vīns raudzēšanas laikā stipri neputo, arī biezumu būs ļoti maz, tāpēc to drīkst uzreiz iepildīt raudzēšanas pudelē līdz pleciņiem. Ja šķidruma ir mazāk, papildina ar cukurūdeni (uz 1 litru ņem 240 gramus cukura). Pirmās trīs līdz piecas dienas atstāj istabas temperatūrā, ļaujot piekļūt gaisam (balona kakliņu pārsedz ar audumu). Tas palīdzēs ātrāk savairoties rauga šūnām.

Kad šķidrums kļuvis duļķains un virskārtā sāk veidoties nelielas putiņas, uzliek gaisa aizslēgu un trauku pārvieto vēsumā. Pēc diviem trim mēnešiem, kad slēdzi vairs neizdalās burbulīšu un vīns kļuvis dzidrs, tas ir norūdzis, taču vēl nav dzerams. Vīnu nolej no biezumiem un cieši aizkorķēta traukā noliek nobriešanai. Pieneņu vīns savu labāko garšu iegūst trešajā gadā pēc noraudzēšanas.

Ja vēlas saldāku garšu, var pēc garšas pievienot cukura sīrupu, vienlaikus piepilinot konservantu – kālija metabisulfīta (E224) šķīdumu (10 g pulvera izšķīdina 100 ml ūdens, un katram vīna litram pievieno pa 0,5 ml šķīduma). Var izmantot arī speciālās metabisulfīta – tanīna tabletes “Tannisol”, kas paredzētas rūgšanas apturēšanai un vīna stabilizācijai, to lietošanas deva izlasāma uz iesaiņojuma.

Bagātīgāks aromāts būs, ja cukura vietā lietos medu. Tas gan vairs nebūs tipiskais pieneņu aromāts. 1 kg cukura saldumam atbilst aptuveni 1,3-1,4 kg medus. Pirms pievienošanas vīna izejmateriālam medu izšķīdina ūdenī un uzkarsē līdz viršanai, lai padarītu neaktīvus tajā esošos fermentus, kā ari savvaļas raugus un baktērijas. Ja to nedara, vīns sliktāk dzidrinās, var veidoties specifiskas piegaršas un smaržas.

Labāku garšas buķeti iegūst, ja noraudzēto vīnu vienu divas nedēļas nostādina uz ozolkoka skaidiņām (uz katru litru 1-4 g).

Skābumu var iegūt arī no greipfrūtu vai apelsīnu sulas. Tāpat noderēs saldētavā uzglabātu rabarberu vai krūmcidoniju sula, tikai tādam vīnam vairs nebūs tīra pieneņu aromāta.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+