Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
16. augusts, 2012
Drukāt

Pingvīni Zooloģiskajā dārzā raisa milzu interesi

Foto-LETAFoto-LETA

Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau gandrīz nedēļu ir apskatāmi Džentū pingvīni, kas izraisījuši lielu apmeklētāju interesi.

 

Kā pastāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns, cilvēkiem ir liela interese savām acīm redzēt pingvīnus. Pēdējo reizi Rīgas Zooloģiskajā dārzā pingvīni bija apskatāmi pirms 50 gadiem, bet tagad tos interesenti Rīgā varēs aplūkot līdz 30. augustam.

Cilvēku interese par jaunajiem dzīvniekiem ir ļoti liela, tādēļ nereti pie skatloga veidojas drūzma. Visvairāk apmeklētāji Zooloģiskajā dārzā ierodas brīvdienās, tādēļ M. Lielkalns aicina cilvēkus uz zoodārzu doties arī darba dienās, lai bez drūzmēšanās un bez steigas varētu izstaigāt dārza teritoriju, aplūkojot arī pingvīnus.

Džentū pingvīnus Rīgas Zooloģiskajā dārzā ierodas aplūkot arī ārvalstu tūristi, kas lielākoties ir Latvijas kaimiņvalstu iedzīvotāji.

Pingvīni Zooloģiskajā dārzā ieradušies no Edinburgas zoodārza Lielbritānijā, lai Rīgā pavadītu trīs nedēļas ilgu karantīnas laiku, pirms izceļošanas no Eiropas Savienības uz Ķīnas okeanāriju. Rīgas zoodārzs par piemērotāko karantīnas vietu izvēlēts tāpēc, ka Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm Eiropā, kur pēdējos desmit gados nav konstatēti saslimšanas gadījumi ar putnu gripu.

Pasaulē sastopami 17 sugu pingvīni, un Džentū pingvīni ir trešie lielākie. Augumā tie sasniedz 75 līdz 90 centimetrus, bet svars ir aptuveni 5,5 kilogrami. Savvaļā Džentū pingvīni izplatīti Antarktīdas reģiona salās. Lielākās šīs sugas kolonijas ir Folklendu, Dienviddžordžijas un Kergelēnu salās. Barību – lielākoties garnelēm līdzīgos vēžveidīgos un zivis – tie meklē piekrastes ūdeņos, dienā ienirstot pat līdz 450 reizēm. Ligzdo klinšainos apvidos, no ledus brīvās piekrastes vietās. Ligzdošanas vietas nereti atrodas vairāku kilometru attālumā no barošanās vietām.

Džentū pingvīnu skaits Antarktīdas pussalā pēdējo gadu laikā ir pieaudzis, taču dažās salās apkārtējās vides piesārņojuma dēļ to skaits turpina ievērojami samazināties. Tie ir aizsargāti ar Antarktīdas līgumu kopš 1959. gada, bet 2007. gadā iekļauti pasaules Sarkanajā grāmatā.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+